Posni recepti 15.10.2025 | 11:40

OVAJ SPECIJALITET IZ MANASTIRA KRUŠEDOL OSVAJA UKUSOM: Recept jeromonaha Jeroteja i savet kako da ovim jelom oduševite celu porodicu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OVAJ SPECIJALITET IZ MANASTIRA KRUŠEDOL OSVAJA UKUSOM: Recept jeromonaha Jeroteja i savet kako da ovim jelom oduševite celu porodicu
Shuttestock/Maliflower73

Isprobajte starinski recept iz 1855. godine – jednostavno jelo puno ukusa, topline i tihe mudrosti.

Plavi patlidžan u manastiru Krušedol dobija novi život – ne kao običan zalogaj, već kao jelo koje priča priču o vremenu, strpljenju i jednostavnosti. Po receptu jeromonaha Jeroteja iz kрушedolske obitelji, objavljenom u „Srbskom kuvaru“ 1855. godine, ovaj restovani patlidžan spaja miris belog luka, svežinu peršuna i slatkoću gusto ukuvanog paradajza u savršenu harmoniju ukusa. Svakom zalogaju oseća se toplina manastirske kuhinje, pažnja uložena u svaki sastojak i tiho uživanje u jednostavnim radostima. Jelo je lako za pripremu, a opet bogato doživljajem, spajajući kulinarsku veštinu sa mirom i mudrošću koja vekovima živi u zidovima Krušedola.

Sastojci:

1 kg plavih patlidžana
so
3–4 kašike ulja
3–4 češnja belog luka
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista
biber
2 kašičice gusto ukuvanog paradajza

Shuttestock/Maliflower73
Restovani plavi patlidžan

 

Priprema:

Oljuštite patlidžane i iseckajte ih na kockice. Posolite i ostavite da odstoje sat do dva, potom ih ocedite i sve zajedno stavite na vrelo ulje, pa smanjite vatru. Dinstajte dok ne omekšaju. Pri kraju dodajte sitno seckani beli luk, peršunov list, biber i gusto ukuvani paradajz.

Savet:

Služite toplo uz bareni pirinač, ili hladno uz slani sir, ukoliko nije vreme posta.