Posni recepti 12.11.2025 | 13:23

STARINSKI POSNI KOLAČ OD JABUKA I CIMETA KOJI VRAĆA MIRISE IZ DETINJSTVA: Toplina doma u hladnim danima

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKI POSNI KOLAČ OD JABUKA I CIMETA KOJI VRAĆA MIRISE IZ DETINJSTVA: Toplina doma u hladnim danima
shutterstock.com/rzucamokiem

Jednostavan recept koji spaja tradiciju i zajedništvo, idealan za duge zimske večeri i dane posta, donoseći u kuću miris topline i skromne radosti.

Kada dani postaju kraći, a zima sve čvršće obavija kuću, mirisi iz kuhinje postaju više od običnog uživanja – oni postaju deo doma, deo tradicije i topline koja povezuje generacije. U pravoslavnim domovima meseci posta i hladnih večeri često su bili vreme kada su se starinske posne poslastice pripremale s ljubavlju i strpljenjem, kao simbol skromnosti, ali i radosti koju delimo sa najmilijima. Među tim receptima, jedan starinski, jednostavan, a ipak bogat ukusima, izdvajao se iz mnogih: starinski posni kolač od jabuka i cimeta, koji mami mirisom i podseća na vrednosti doma, vere i zajedništva u najhladnijim danima godine.

Sastojci:

200 g brašna

200 g šećera

100 ml ulja

2 veće jabuke

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica cimeta

shutterstock.com/rzucamokiem
Posni kolač od jabuka i cimeta

 

Priprema:

U posudu narendajte dve veće jabuke. Dodajte kašičicu sode bikarbone i 200 g šećera. Dobro promešajte i ostavite da odstoji jedan sat.

Nakon što je smesa odstajala, dodajte kašičicu cimeta, 100 ml ulja i 200 g brašna. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

U silikonski kalup za mafine stavite papirne korpice. Svaku korpicu napunite smesom do oko tri četvrtine visine kako kolač ne bi prekipio prilikom pečenja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni: prvih pet minuta na 250°C, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 15 minuta.

Kada su kolači pečeni, izvadite ih i ostavite da se malo prohlade. Po želji pospite prah šećerom za dekoraciju.