Neodoljivo penaste, oblivene čokoladom i sa savršenim ukusom banane - ove krem bananice pravićete češće nego što mislite. Donosimo vam detaljan recept, koji budi najlepša sećanja.
U detinjstvu svakog od nas postoji taj jedan slatkiš koji je imao moć da nam zasladi dan bez velikog povoda - krem bananica. Umotana u šuškavu foliju, uvek sa blagim sjajem i neodoljivim mirisom, bila je mali praznik u običnom danu, poslastica koju su nam bake krile u fiokama ili koju bismo dobijali kao nagradu za „budi dobar“. Domaće krem bananice zauvek su ostale u sećanju kao simbol jednostavnih, toplih vremena kada se radost merila u zalogajima. Postoji recept koji priziva te uspomene i mirise detinjstva - recept za domaće krem bananice, onakve kakve su se pravile kad se više volela kuhinja nego kupovina, a svaki sastojak imao svoje mesto i značenje.
Sastojci:
Za smesu:
600 g šećera
30 g (3 kesice) želatina
300 ml vode
1 ekstrakt banane
Za preliv:
150 g čokolade
malo putera
malo ulja
Shutterstock/TorriPhoto
Priprema:
Najpre skuvajte 600 grama šećera sa 200 ml vode, na tihoj vatri, dok se šećer potpuno ne rastopi i ne pretvori u gusti sirup - biće dovoljno oko 4 do 5 minuta. U međuvremenu, u posebnoj činiji sipajte tri kesice želatina u 100 ml hladne vode i ostavite ga da nabubri. Kada je sirup gotov, sipajte ga u veću plastičnu posudu i odmah dodajte nabubreli želatin.
Zatim uzmite mikser i mutite smesu najmanje 15 minuta, strpljivo i s ljubavlju, dok ne postane gusta, penasta i svetla. Na kraju dodajte ekstrakt banane - jedan ili dva, u zavisnosti od toga koliko intenzivan ukus želite - i još jednom kratko umutite da se lepo sjedini. Gotovu smesu izlijte u pleh prethodno podmazan uljem i ostavite da se potpuno ohladi.
Kada se stegne, pažljivo je isecite na kocke i prelijte topljenom čokoladom sa malo putera i ulja, da preliv bude gladak i sjajan. Ako želite da svaki zalogaj bude savršeno obavijen čokoladom, kocke najpre isecite pa ih tek onda umačite - tako će svaka biti kao iz poslastičarskog izloga.
Ovaj domaći kolač od jagoda ne pripada eri brzih recepata – priprema se s pažnjom i ljubavlju, baš kao što su to radile naše bake, a rezultat je desert koji osvaja već na prvi zalogaj.
Palačinke od krompira, pržene na masti i punjene džemom, vraćaju duh detinjstva i toplinu doma u svaki zalogaj – naučite kako da ih pripremite po starinskom receptu koji se prenosi s kolena na koleno.
Slatko od jagoda nije samo poslastica — to je toplina bakinog glasa, miris detinjstva i poruka da ste dobrodošli. Donosimo vam tradicionalni recept sa svim tajnama koje domaćice prenose generacijama: kako da sirup „vuče“, a jagode ostanu cele.
Zaboravite na sate sušenja u rerni — uz samo jedno jaje, malo šećera i mikrotalasnu rernu, dobićete savršeno hrskave zalogaje koji podsećaju na bakin dom i onu tihu sreću nedeljnih popodneva.
Bez brašna, mleka i miksera — ova jednostavna, a raskošna poslastica pravi se za svega nekoliko minuta i svakim zalogajem budi sećanja na mirisnu, toplu kuhinju iz detinjstva.
Ako volite deserte koji se lako pripremaju, a ostavljaju utisak kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj lagani slojeviti kolač sa višnjama, vanilom i čokoladom postaće vaš novi porodični favorit.
Pouka podvižnice sa Krita otkriva kako usrdno prizivanje Presvete Bogorodice i jednostavna molitva mogu obuzdati strah, osnažiti srce i čuvati čoveka ceo dan.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Predsednik Belorusije poslao je američkom predsedniku dar snažne duhovne simbolike u trenutku kada Minsk otvoreno govori o želji za novim tonom u odnosima sa Vašingtonom.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Ova tradicionalna poslastica nekada je bila simbol porodičnih nedeljnih ručkova posle liturgije - priprema se lako, od sastojaka koje svaka kuća ima, a ukusom greje dušu.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
U danima posta, kad je duša gladna utehe, a novčanik tanak, ovaj starinski kolač iz šerpe vraća toplinu doma i pokazuje da i jednostavno može biti preukusno.
Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.
Jeromonah Jerotej Draganović spojio je vekovnu kulinarsku tradiciju i mirise domaćeg povrća u receptu savršenom za dane posta i posne slave, nudeći bogatstvo ukusa i mirisa koji greju dušu.
Recept iz "Srbski kuvara" koji kombinuje mirise povrća i začina, idealan za posne dane kada je riba dozvoljena, a svaki zalogaj spaja ukus posta i bogatstvo tradicije.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Susret patrijarha Porfirija i princa Gazija na obali Jordana i sećanje na kosovsko-metohijsku svetinju otvorili su put daru bez presedana - odluci jordanskog kralja da SPC ustupi zemljište na prostoru od izuzetnog značaja za hrišćane.