Posni recepti 27.09.2025 | 09:54

STARINSKI MAKEDONSKI KOLAČ PO ORIGINALNOM RECEPTU: Sočna posna poslastica koja spaja porodicu oko stola

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKI MAKEDONSKI KOLAČ PO ORIGINALNOM RECEPTU: Sočna posna poslastica koja spaja porodicu oko stola
shutterstock.com/DMZ001

Jednostavan i brz recept za kolač koji u dom donosi miris domaće kuhinje i radost zajedništva u posne dane.

U vreme posta, kada duša i telo traže jednostavnost i uzdržanje, ništa ne grli srca porodice kao miris domaće poslastice. Jedan od takvih neodoljivih slatkiša jeste makedonski kolač po starinskom receptu, koji se priprema lako, brzo i sa mnogo ljubavi. Njegov nežan ukus i bogat miris oraha i cimeta podsećaju na detinjstvo i stara domaćinstva, gde je svaka poslastica bila mala radost pored molitve i porodičnog stola.

Ovaj kolač je savršen za posne dane: ne sadrži mlečne proizvode ni jaja, a ipak je sočan i ukusan. Priprema ga može svako, bez posebnog iskustva u kuhinji, a rezultat će oduševiti i najzahtevnije sladokusce. on je simbol doma, zajedništva i tradicije. U posnim danima, dok se molite i uzdržavate od sveta, njegova priprema i miris mogu biti trenutak radosti, ali i prilika za zajedničko okupljanje i zahvalnost Bogu za male, svakodnevne darove.

Sastojci:

 

Mera je šoljica od 2 dl

 

5 šoljica mineralne vode

5 šoljica brašna

3 šoljice ulja

3 šoljice pšeničnog griza

 1 kašičica cimeta

 200 g seckanih oraha

 200 g suvog grožđa

 1 prašak za pecivo

Za sirup:

 350 g šećera

 400–500 ml vode

 2 vanil šećera

 

Za posipanje:

50 g oraha

Priprema:

U velikoj činiji sjedinite brašno, pšenični griz, prašak za pecivo, cimet, seckane orahe i suvo grožđe koje ste prethodno oprali i potopili u vodi. Sve dobro izmešajte, pa u sredini smese napravite udubljenje i sipajte mineralnu vodu i ulje. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

Pleh premažite malo ulja, pospite brašnom, a zatim sipajte pripremljenu smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta.

Dok se kolač peče, pripremite sirup: skuvajte šećer sa vodom i vanil šećerom. Ohlađen kolač iseckajte na kocke i prelijte vrelim sirupom. Na kraju pospite dodatnim seckanim orasima.