Posni recepti 12.10.2025 | 13:04

STARINSKA PITA-PEKMEZARA - OMILJENA POSLASTICA KOJA BUDI USPOMENE: Jednostavan recept iz bakine sveske okuplja celu porodicu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKA PITA-PEKMEZARA - OMILJENA POSLASTICA KOJA BUDI USPOMENE: Jednostavan recept iz bakine sveske okuplja celu porodicu
shutterstock.com/BBA Photography

Ovaj tradicionalni kolač, nekada nezaobilazan na prazničnim trpezama, spaja tanke kore, domaći pekmez od šljiva i orahe u savršen spoj ukusa - brzo i lako se priprema, baš kao što su ga radile naše bake.

U domaćinstvima širom Balkana, posebno tokom jesenjih i zimskih meseci, miris starinske pekmezare širio se iz kuhinja i okupljao porodicu oko trpeze. Ovaj jednostavan i bogat kolač vekovima je simbol topline doma i gostoprimstva, naročito za vreme prazničnih okupljanja i slava. Poreklo vuče iz seoskih domaćinstava, gde je spajao tanke kore, domaći pekmez od šljiva i orahe u nezaboravan ukus detinjstva.

Sastojci:

500 g kora za pitu
tegla pekmeza od šljiva
malo krupno samlevenih oraha
500 g šećera
0,5 l vode
sok limuna
malo ulja

Priprema:

Najbolje je da sami napravite kore, ali ako koristite kupovne - najpre ih stavite na ravnu površinu i ostavite da malo omekšaju na sobnoj temperaturi. Premažite svaku koru tankim slojem pekmeza od šljiva. Posipajte krupno samlevenim orasima i po želji dodajte malo cimeta za dodatnu aromu. Pažljivo urolajte koru u savijaču i složite je u podmazan pleh. Kada poređate sve rolne, lagano premažite površinu uljem da pita postane zlatna prilikom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije bogatu zlatno-smeđu nijansu.

Pomešajte šećer, vodu i limunov sok. Kuvajte 10-15 minuta dok se sirup ne zgusne. Prelijte mlak šerbet preko pečene pite i ostavite da upije najmanje sat vremena pre služenja.

Savet:

Kore treba da budu tanke i savitljive, pekmez gust i domaći, a orasi krupnije mleveni zbog lepše teksture. Sirup nemojte sipati ni vruć ni hladan - mlak je idealan da pita ostane sočna i meka. Za intenzivniju aromu, orahe možete blago prepeći pre dodavanja.