Mrsni recepti 17.11.2025 | 11:26

NAJBOLJA STARINSKA BELA ČORBA KOJA SVAKU SLAVSKU TRPEZU ČINI POSEBNIJOM: Provereni recept koji savršeno spaja mirise, ukuse i toplinu doma

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NAJBOLJA STARINSKA BELA ČORBA KOJA SVAKU SLAVSKU TRPEZU ČINI POSEBNIJOM: Provereni recept koji savršeno spaja mirise, ukuse i toplinu doma
Shutterstock/Radu Sebastian

Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.

Suština pravoslavne slave nije u bogatoj trpezi, već u molitvi, okupljanju porodice i sećanju na svetitelja koji se poštuje. Ipak, domaćice se trude da slavsku atmosferu upotpune prigodnom svečanom trpezom, u kojoj svaki detalj – od hleba do pića – odražava pažnju i ljubav prema tradiciji. U našoj kulturi nema slave bez dobre čorbe, jer upravo ona simbolizuje toplinu doma i okupljanje oko zajedničkog stola. Zbog toga, donosimo vam starinski recept za najbolju slavsku belu čorbu, čiji mirisi i bogatstvo ukusa obogaćuju svaki slavski dan.

Sastojci

500 grama pilećeg belog mesa
2 krompira
4 šargarepe
1 veći paštrnak (koren)
1 veća glavica crnog luka
1 koren celera
ulje
2–3 lovorova lista
crni biber u zrnu
peršunov list (sitno iseckan)
mirođija (sitno iseckana)
so
mleveni crni biber
2 kašike vegete
1 kašika brašna (opciono)
1 jaje
2 kašike kisele pavlake

Shutterstock/Radu Sebastian
Bela pileća čorba

 

Priprema

Priprema slavske bele čorbe počinje pažljivim seckanjem povrća – crnog luka, šargarepe, paštrnaka i celera – na sitne kockice, isto kao i pilećeg belog mesa. U dublju šerpu sipajte malo ulja da pokrije dno i propržite crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, paštrnak i celer i nalijte malo tople vode da povrće ne zagori.

Dodajte usitnjeno meso, ili isečeno na kockice, posolite, pobiberite i dodajte kašičicu vegete. Dolivajte po malo tople vode i mešajte, a potom pustite da se krčka u poklopljenom loncu oko 10 minuta. Nakon toga ubacite krompir isečen na kockice, dobro promešajte i dolijte oko 2,5 litra tople vode. Ubacite 2–3 lovorova lista i nekoliko zrna crnog bibera, pa pustite čorbu da lagano krčka oko dva sata.

Pred kraj dodajte još kašičicu vegete i sitno iseckan peršun i mirođiju. Probajte da li je čorba dovoljno začinjena i po potrebi dodajte još soli i bibera.

U manjoj posudi razmutite jaje sa pavlakom i dodajte nekoliko kutlača čorbice uz stalno mešanje da se jaja ne zgrudvaju. Po želji možete dodati i kašiku brašna za zgušnjavanje. Na kraju sve pažljivo sjedinite sa čorbom, ostavite da se prokuva još nekoliko minuta i poslužite uz krišku limuna, dok mirisi i toplina doma obavijaju slavsku trpezu.