DOMAĆI KEČAP PO MANASTIRSKOM RECEPTU KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Obradujte decu zdravijom, ukusnijom verzijom njihovog omiljenog dodatka jelima.
U miru manastira Rukumija kod Lapova, gde molitva prati tišinu kamenih zidova, monahinje grade most između duhovnog života i svakodnevnice vernika. Među njima se ističe monahinja Atanasija Rašić, koja je godinama beležila recepte i prikupljala znanje o posnoj ishrani, stvarajući zbirke posnih recepata koje danas služe vernicima.
Njeni kuvari, poput „Kuvar posnih jela na vodi“, „Posni kolači“ i „Kuvar korovskog bilja“, predstavljaju mnogo više od običnih receptara – oni su praktična pomoć u danima posta, ali i sredstvo očuvanja tradicije. Hrana u njima postaje sredstvo duhovne razmene, most između manastirske skromnosti i domaće trpeze, gde post i molitva dobijaju vidljivu formu.
Kečap od paradajza po receptu monahinje Atanasije Rašić iz manastira Rukumija, iz njene knjige "Ko posti, dušu gosti" spaja jednostavnost domaće kuhinje sa pažnjom i strpljenjem monaškog života. Ovaj prirodni, aromatični sos priprema se od svežeg paradajza i nekoliko osnovnih začina, bez konzervansa, i idealan je za obogaćivanje postnih i svakodnevnih jela.
Deca ga posebno vole i često je njihov omiljeni dodatak obroku, pa uz malo truda i po receptu monahinje Atanasije možete im pripremiti domaći kečap koji je ukusniji i zdraviji od kupovnog, punog aditiva, veštačkih boja i aroma. Svaki korak u pripremi, od kuvanja do dodavanja začina, podseća na vrednost pažnje i ljubavi u spremanju hrane, baš kao što monahinje svoje postne obroke čine malim molitvama na trpezi.
Freepik
Domaći kečap po receptu monahinje Atanasije
Prokuvati domaći sok od paradajza, a kada provri, dodati gustin razmućen u malo hladnog soka od paradajza. Kratko prokuvati, zatim dodati origano, so, šećer, sirće i, po želji, ljutu papriku. Dobro promešati i služiti kao domaći kečap.
Zaboravljeno brašno sa potočnih vodenica, koje su naši stari zvali prekrupa, ponovo se vraća na trpeze – evo kako da pripremite supu po receptu starom više vekova.
Jednostavne loptice od krompira na vodi vekovima krase posne trpeze manastira, a uz domaći paradajz i sveže začinsko bilje postaju pravo iznenađenje – dok u danima kada nije post dobijaju posebnu aromu kada se pospu sirom.
Sočivo sa semenkama, tradicionalno manastirsko jelo, donosi mir, toplinu i bogatstvo ukusa — a sprema se lako, bez skupih sastojaka i u svega nekoliko koraka.
Recept iz kuvara „Ko posti, dušu gosti“ otkriva kako obični sastojci postaju neodoljiv posni ajvar, savršen za zimnicu, sendviče i tradicionalni domaći namaz pun mirisa i topline manastirskog doma.
U različitim krajevima srpskih zemalja recept dobija posebne oblike i ukrase, ali srž ostaje ista – svaka pletenica i krst od testa simbolizuju zajedništvo i blagoslov doma.
Tuga može da postane duhovno korisna ako čoveka vodi ka pokajanju, smirenju i molitvi, ali može i da postane pogubna ako ga odvede u očajanje i beznađe.
U saopštenju koje odjekuje kao opomena Mitropolija crnogorsko-primorska poziva na razboritost, smirenost i vraćanje temeljnim hrišćanskim vrednostima, ističući da je nasilje uvek lični, a ne kolektivni greh.
U besedi za 21. sredu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički objašnjava kako Božja pravda nadilazi vreme i prostor, a pravednici iz večnosti vode nas kroz iskušenja i otkrivaju smisao života.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Iako skromno, ovo jelo od paradajza, paprika i brašna pokazuje kako stara manastirska tradicija pruža hranljiv i praktičan obrok, čak i u modernoj kuhinji.
Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.
Brz, jednostavan i bogat hranljivim sastojcima, ovaj kremasti namaz bez ulja, sa tahinijem i semenkama, idealan je za dane posta na vodi – pravo malo čudo iz duhovne svakodnevice.
Na blagoslovenom mestu gde se spajaju Dunav i Sava, patrijarh srpski služio je liturgiju i predvodio litiju do kapele Svete Petke, pozvavši vernike da se saberu u veri i Hristovu reč postave kao temelj života.
Od molitava za zdravlje i porodičnu sreću do isceljenja koja se prepričavaju generacijama — žene širom Srbije svedoče kako im je Sveta Petka vratila snagu, veru i mir u srcu.
Uz svetlost sveća i miris tamjana, verni narod se okuplja da prinese darove, osvešta slavske kolače i pokloni se moštima najpoštovanije svetiteljke u srpskom narodu.
Dok svakodnevica vuče na sve strane, pouka igumana manastira Vitovnica nas podseća da mir nije u okolnostima, već u unutrašnjem predavanju Bogu – lek koji danas svi traže, a retko nalaze.
Iguman manastira Moštanica otkriva tragičnu priču o monahu koji je zbog ljubavi napustio Hrista, izgubio mir i postao simbol duhovne borbe između čoveka i iskušenja koje razara dušu.
Dok milioni širom sveta tragaju za životom izvan Zemlje, jerej Ruske pravoslavne crkve objašnjava da "vanzemaljska vera" nije nauka – već nova duhovna zamka savremenog čoveka.