Posni recepti 23.07.2025 | 10:27

TAJNA LAGANOG, UKUSNOG RUČKA BEZ KAPI ULJA: Savršen obrok iz rerne koji se priprema iznenađujuće brzo i lako

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNA LAGANOG, UKUSNOG RUČKA BEZ KAPI ULJA: Savršen obrok iz rerne koji se priprema iznenađujuće brzo i lako
Shutterstock/Victoria Kondysenko

Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.

U danima kada telo traži okrepljenje, a duša mir, naročito tokom posta na vodi, kada se odričemo masne hrane i raskoši ukusa, domaća trpeza dobija poseban smisao. Tada jednostavna jela postaju najukusnija, jer su začinjena molitvom i zahvalnošću. Punjene paprike bez ulja, sa pečurkama i orasima, pravo su svedočanstvo da post nije puko odricanje, već mudrost življenja u skladu sa Božijim zakonima prirode. Ovo lagano jelo osvežava i u vrelim letnjim danima kada koristimo sveže paprike, ali i zimi, kada se umesto njih koriste sušene, koje nas podsećaju na mirise detinjstva i ognjišta naših baka.

Sastojci: 

2 glavice crnog luka

4 čena belog luka
400 g šampinjona
200 g pirinča
3 kašike mlevenih oraha
so
aleva paprika
začin od sušenog povrća
biber
peršunov list
15-tak paprika
200 ml pasiranog paradajza
Shutterstock/Victoria Kondysenko
Posne punjene paprike, na vodi, ali iz rerne

 

Priprema:

Očistite crni i beli luk, pa ih prodinstajte na malo vode. Dodajte oprane i sitno iseckane pečurke. Dinstajte desetak minuta, pa dodajte prethodno očišćen i opran pirinač. Još malo dinstajte uz dolivanje manje količine vode, tek da pirinač upola omekša.

Dodajte mlevene orahe, so, začin od sušenog povrća, seckani peršunov list i biber. Promešajte i sklonite sa vatre.

Pripremljenom masom napunite prethodno oprane i od semenki očišćene paprike. Ređajte ih u pliću šerpu, nalijte vodom tako da paprike budu skoro potopljene i stavite da se kuvaju oko 20 minuta.

Na kraju prelijte pasiranim paradajzom i zapecite u rerni na umerenoj temperaturi.