Jednostavan recept koji spaja tradiciju i zajedništvo, idealan za duge zimske večeri i dane posta, donoseći u kuću miris topline i skromne radosti.
Kada dani postaju kraći, a zima sve čvršće obavija kuću, mirisi iz kuhinje postaju više od običnog uživanja – oni postaju deo doma, deo tradicije i topline koja povezuje generacije. U pravoslavnim domovima meseci posta i hladnih večeri često su bili vreme kada su se starinske posne poslastice pripremale s ljubavlju i strpljenjem, kao simbol skromnosti, ali i radosti koju delimo sa najmilijima. Među tim receptima, jedan starinski, jednostavan, a ipak bogat ukusima, izdvajao se iz mnogih: starinski posni kolač od jabuka i cimeta, koji mami mirisom i podseća na vrednosti doma, vere i zajedništva u najhladnijim danima godine.
Sastojci:
200 g brašna
200 g šećera
100 ml ulja
2 veće jabuke
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
shutterstock.com/rzucamokiem
Posni kolač od jabuka i cimeta
Priprema:
U posudu narendajte dve veće jabuke. Dodajte kašičicu sode bikarbone i 200 g šećera. Dobro promešajte i ostavite da odstoji jedan sat.
Nakon što je smesa odstajala, dodajte kašičicu cimeta, 100 ml ulja i 200 g brašna. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
U silikonski kalup za mafine stavite papirne korpice. Svaku korpicu napunite smesom do oko tri četvrtine visine kako kolač ne bi prekipio prilikom pečenja.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni: prvih pet minuta na 250°C, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 15 minuta.
Kada su kolači pečeni, izvadite ih i ostavite da se malo prohlade. Po želji pospite prah šećerom za dekoraciju.
U danima posta, kad je duša gladna utehe, a novčanik tanak, ovaj starinski kolač iz šerpe vraća toplinu doma i pokazuje da i jednostavno može biti preukusno.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Ovaj tradicionalni kolač, nekada nezaobilazan na prazničnim trpezama, spaja tanke kore, domaći pekmez od šljiva i orahe u savršen spoj ukusa - brzo i lako se priprema, baš kao što su ga radile naše bake.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Posle dugog čekanja i bezbrojnih obraćanja, gradska skupština je konačno donela odluku kojom je ispunjena višegodišnja želja stanovnika podgoričkog naselja Konik.
Pravoslavna duhovna tradicija govori o potrebi svakodnevnog preispitivanja sebe, o priznavanju sopstvenih grešaka i o ličnoj odgovornosti za stanje duše.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Ova nenametljiva, a raskošna poslastica spaja orahe, puter i nežne kore u "ružice" koje prizivaju detinjstvo i porodična okupljanja, a priprema je jednostavna čak i za početnike u kuhinji.
Pišinger je jednostavna, ali raskošna poslastica koja vekovima krasi slavske trpeze — savršena za sve koji vole spoj hrskavih oblandi i čokolade, uz miris doma i prazničnu toplinu.
Otkrijte kako da pripremite starinski kolač „na kašike“, sa mirisom kakaa i domaćih jaja, koji spaja generacije, unosi toplinu u vaš dom i postaje nezaobilazna poslastica uz popodnevnu kafu ili prazničnu trpezu.
Otkrijte kako tikvica, heljdino mleko i sveže zelje u Stojkinoj izlevuši postaju hranljivo, postno jelo koje hrani telo i dušu, donoseći toplinu i snagu u svakom zalogaju.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Otkrijte kako tikvica, heljdino mleko i sveže zelje u Stojkinoj izlevuši postaju hranljivo, postno jelo koje hrani telo i dušu, donoseći toplinu i snagu u svakom zalogaju.
Sveti Nikolaj Ohridski i Žički u besedi za 29. subotu po Duhovima, kroz priču o Jakovu pokazuje da tiha snaga vere može nadvladati strah, nepravdu i otvoriti put spasenju.