Posni recepti 12.09.2025 | 11:58

LAGANO POSNO JELO NA VODI IZ STARIH MANASTIRSKIH KUVARA: Jednostavan recept koji će vas oduševiti

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
LAGANO POSNO JELO NA VODI IZ STARIH MANASTIRSKIH KUVARA: Jednostavan recept koji će vas oduševiti
Shutterstock/Sergii Koval

Iako skromno, ovo jelo od paradajza, paprika i brašna pokazuje kako stara manastirska tradicija pruža hranljiv i praktičan obrok, čak i u modernoj kuhinji.

Na prvi pogled može delovati teško pronaći posno jelo na vodi koje je istovremeno ukusno, mirisno i dovoljno zasito. Mnogi pomisle da se u takvim receptima nužno odriče ukusa zarad skromnosti. Međutim, dovoljno je zaviriti u stare manastirske kuvare da bismo otkrili sasvim drugačiju sliku – pravu riznicu jednostavnih, a izuzetno ukusnih jela.

U tim starim receptima otkriva se mudrost vekova: kako od nekoliko osnovnih sastojaka, uz malo truda i ljubavi, nastaje obrok koji greje dušu i daje snagu telu. Upravo u toj jednostavnosti leži tajna manastirske kuhinje – i obični plodovi poput paradajza i paprika, začinjeni mirom i molitvom, mogu postati jelo vredno pamćenja i prenošenja s kolena na koleno.

Sastojci:

3 paradajza

10 paprika
so po ukusu
1 kašika brašna
biber po ukusu
Shutterstock/Sergii Koval
Posno manastirsko jelo na vodi oduševljava ukusom

 

Priprema:

Najpre operite paradajz, pažljivo ga oljuštite i isecite na sitne komade. Stavite ga u šerpu i pustite da se lagano dinsta u sopstvenoj tečnosti oko dvadesetak minuta, dok ne omekša i ne pusti prirodni sok.

Za to vreme operite paprike i ispecite ih, a zatim ih oljuštite i isecite na sitne komade. Kada paradajz omekša, dodajte paprike u šerpu i nastavite da dinstate još desetak minuta, dok se ukusi ne sjedine.

Potom dodajte kašiku brašna, posolite i pobiberite po ukusu, pa sve dobro promešajte. Ostavite da se jelo krčka još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre. Tako ćete dobiti jednostavno, ali mirisno i toplo posno jelo koje može biti prava uteha i ukras svake trpeze.