Posni recepti 01.12.2025 | 13:22

HRSKAVE KORPICE SA PEČENIM PAPRIKAMA I ORASIMA: Svečano predjelo bogatog ukusa i raskošnog izgleda

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
HRSKAVE KORPICE SA PEČENIM PAPRIKAMA I ORASIMA: Svečano predjelo bogatog ukusa i raskošnog izgleda
Shutterstock/Hela Bertz

Jednostavan, dekorativan i hranljiv recept koji spaja prirodne ukuse i kreativnost u danima posta.

U danima posta, kada telo i duh traže jednostavne, a hranljive obroke, posebnu vrednost imaju recepti koji spajaju tradiciju i kreativnost u kuhinji. Posne korpice sa pečenim paprikama i orasima predstavljaju savršen primer takve harmonije – hrskave, dekorativne i bogate prirodnim ukusima. Idealne su za doručak, večeru ili užinu, ali i kao predjelo na svečanim prilikama i krsnim slavama. Ove korpice omogućavaju da i u postnom periodu obrok bude svečan i ukusan, a priprema jednostavna i dostupna svima.

Sastojci

Za korpice:

300 g brašna

100 ml ulja

140 ml kisele vode

1/2 kesice praška za pecivo

1 kašičica soli

50 g pečenog crnog susama

50 g pečenog suncokreta

Za fil:

500 g pečenih crvenih paprika

160 g pečenih oraha

1–2 čena belog luka

4 kašike maslinovog ulja

1 kašičica balzamiko sirćeta

1/2 kašičice dimljene paprike

2 kašičice soli

1 kašičica bibera

Priprema

U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje i kiselu vodu, pa zamesite glatko i elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako je lepljivo. Susam i suncokret umešajte u testo kašikom, tako da se ravnomerno rasporede. Testo razvaljajte na debljinu od oko 3–4 mm. Modlicom ili čašom oblikujte krugove i postavite ih u podmazane kalupe za mafine ili male korpice. Lagano pritisnite da se oblikuju zidovi korpica. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 12–15 minuta, dok blago ne porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade pre punjenja.

Pečene paprike očistite od ljuske, semenki i peteljki. U blender stavite paprike, orahe, beli luk, maslinovo ulje i balzamiko sirće. Dodajte dimljenu papriku, so i biber, pa blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Probajte i po potrebi dodatno začinite.

Sastavljanje

Ohlađene korpice pažljivo izvadite iz kalupa. Kašikom ili kesicom za dekoraciju napunite svaku korpicu pripremljenim filom od paprika i oraha. Po želji dekoraciju završite sa par seckanih oraha, sušenim paradajzom, ili listićima peršuna. Poslužite odmah ili čuvajte u frižideru do 24 sata.