U domaćinstvima širom Balkana, posebno tokom jesenjih i zimskih meseci, miris starinske pekmezare širio se iz kuhinja i okupljao porodicu oko trpeze. Ovaj jednostavan i bogat kolač vekovima je simbol topline doma i gostoprimstva, naročito za vreme prazničnih okupljanja i slava. Poreklo vuče iz seoskih domaćinstava, gde je spajao tanke kore, domaći pekmez od šljiva i orahe u nezaboravan ukus detinjstva.
Sastojci:
500 g kora za pitu
tegla pekmeza od šljiva
malo krupno samlevenih oraha
500 g šećera
0,5 l vode
sok limuna
malo ulja
Priprema:
Najbolje je da sami napravite kore, ali ako koristite kupovne - najpre ih stavite na ravnu površinu i ostavite da malo omekšaju na sobnoj temperaturi. Premažite svaku koru tankim slojem pekmeza od šljiva. Posipajte krupno samlevenim orasima i po želji dodajte malo cimeta za dodatnu aromu. Pažljivo urolajte koru u savijaču i složite je u podmazan pleh. Kada poređate sve rolne, lagano premažite površinu uljem da pita postane zlatna prilikom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije bogatu zlatno-smeđu nijansu.
Pomešajte šećer, vodu i limunov sok. Kuvajte 10-15 minuta dok se sirup ne zgusne. Prelijte mlak šerbet preko pečene pite i ostavite da upije najmanje sat vremena pre služenja.
Savet:
Kore treba da budu tanke i savitljive, pekmez gust i domaći, a orasi krupnije mleveni zbog lepše teksture. Sirup nemojte sipati ni vruć ni hladan - mlak je idealan da pita ostane sočna i meka. Za intenzivniju aromu, orahe možete blago prepeći pre dodavanja.
U danima posta, kad je duša gladna utehe, a novčanik tanak, ovaj starinski kolač iz šerpe vraća toplinu doma i pokazuje da i jednostavno može biti preukusno.
Ova skromna poslastica, nekada obavezna u postu i omiljena među decom, pravila se od svega nekoliko sastojaka i sušila na suncu, a danas ponovo budi interesovanje i otkriva duh starinskih kuhinja.
Jednostavan i brz recept za kolač koji u dom donosi miris domaće kuhinje i radost zajedništva u posne dane.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Ova tradicionalna poslastica nekada je bila simbol porodičnih nedeljnih ručkova posle liturgije - priprema se lako, od sastojaka koje svaka kuća ima, a ukusom greje dušu.
Bosanski sevdidžan, nekada nezaobilazan na balkanskim trpezama, i danas se čuva u muslimanskim domovima kao dragocena porodična tajna i simbol topline i gostoprimstva.