Posni recepti 07.06.2025 | 10:26

NEBESKI KOLAČ KOJI VRAĆA OSMEH NA LICE: Probajte bakin recept za brzu, nežnu i sočnu poslasticu, idealnu za porodična okupljanja

Slika Autora
Autor: Saša Tošić
NEBESKI KOLAČ KOJI VRAĆA OSMEH NA LICE: Probajte bakin recept za brzu, nežnu i sočnu poslasticu, idealnu za porodična okupljanja
shutterstock.com/Ingrid Balabanova

Ako volite deserte koji se lako pripremaju, a ostavljaju utisak kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj lagani slojeviti kolač sa višnjama, vanilom i čokoladom postaće vaš novi porodični favorit.

Postoje kolači koji mirišu na detinjstvo, na nedeljna popodneva kada se iz kuhinje širila toplota i miris koji nas je okupljao oko stola. „Nebeski kolač“ je upravo takav — lagan kao oblak, osvežavajuć i nežan, a opet pun ukusa koji ostaje u pamćenju. Priprema se brzo i lako, pa je savršen i za one dane kada želimo da obradujemo drage ljude nečim posebnim, a nemamo mnogo vremena. Svaki njegov sloj nosi dozu nostalgije i domaće čarolije, kao da je stigao pravo iz bakinog starog receptara. U nastavku vam donosimo recept koji će, sigurni smo, pronaći svoje mesto i u vašem porodičnom kutku slatkih uspomena.

Sastojci

Biskvit:

6 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike brašna
14 kašika kokosovog brašna

Fil od višanja:
680 g višanja (ili 1 tegla)
1 kesica pudinga od vanile
3 kašike šećera

Krem:
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike šećera
750 ml mleka
500 ml slatke pavlake

Čokoladna glazura:

100 g čokolade za kuvanje
50 g maslaca (ili margarina)

Priprema

Za biskvit dobro umutiti belanca, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najnižoj brzini miksera, dodavati brašno i kokos. Pažljivo rasporediti smesu u podmazan i brašnom posut pleh (veliki, od rerne) i peći 15–20 minuta na 180 stepeni.

Višnje iz tegle ocediti, u soku skuvati puding i šećer, pa dodati višnje. Pustiti da provri, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.

Skuvati puding od vanile sa šećerom, ohladiti i u ohlađeni puding dodati prethodno umućenu slatku pavlaku. Time premazati ohlađeni kolač.

Čokoladu i maslac (ili margarin) polako otopiti na tihoj vatri i premazati kolač. Ohladiti, iseći i uživati u čaroliji laganog i osvežavajućeg ukusa.