Lagani slojevi keksa, malina, šlaga i čokolade spajaju osveženje i nostalgiju u desert koji se ne zaboravlja - pravi se brzo, a u duši ostaje zauvek.
U svakoj kući postoji onaj jedan recept koji miriše na detinjstvo, na letnje raspuste kod bake, na smeh za kuhinjskim stolom i prste ulepljene od fila. Torta bez pečenja s malinama i čokoladom upravo je jedna od takvih poslastica - jednostavna, osvežavajuća, a raskošna po ukusu i emocijama koje budi. Dok se slojevi keksa, voća, šlaga i čokolade nižu jedan za drugim, kao da se nižu i uspomene na bezbrižne dane, kada su male radosti bile dovoljne da srce zatreperi. U nastavku vam donosimo recept koji se brzo pravi, a dugo pamti.
Sastojci:
600 g petit beurre keksa
1 kg malina
10 kašika šećera
3 kesice pudinga od maline
2 dl vode
400 g čokolade
500 g šlag-krema u prahu
2 dl soka od narandže
shutterstock.com/New Africa
Starinska, brza letnja torta bez pečenja
Priprema:
U lončić pun sočnih malina sipajte šećer i stavite ga na laganu vatru — baš kao što su to nekada radile naše bake, strpljivo mešajući dok se šećer ne otopi, a kuhinjom se ne raširi miris leta i detinjstva. U drugoj posudi umutite puding od maline sa hladnom vodom, pa ga dodajte malinama. Kuvajte dok se masa ne zgusne u mirisni, rubin-crveni fil koji će biti srce ove slatke priče. Ostavite da se ohladi i podelite na četiri jednaka dela.
Umutite šlag-krem po uputstvu, dok ne postane lagan i vazdušast, pa i njega podelite na četiri dela.
Filovanje:
U okrugli kalup ili četvrtasti pleh (svejedno) nežno poređajte prvi sloj keksa, koji ste prethodno kratko potopili u sok od narandže - toliko da omekša, a da zadrži oblik, baš kao što se čuvaju uspomene. Prelijte ga slojem topljene čokolade sa nekoliko kapi ulja, pa ostavite tortu nakratko u frižider da se čokolada stegne. Zatim sledi red filova: prvo maline, pa sloj šlaga.
Ponovo red keksa, čokolada, maline, šlag... dok se ne nizaju sva četiri sloja i dok torta ne dobije svoju prepoznatljivu visinu i toplinu izgleda. Završite poslednjim slojem malina i krunom od šlaga.
Na kraju, ukrasite po želji - par svežih malina, borovnica, ribizli, sitnih jagoda ili malo sećanja na detinjstvo, koje ovaj kolač svakako budi u svakom zalogaju.
Palačinke od krompira, pržene na masti i punjene džemom, vraćaju duh detinjstva i toplinu doma u svaki zalogaj – naučite kako da ih pripremite po starinskom receptu koji se prenosi s kolena na koleno.
Slatko od jagoda nije samo poslastica — to je toplina bakinog glasa, miris detinjstva i poruka da ste dobrodošli. Donosimo vam tradicionalni recept sa svim tajnama koje domaćice prenose generacijama: kako da sirup „vuče“, a jagode ostanu cele.
Jednostavan i ukusan, ovaj jeftin dezert od nekoliko sastojaka donosi radost i miris detinjstva na svaki sto, savršen za svaku priliku i celu porodicu.
Bez brašna, mleka i miksera — ova jednostavna, a raskošna poslastica pravi se za svega nekoliko minuta i svakim zalogajem budi sećanja na mirisnu, toplu kuhinju iz detinjstva.
Ako volite deserte koji se lako pripremaju, a ostavljaju utisak kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj lagani slojeviti kolač sa višnjama, vanilom i čokoladom postaće vaš novi porodični favorit.
Neodoljivo penaste, oblivene čokoladom i sa savršenim ukusom banane - ove krem bananice pravićete češće nego što mislite. Donosimo vam detaljan recept, koji budi najlepša sećanja.
U hramu Sabora srpskih svetitelja, mitropolit zvorničko-tuzlanski istakao je važnost svetotajinskog života, borbe protiv iskušenja i težnje ka duhovnom savršenstvu, naglašavajući da hrišćanski put vodi ka blaženstvu i jedinstvu sa Bogom.
Tina Pulu, sopran Atinske opere, opisala je kako joj je poklonjenje pred Časnim Pojasom Presvete Bogorodice donelo mir, snagu i iznenadno isceljenje, pretvorivši njen život u živu priču o veri i nadi.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Nekada nezaobilazno jelo na trpezama u Bosni, Sandžaku i na Kosovu i danas budi nostalgiju, dok jednostavni sastojci pričaju priču o okupljanju za Bajram, ali i za druge svečane prilike.
Otkrijte recept iz kuvara Katarine Popović Midžine štampanog 1877, koji vekovima krasi srpske trpeze - hrskave maviše čuvaju duh doma, praznika i zajedništva, prenoseći radost s generacije na generaciju.
Svaka domaćica ima svoj oprobani recept za neodoljiva peciva, a mi vam donosimo jedan zapisan rukom u požuteloj svesci jedne bake koja poručuje da ovakve kiflice nemaju konkurenciju.
Iako skromno, ovo jelo od paradajza, paprika i brašna pokazuje kako stara manastirska tradicija pruža hranljiv i praktičan obrok, čak i u modernoj kuhinji.
Svedočanstvo Brendona Ransona otkriva kako je poznati američki komentator, dok je odgovarao na pitanja pred publikom, izgovorio dirljive reči vere pre nego što je pogođen u pucnjavi koja je odjeknula univerzitetom Juta.
Meštanin Nenad Nikaljević brutalno je vređao igumana Nikona Kokotovića, monahinje i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok vernici upozoravaju da je reč o udaru na svetinju i duhovno nasleđe Crne Gore.
Dok se društvene mreže dele na one koji osuđuju i one koji podržavaju, arhimandrit Janjić naglašava da je molitva na više jezika deo vekovne tradicije Crkve, a ne politička poruka – i podseća na reči Psalma: „Sve što diše neka hvali Gospoda“.
Pravoslavlje nas uči da svaki događaj nosi Božiji smisao, da sreća nije nagrada izvan Boga i da je život vođen ljubavlju i milošću Pravednog – lekcija koja menja pogled na svaki naš trud i odluku.
Meštanin Nenad Nikaljević brutalno je vređao igumana Nikona Kokotovića, monahinje i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok vernici upozoravaju da je reč o udaru na svetinju i duhovno nasleđe Crne Gore.