Mrsni recepti 03.06.2025 | 09:45

POSLASTICA OD DVA SASTOJKA SPREMNA ZA TRI MINUTA: Probajte omiljeni starinski slatkiš u savremenom ruhu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
POSLASTICA OD DVA SASTOJKA SPREMNA ZA TRI MINUTA: Probajte omiljeni starinski slatkiš u savremenom ruhu
Shutterstock/Lily Chernysheva Starinske puslice u savremenom ruhu

Zaboravite na sate sušenja u rerni — uz samo jedno jaje, malo šećera i mikrotalasnu rernu, dobićete savršeno hrskave zalogaje koji podsećaju na bakin dom i onu tihu sreću nedeljnih popodneva.

Sećate li se onih bezbrižnih popodneva kada bi cela kuća zamirisala na slatko, a iz kuhinje bi se čulo lagano zveckanje posuđa i smeh dok je baka pravila puslice? U tim trenucima, vreme je stajalo, a jedna obična činija sa snegom od belanaca i šećerom pretvarala se u čaroliju na tanjiru. Danas vam donosimo recept koji miriše na detinjstvo, ali je prilagođen savremenom ritmu života — brz, jednostavan, a opet neodoljivo ukusan. Za svega tri minuta i uz samo dva sastojka, u vašem domu može oživeti ona ista slatka magija iz prošlih vremena.

Sastojci:
jedno jaje
300 g šećera u prahu

Shutterstock/Bojan Pavlukovic
Starinske puslice u savremenom ruhu

 

Priprema:

Priprema ove poslastice podseća na zaboravljene rituale iz kuhinja naših baka, kada su se puslice lagano sušile u rerni satima, uz tiho škripanje starih vrata špajza i miris šećera koji se polako pretvarao u oblak hrskave slatkoće. Danas, u savremenom ritmu, ta čarolija ne mora da traje večno — dovoljna su samo tri minuta i mikrotalasna rerna. Razbijte jedno jaje i pažljivo odvojte belance od žumanceta — nežno, kao da držite uspomenu. Umutite belance sa šećerom u prahu dok ne dobijete gustu, belu smesu.

Oblikujte male loptice i poređajte ih na tanjir obložen papirnim ubrusom. Nakon svega tri minuta u mikrotalasnoj rerni, dobićete savršene, lagane puslice koje krckaju pod zubima i u vama bude davno zaboravljene osećaje. Poslužene sa jagodama, malinama ili ribizlama, uz kap limunovog soka, vraćaju u detinjstvo — tamo gde su slatkiši bili jednostavni, ali puni duše.