Posni recepti 22.08.2025 | 10:43

POSNE PUNJENE PAPRIKE KOJE SVI PRAVE POGREŠNO – OTKRIJTE MALI TRIK ZA SAVRŠENSTVO: Jednostavan recept sa neverovatnim ukusom

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
POSNE PUNJENE PAPRIKE KOJE SVI PRAVE POGREŠNO – OTKRIJTE MALI TRIK ZA SAVRŠENSTVO: Jednostavan recept sa neverovatnim ukusom
freepik

Otkrijte kako obični sastojci pretvaraju posne paprike u jelo koje greje dušu i mami osmehe na svakoj trpezi.

Punjenje paprika je jelo koje u svakom zalogaju nosi miris doma i tradicije, podsećajući nas na porodične trpeze i postne dane kada se obična hrana pretvara u pravu gozbu. Iako postoje stotine recepata – od klasičnih sa mlevenim mesom do raznih varijanti sa začinima – priprema posnih paprika zahteva posebnu pažnju i strpljenje. Prava čarolija se krije u jednostavnim sastojcima: pirinču, luku, orašastim plodovima i začinima, koji zajedno stvaraju bogat ukus i miris koji greje dušu, čineći ovo jelo omiljenim specijalitetom našeg podneblja i u pravoslavnim postnim trpezama.

Sastojci:

3 glavice crnog luka
4 češnja belog luka
300 g pirinča
80 g sitno seckanih oraha (ne mlevenih)
so
aleva paprika
4 kašike ulja
paprike

freepik
Posne punjene paprike, idealan ručak u danima posta na vodi

 

Priprema:

Očišćen crni luk pažljivo iseckajte i dinstajte na vodi dok ne postane staklast. Kada luk omekša, dodajte očišćen i dobro opran pirinač i kratko ga prodinstajte zajedno sa lukom, pazeći da zrno ostane sočno i sveže. Po potrebi dodajte malo vode i nastavite sa dinstanjem dok pirinač ne upije sve arome.

Dodajte so, alevu papriku i sitno seckane orahe, pažljivo promešajte i sklonite sa vatre.
Paprike operite, očistite od semena i pažljivo ih napunite pripremljenom smesom, a potom ređajte u pliću šerpu.

Nalijte vodom toliko da pokrije paprike i kuvajte poklopljeno oko 30 minuta, dok ne omekšaju i upiju sve ukuse. Za završni dodir, prebacite šerpu u rernu i zapecite na umerenoj temperaturi, kako bi paprika dobila blagu koricu i mirisnu, sočnu završnicu.