Mrsni recepti 20.11.2025 | 10:57

STARINSKA RUM TORTA KOJA VRAĆA U DETINJSTVO: Savršen izbor za slavsku trpezu punu domaćih ukusa

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKA RUM TORTA KOJA VRAĆA U DETINJSTVO: Savršen izbor za slavsku trpezu punu domaćih ukusa
shutterstock.com/PosiNote

Jednostavan stari, provereni recept za penaste kore, bogat aromatični fil i nežnu glazuru koji vraćaju porodične uspomene.

Starinska rum torta nije obična poslastica – ona je most između generacija, čuvar porodične tradicije i mirisa domaće kuhinje koji prate svečane trenutke. U pravoslavnim domovima, gde su slava i porodična okupljanja trenutci posebne radosti i zajedništva, ova torta zauzima posebno mesto na trpezi. Njene bogate, penaste kore natopljene aromatičnim rumom, osvežene slojem kajsijinog džema i prekrivene nežnom glazurom, nisu samo ukusan desert, već simbol pažnje, ljubavi i poštovanja prema tradiciji. U nastavku otkrivamo detaljan recept koji će ovu starinsku poslasticu učiniti zvezdom slavske trpeze ili bilo koje svečane prilike.

Sastojci

Kore
• 13 jaja
• 13 kašika šećera
• 13 kašika brašna
• 1 kesica praška za pecivo

Fil

• džem od kajsija
• 200 ml ruma
• 200 ml vode
• 200 g kristal šećera
• 1 limun

Glazura
• 200 g šećera u prahu
• 2 kašike vruće vode
• 4–5 kapi arome maline
• 2–3 kapi ulja

shutterstock.com/PosiNote
Starinsku rum tortu dodatno možete dekorisati tankim linijama od čokoladnog preliva

 

Priprema

Napravite tri kore-patišpanja, dve od 4 jaja i jednu od 5 jaja. Umutite jaja sa šećerom, a na kraju lagano umešajte brašno sa malo praška za pecivo. Pecite u podmazanom i pobrašnjenom plehu na 180 stepeni oko 15 minuta. Koru od pet jaja iskidajte na komadiće i prelijte sirupom od ušpinovanih 200 ml vode i 200 g šećera. Dodati 200 ml ruma i sok od jednog limuna.

Prvu koru filujte džemom od kajsija, nanesite masu od iskidanog patišpanja, pa opet premažite džemom od kajsija. Poklopite trećom korom. Za glazuru dobro umešajte 200 g šećera u prahu sa dve kašike vruće vode. Dodajte nekoliko kapi arome maline i 2–3 kapi ulja, pa brzo premažite tortu. Ostavite preko noći u frižideru do seluženja.

Savet

Za savršen rezultat koristite sveža jaja sobne temperature kako bi kore bile vazdušaste, a džem od kajsije neka bude gust i blago kiseo – domaći je najbolji izbor. Obavezno koristite kvalitetan rum, jer on nosi glavni ukus torte, a šećer u prahu za glazuru prosejte kako ne bi ostale grudvice. Jaja i šećer mutite najmanje 8–10 minuta dok masa ne udvostruči zapreminu, a brašno dodajte postepeno i lagano mešajte kako bi kore ostale penaste. Kore možete peći u jednom većem plehu pa seći ili peći tri odvojene kore, a sirup od ruma dodajte kašikom ravnomerno, pazeći da se kora ne raspadne.