Mrsni recepti 15.07.2025 | 09:59

SLATKI OSVEŽAVAJUĆI ZALOGAJ KOME NIKO NE MOŽE ODOLETI: Starinski recept za tufahije koje mirišu na detinjstvo i porodični dom

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SLATKI OSVEŽAVAJUĆI ZALOGAJ KOME NIKO NE MOŽE ODOLETI: Starinski recept za tufahije koje mirišu na detinjstvo i porodični dom
Shutterstock/Creative Family

Otkrijte kako da pripremite najlepši tradicionalni desert od jabuka, oraha i agde, koji su muslimanske porodice s Balkana vekovima pravile za najdraže goste i praznične sofre.

Miris slatkih jabuka i oraha vraća nas u detinjstvo, u domove naših nana i majki, gde su tufahije zauzimale posebno mesto na sofri. Ovaj raskošni desert, nastao iz bogate osmanske tradicije i sačuvan u muslimanskim porodicama širom Balkana, oduvek je bio znak dobrodošlice i pažnje prema gostu. Danas, kada užurbani dani retko ostavljaju prostor za pripremu ovakvih slatkih remek-dela, recept za prave, autentične tufahije iz stare sveske nane iz Sandžaka postaje dragoceno blago koje čuvamo i s ponosom prenosimo na nove generacije. Donosimo vam ga danas korak po korak, sa svim tajnama ovog starinskog deserta.

Sastojci:

6 većih zelenih jabuka (najčešće se koriste jabuke Granny Smith ili domaće kiselo-slatke)

200 g mlevenih oraha
150 g kristal-šećera + 300 g šećera za agdu (sirup)
1 limun
500 ml vode
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta (po želji)
50 g putera (nije obavezno, ali ga mnoge domaćice dodaju u fil)
Slatka pavlaka za dekoraciju
Shutterstock/Creative Family
Tufahije

 

Priprema:

U šerpu sipajte 500 ml vode i 300 g šećera, dodajte sok jednog limuna i stavite da provri. Kuvajte 5-10 minuta dok se agda ne zgusne. Sklonite s vatre.

Ogulite jabuke pažljivo, ostavljajući stabljiku ako želite lepši izgled. Izdubite im sredinu specijalnom kašičicom ili nožićem za tufahije, pazeći da ih ne probušite do kraja. Stavite ih u agdu i kuvajte oko 10 minuta na laganoj vatri, dok ne omekšaju ali da zadrže svoj oblik.

Pomešajte mlevene orahe sa 150 g šećera i vanilin šećerom. Po želji dodajte kašičicu cimeta i kašiku-dve agde da fil bude sočan. Neke domaćice dodaju i malo putera za bogatiji ukus.

Pažljivo izvadite jabuke iz agde i stavite ih u činiju ili posudu za služenje. Napunite svaku jabuku filom od oraha do vrha. Prelijte jabuke ostatkom agde. Ostavite tufahije da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider da se dobro rashlade.

Pred služenje, ukrasite svaku tufahiju šlagom ili slatkom pavlakom i pospite mlevenim orasima ili listićima badema.