Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.
U danima kada telo traži okrepljenje, a duša mir, naročito tokom posta na vodi, kada se odričemo masne hrane i raskoši ukusa, domaća trpeza dobija poseban smisao. Tada jednostavna jela postaju najukusnija, jer su začinjena molitvom i zahvalnošću. Punjene paprike bez ulja, sa pečurkama i orasima, pravo su svedočanstvo da post nije puko odricanje, već mudrost življenja u skladu sa Božijim zakonima prirode. Ovo lagano jelo osvežava i u vrelim letnjim danima kada koristimo sveže paprike, ali i zimi, kada se umesto njih koriste sušene, koje nas podsećaju na mirise detinjstva i ognjišta naših baka.
Sastojci:
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
400 g šampinjona
200 g pirinča
3 kašike mlevenih oraha
so
aleva paprika
začin od sušenog povrća
biber
peršunov list
15-tak paprika
200 ml pasiranog paradajza
Shutterstock/Victoria Kondysenko
Posne punjene paprike, na vodi, ali iz rerne
Priprema:
Očistite crni i beli luk, pa ih prodinstajte na malo vode. Dodajte oprane i sitno iseckane pečurke. Dinstajte desetak minuta, pa dodajte prethodno očišćen i opran pirinač. Još malo dinstajte uz dolivanje manje količine vode, tek da pirinač upola omekša.
Dodajte mlevene orahe, so, začin od sušenog povrća, seckani peršunov list i biber. Promešajte i sklonite sa vatre.
Pripremljenom masom napunite prethodno oprane i od semenki očišćene paprike. Ređajte ih u pliću šerpu, nalijte vodom tako da paprike budu skoro potopljene i stavite da se kuvaju oko 20 minuta.
Na kraju prelijte pasiranim paradajzom i zapecite u rerni na umerenoj temperaturi.
Pite su širom naših krajeva mnogo više od običnog jela – one su deo porodične tradicije, toplina doma i sećanje na detinjstvo. Otkrivamo recept za najukusniju posnu krompirušu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Iz zbirke recepata arhimandrita Onufrija Hilandarca donosimo vam manastirsku spanakopitu – hranljivu, mirisnu i pripremljenu po drevnim monaškim pravilima.
Nekada simbol topline bakine kuhinje, danas duhovna gozba i u dane posta – sa suvim voćem, orasima i medom, sutlijaš ostaje poslastica koja spaja prošlost i sadašnjost, podsećajući nas na lepotu jednostavnih darova.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
Brz, jednostavan i bogat hranljivim sastojcima, ovaj kremasti namaz bez ulja, sa tahinijem i semenkama, idealan je za dane posta na vodi – pravo malo čudo iz duhovne svakodnevice.
U besedi za 13. nedelju po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski I Žički govori o skrivenim okovima greha i o sili Hrista koja oslobađa i iz najdubljeg mraka – jačoj od smrti i ada.
Kako su se na grobu apostola počela da dešavaju mnogobrojna čudesa, naročito isceljenja bolesnih, počeo je da se uvećava i broj hrišćana, a to je naljutilo neznabošce.
Sveti oci otkrivaju zašto je svako koketiranje sa okultnim savez sa zlom – iza astrologije, numerologije i „pozitivne energije“ krije se ista sila koja vodi u duhovnu tamu. Postoji samo jedan izlaz, i on ne dolazi od čoveka.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
Ova posebna varijanta omiljenog jela Balkana spaja kukuruzno brašno, jaja, mleko, mast i kajmak u bogat i sočan obrok, koji budi uspomene na detinjstvo i miris toplog doma.
Svaka domaćica ima svoj oprobani recept za neodoljiva peciva, a mi vam donosimo jedan zapisan rukom u požuteloj svesci jedne bake koja poručuje da ovakve kiflice nemaju konkurenciju.