Ovaj domaći kolač od jagoda ne pripada eri brzih recepata – priprema se s pažnjom i ljubavlju, baš kao što su to radile naše bake, a rezultat je desert koji osvaja već na prvi zalogaj.
U kuhinji bake Stane vreme teče sporije, a svaki miris podseća na detinjstvo. Njen recept za rolat od jagoda nije jedno od onih modernih „čuda od tri sastojka“ koje danas često viđamo – ovo je kolač koji zahteva malo više pažnje, ali zauzvrat pruža bogatstvo ukusa, teksture i topline doma.
Svaki sastojak pažljivo je odabran, a mere su precizno usklađene – isprobavane i doterivane dok baka Stana nije s poverenjem zapisala recept u svoju staru, požutelu svesku. Iako deluje raskošno, rolat se zapravo lako priprema, a rezultat je pravi porodični desert – mirisan, kremast, osvežavajuć, baš onakav kakav se pamti dugo nakon što poslednje parče nestane sa tanjira.
Sastojci:
Za biskvit:
4 žumanca
50 g šećera
1,5 kašičica mleka
1 kašičica ulja
2 kašičice praha sušenih jagoda
50 g glatkog brašna
20 g gustina
3 belanca
1 kašičica limunovog soka
prstohvat soli
50 g šećera
Za krem:
400 ml mleka
1 puding bourbon vanila
50 g šećera
125 g omekšalog maslaca
400 g jagoda (polovina za fil, polovina za preliv)
shutterstock.com/Pixel-Shot
Kako sačuvati svežinu jagoda
Priprema biskvita:
U većoj činiji umutite žumanca sa 50 g šećera mikserom dok ne postanu svetložuta i penasta.
Dodajte mleko, ulje i prah sušenih jagoda. Lagano izmešajte da se sastojci ravnomerno sjedine.
U posebnoj posudi pomešajte brašno i gustin, pa ih prosejte u smesu sa žumancima. Mešajte dok ne dobijete glatku masu bez grudvica.
U drugoj činiji umutite belanca sa prstohvatom soli i limunovim sokom dok se ne zapene. Zatim postepeno dodajte preostalih 50 g šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg.
Umućena belanca dodajte smesi od žumanaca i brašna u dva do tri navrata, pažljivo mešajući špatulom kako bi se sačuvala vazdušasta struktura.
Smesu ravnomerno rasporedite po plehu obloženom papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C s ventilacijom (ili 170 °C bez ventilacije) oko 10 minuta – čim rubovi počnu da dobijaju boju, izvadite biskvit iz rerne.
shutterstock.com/
Kako sačuvati svežinu jagoda
Priprema preliva od jagoda:
Polovinu jagoda izblendirajte, dodajte 100 g šećera i stavite u manju šerpu.
Kuvajte na tihoj vatri dok se smesa ne zgusne, zatim sklonite s ringle i ostavite da se ohladi.
Formiranje rolata:
Pečeni biskvit pažljivo preokrenite na čist papir za pečenje i skinite papir na kojem se pekao.
Zatim ga još jednom preokrenite tako da dekorativna strana bude dole, pa ga pomoću papira čvrsto urolajte po dužoj strani. Ostavite da se potpuno ohladi u tom obliku.
Priprema kreme:
Od 400 ml mleka odvojite 5 kašičica. Preostalo mleko stavite da se greje.
U odvojenom mleku razmutite prašak za puding sa šećerom dok ne dobijete glatku smesu.
Kada mleko provri, sklonite ga s vatre i uz stalno mešanje dodajte razmućeni puding. Vratite na ringlu i kuvajte oko 10 minuta, dok se ne zgusne.
Gotov puding prebacite u činiju, prekrijte providnom folijom direktno po površini i ostavite da se ohladi.
Omekšali maslac umutite mikserom dok ne postane penast i svetao, zatim ga sjedinite sa ohlađenim pudingom dok ne dobijete glatku kremu.
Finalno slaganje:
Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte. Najpre ga ravnomerno premažite prelivom od jagoda.
Preko toga nanesite krem od vanile.
Duž jedne ivice, bliže vama, složite oprane i očišćene jagode – gusto, jednu do druge, kako bi svako parče imalo punu jagodu u sredini.
Ponovo pažljivo urolajte biskvit, umotajte ga u papir za pečenje i ostavite nekoliko sati u frižideru da se stegne.
U vreme posta i prolećne obnove tela, ova jednostavna čorba iz narodnog predanja vraća nas ukorenjenim vrednostima i ukusima detinjstva. Starinski, proveren recept objašnjava kako korak po korak pripremiti najlekovitiju čorbu od koprive.
Kad se testo mesi srcem, a zlatna korica šapuće uspomene – otkrivamo vam starinski način pripreme najmekših pereca što mirišu na dom, sigurnost i ljubav.
Dok danas jurimo za egzotičnim receptima i brzom hranom, jedno skromno, a čudesno jelo od piletine i belog luka podseća nas kako su naše bake kuvale – tiho, s ljubavlju i bez žurbe. Otkrivamo recept za ćerviš, zaboravljeni klasik domaće kuhinje koji greje i telo i srce.
Bez kvasca, razvijanja i čekanja – ove mekane zalogaje možete pripremiti za tren oka, a savršeno pristaju uz med, džem, kajmak ili sir, baš kao što su ih nekad služile naše bake kad iznenada stignu gosti.
Od španijela i papagaja do čak povremenih kamila ili krava - svi pernati, krzneni i ostali stvorovi „ispoštovali su” toga praznik Svetog Franje Asiškog, na koji budu blagosiljani svake godine od kraja 20. veka.
Najmlađi episkop Kiparske pravoslavne crkve razrešen je dužnosti jer je, po oceni Sinoda, remetio crkveno jedinstvo svojim beskompromisnim stavovima o Vatikanu.
Kako jedan jednostavan složenac od nežnih listova i mlevenog mesa čuva porodične tradicije i podseća nas na mirise i toplinu zajedničkih ručkova, donoseći osveženje i radost svakom prolećnom tanjiru.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Dok su današnje trpeze često pretrpane egzotičnim ukusima, ajmokac – jednostavan sos od belog luka i pilećeg mesa – podseća nas na vreme kada su mirisi iz kuhinje bili najtačniji sat i najlepši poziv za okupljanje oko stola.
Nekada pripremana u manastirima za goste, danas simbol domaće kuhinje i snalažljivosti – otkrivamo recept i priču iza starog balkanskog paprikaša koji je sačuvao duh tradicije.
Nekada nezaobilazno na trpezi, danas gotovo izbrisano iz sećanja — čikovi su jednostavno jelo, koje podseća na raviole. Oduševljavaju ukusom, mirisom belog luka i toplinom domaće kuhinje.
Kako jedan jednostavan složenac od nežnih listova i mlevenog mesa čuva porodične tradicije i podseća nas na mirise i toplinu zajedničkih ručkova, donoseći osveženje i radost svakom prolećnom tanjiru.
Uz šapat uspomena donosimo vam jednostavan, ali neodoljiv letnji recept koji spaja tradiciju, ljubav i autentične ukuse - baš onako kako su to znale naše bake.
Dok su današnje trpeze često pretrpane egzotičnim ukusima, ajmokac – jednostavan sos od belog luka i pilećeg mesa – podseća nas na vreme kada su mirisi iz kuhinje bili najtačniji sat i najlepši poziv za okupljanje oko stola.
Od španijela i papagaja do čak povremenih kamila ili krava - svi pernati, krzneni i ostali stvorovi „ispoštovali su” toga praznik Svetog Franje Asiškog, na koji budu blagosiljani svake godine od kraja 20. veka.
Kada se uzmu u obzir prilično oskudni podaci o ovoj srednjevekovnoj građevini, nekako je i očekivano da postoje legende i predanja koja se vezuju za Araču.
Mladi sovjetski vojnik koji je tokom rata prešao u islam i osnovao porodicu sa šestoro dece, danas u pravoslavnoj Rusiji pronalazi mir i ponovo grli korene koje rat nije mogao da izbriše
Mladi sovjetski vojnik koji je tokom rata prešao u islam i osnovao porodicu sa šestoro dece, danas u pravoslavnoj Rusiji pronalazi mir i ponovo grli korene koje rat nije mogao da izbriše