Mrsni recepti 10.06.2025 | 09:50

SLATKI POVRATAK U DETINJSTVO: Zaboravljeni recept za domaće krem bananice koje će da obraduju i decu i odrasle

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SLATKI POVRATAK U DETINJSTVO: Zaboravljeni recept za domaće krem bananice koje će da obraduju i decu i odrasle
Printscreen/Youtube/Emilina Kuhinja

Neodoljivo penaste, oblivene čokoladom i sa savršenim ukusom banane - ove krem bananice pravićete češće nego što mislite. Donosimo vam detaljan recept, koji budi najlepša sećanja.

U detinjstvu svakog od nas postoji taj jedan slatkiš koji je imao moć da nam zasladi dan bez velikog povoda - krem bananica. Umotana u šuškavu foliju, uvek sa blagim sjajem i neodoljivim mirisom, bila je mali praznik u običnom danu, poslastica koju su nam bake krile u fiokama ili koju bismo dobijali kao nagradu za „budi dobar“. Domaće krem bananice zauvek su ostale u sećanju kao simbol jednostavnih, toplih vremena kada se radost merila u zalogajima. Postoji recept koji priziva te uspomene i mirise detinjstva - recept za domaće krem bananice, onakve kakve su se pravile kad se više volela kuhinja nego kupovina, a svaki sastojak imao svoje mesto i značenje.

Sastojci:

Za smesu:

600 g šećera
30 g (3 kesice) želatina
300 ml vode
1 ekstrakt banane

Za preliv:

150 g čokolade

malo putera
malo ulja
Shutterstock/TorriPhoto
 

 

Priprema:

Najpre skuvajte 600 grama šećera sa 200 ml vode, na tihoj vatri, dok se šećer potpuno ne rastopi i ne pretvori u gusti sirup - biće dovoljno oko 4 do 5 minuta. U međuvremenu, u posebnoj činiji sipajte tri kesice želatina u 100 ml hladne vode i ostavite ga da nabubri. Kada je sirup gotov, sipajte ga u veću plastičnu posudu i odmah dodajte nabubreli želatin.

Zatim uzmite mikser i mutite smesu najmanje 15 minuta, strpljivo i s ljubavlju, dok ne postane gusta, penasta i svetla. Na kraju dodajte ekstrakt banane - jedan ili dva, u zavisnosti od toga koliko intenzivan ukus želite - i još jednom kratko umutite da se lepo sjedini. Gotovu smesu izlijte u pleh prethodno podmazan uljem i ostavite da se potpuno ohladi.

Kada se stegne, pažljivo je isecite na kocke i prelijte topljenom čokoladom sa malo putera i ulja, da preliv bude gladak i sjajan. Ako želite da svaki zalogaj bude savršeno obavijen čokoladom, kocke najpre isecite pa ih tek onda umačite - tako će svaka biti kao iz poslastičarskog izloga.