Mrsni recepti 14.10.2025 | 12:26

MRAMORNI KOLAČ IZ BAKINE SVESKE KOJI UVEK USPEVA: Jednostavan recept za porodičnu radost i savršen svetlo-tamni efekat

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MRAMORNI KOLAČ IZ BAKINE SVESKE KOJI UVEK USPEVA: Jednostavan recept za porodičnu radost i savršen svetlo-tamni efekat
Shutterstock/Ahanov Michael

Otkrijte kako da pripremite starinski kolač „na kašike“, sa mirisom kakaa i domaćih jaja, koji spaja generacije, unosi toplinu u vaš dom i postaje nezaobilazna poslastica uz popodnevnu kafu ili prazničnu trpezu.

U toplini porodičnog doma, uz miris sveže pečenog kolača, čuvaju se uspomene koje se prenose s kolena na koleno. Među njima posebno mesto zauzima mramorni kolač – jednostavan, a ipak pun ljubavi i tradicije. Često je donosio dodatnu radost na trpezu na veće praznike. Ovaj starinski recept, rukom zabeležen u bakinoj svesci, svedok je vremena kada su se slatkiši pravili iz srca, merili kašikama i šoljicama, i kada je svaki zalogaj bio više od ukusa – bio je deo porodične molitve i zajedništva.

Svetlo i tamno testo nežno se prepliću u vizuelnom podsećanju na mermer, ali i na životne kontraste, dok miris kakaa i domaćih jaja podseća na tople ruke naših predaka, koji su verom i strpljenjem utkali radost u svakodnevicu. Danas, i dalje, ovaj kolač spaja generacije – bilo uz popodnevnu kafu, bilo kao sladak deo praznične trpeze – i podseća nas da su najlepši recepti oni čuvani rukom i ljubavlju.

Sastojci:

5 jaja

15 kašika šećera

15 kašika brašna

15 kašika jogurta ili mleka

12 kašika ulja

1 prašak za pecivo ili 1 mala kašičica sode bikarbone

 nekoliko kašika kakaa u prahu, po želji

šećer u prahu za posipanje

Shutterstock/Ahanov Michael
Mramorni kolač po bakinom receptu uvek mora da uspe

 

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca i umutite čvrst sneg od belanaca i šećera.  Dodajte žumanca, ulje, jogurt (ili mleko) i brašno pomešano sa praškom za pecivo. U podmazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smese, pa prelijte drugom polovinom u koju ste dodali kakao. Pecite na 200 °C oko 20 minuta. Gotov kolač pospite šećerom u prahu i secite na kocke.

Savet:

Koristite sveže i kvalitetne sastojke, posebno jaja, jer daju kolaču potrebnu strukturu i mekoću. Jogurt ili mleko čine testo sočnijim – jogurt daje blagu kiselost i dodatnu mekoću, dok mleko čini testo lakšim. Ulje se koristi umesto maslaca kako bi kolač ostao mekan duže vreme. Možete koristiti suncokretovo ili blago maslinovo ulje. Kakao u prahu je ključan za mramorni efekat – birajte kvalitetan kakao za intenzivniji ukus.