Posni recepti 29.10.2025 | 10:37

DOMAĆI KEČAP PO MANASTIRSKOM RECEPTU KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Obradujte decu zdravijom, ukusnijom verzijom njihovog omiljenog dodatka jelima

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
DOMAĆI KEČAP PO MANASTIRSKOM RECEPTU KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Obradujte decu zdravijom, ukusnijom verzijom njihovog omiljenog dodatka jelima
Freepik

DOMAĆI KEČAP PO MANASTIRSKOM RECEPTU KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Obradujte decu zdravijom, ukusnijom verzijom njihovog omiljenog dodatka jelima.

U miru manastira Rukumija kod Lapova, gde molitva prati tišinu kamenih zidova, monahinje grade most između duhovnog života i svakodnevnice vernika. Među njima se ističe monahinja Atanasija Rašić, koja je godinama beležila recepte i prikupljala znanje o posnoj ishrani, stvarajući zbirke posnih recepata koje danas služe vernicima.

Njeni kuvari, poput „Kuvar posnih jela na vodi“, „Posni kolači“ i „Kuvar korovskog bilja“, predstavljaju mnogo više od običnih receptara – oni su praktična pomoć u danima posta, ali i sredstvo očuvanja tradicije. Hrana u njima postaje sredstvo duhovne razmene, most između manastirske skromnosti i domaće trpeze, gde post i molitva dobijaju vidljivu formu.

Kečap od paradajza po receptu monahinje Atanasije Rašić iz manastira Rukumija, iz njene knjige "Ko posti, dušu gosti" spaja jednostavnost domaće kuhinje sa pažnjom i strpljenjem monaškog života. Ovaj prirodni, aromatični sos priprema se od svežeg paradajza i nekoliko osnovnih začina, bez konzervansa, i idealan je za obogaćivanje postnih i svakodnevnih jela.

Deca ga posebno vole i često je njihov omiljeni dodatak obroku, pa uz malo truda i po receptu monahinje Atanasije možete im pripremiti domaći kečap koji je ukusniji i zdraviji od kupovnog, punog aditiva, veštačkih boja i aroma. Svaki korak u pripremi, od kuvanja do dodavanja začina, podseća na vrednost pažnje i ljubavi u spremanju hrane, baš kao što monahinje svoje postne obroke čine malim molitvama na trpezi.

Freepik
Domaći kečap po receptu monahinje Atanasije

 

Sastav:

1 l domaćeg soka od paradajza

4 kašike gustina
1 kašičica origana
so
šećer
sirće
ljuta paprika (opciono)

Priprema:

Prokuvati domaći sok od paradajza, a kada provri, dodati gustin razmućen u malo hladnog soka od paradajza. Kratko prokuvati, zatim dodati origano, so, šećer, sirće i, po želji, ljutu papriku. Dobro promešati i služiti kao domaći kečap.