U danima posta, kada telo i duh traže jednostavne, a hranljive obroke, posebnu vrednost imaju recepti koji spajaju tradiciju i kreativnost u kuhinji. Posne korpice sa pečenim paprikama i orasima predstavljaju savršen primer takve harmonije – hrskave, dekorativne i bogate prirodnim ukusima. Idealne su za doručak, večeru ili užinu, ali i kao predjelo na svečanim prilikama i krsnim slavama. Ove korpice omogućavaju da i u postnom periodu obrok bude svečan i ukusan, a priprema jednostavna i dostupna svima.
Sastojci
Za korpice:
300 g brašna
100 ml ulja
140 ml kisele vode
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
50 g pečenog crnog susama
50 g pečenog suncokreta
Za fil:
500 g pečenih crvenih paprika
160 g pečenih oraha
1–2 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica balzamiko sirćeta
1/2 kašičice dimljene paprike
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
Priprema
U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje i kiselu vodu, pa zamesite glatko i elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako je lepljivo. Susam i suncokret umešajte u testo kašikom, tako da se ravnomerno rasporede. Testo razvaljajte na debljinu od oko 3–4 mm. Modlicom ili čašom oblikujte krugove i postavite ih u podmazane kalupe za mafine ili male korpice. Lagano pritisnite da se oblikuju zidovi korpica. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 12–15 minuta, dok blago ne porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade pre punjenja.
Pečene paprike očistite od ljuske, semenki i peteljki. U blender stavite paprike, orahe, beli luk, maslinovo ulje i balzamiko sirće. Dodajte dimljenu papriku, so i biber, pa blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Probajte i po potrebi dodatno začinite.
Sastavljanje
Ohlađene korpice pažljivo izvadite iz kalupa. Kašikom ili kesicom za dekoraciju napunite svaku korpicu pripremljenim filom od paprika i oraha. Po želji dekoraciju završite sa par seckanih oraha, sušenim paradajzom, ili listićima peršuna. Poslužite odmah ili čuvajte u frižideru do 24 sata.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu.
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.