Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.
Suština pravoslavne slave nije u bogatoj trpezi, već u molitvi, okupljanju porodice i sećanju na svetitelja koji se poštuje. Ipak, domaćice se trude da slavsku atmosferu upotpune prigodnom svečanom trpezom, u kojoj svaki detalj – od hleba do pića – odražava pažnju i ljubav prema tradiciji. U našoj kulturi nema slave bez dobre čorbe, jer upravo ona simbolizuje toplinu doma i okupljanje oko zajedničkog stola. Zbog toga, donosimo vam starinski recept za najbolju slavsku belu čorbu, čiji mirisi i bogatstvo ukusa obogaćuju svaki slavski dan.
Sastojci
500 grama pilećeg belog mesa
2 krompira
4 šargarepe
1 veći paštrnak (koren)
1 veća glavica crnog luka
1 koren celera
ulje
2–3 lovorova lista
crni biber u zrnu
peršunov list (sitno iseckan)
mirođija (sitno iseckana)
so
mleveni crni biber
2 kašike vegete
1 kašika brašna (opciono)
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
Shutterstock/Radu Sebastian
Bela pileća čorba
Priprema
Priprema slavske bele čorbe počinje pažljivim seckanjem povrća – crnog luka, šargarepe, paštrnaka i celera – na sitne kockice, isto kao i pilećeg belog mesa. U dublju šerpu sipajte malo ulja da pokrije dno i propržite crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, paštrnak i celer i nalijte malo tople vode da povrće ne zagori.
Dodajte usitnjeno meso, ili isečeno na kockice, posolite, pobiberite i dodajte kašičicu vegete. Dolivajte po malo tople vode i mešajte, a potom pustite da se krčka u poklopljenom loncu oko 10 minuta. Nakon toga ubacite krompir isečen na kockice, dobro promešajte i dolijte oko 2,5 litra tople vode. Ubacite 2–3 lovorova lista i nekoliko zrna crnog bibera, pa pustite čorbu da lagano krčka oko dva sata.
Pred kraj dodajte još kašičicu vegete i sitno iseckan peršun i mirođiju. Probajte da li je čorba dovoljno začinjena i po potrebi dodajte još soli i bibera.
U manjoj posudi razmutite jaje sa pavlakom i dodajte nekoliko kutlača čorbice uz stalno mešanje da se jaja ne zgrudvaju. Po želji možete dodati i kašiku brašna za zgušnjavanje. Na kraju sve pažljivo sjedinite sa čorbom, ostavite da se prokuva još nekoliko minuta i poslužite uz krišku limuna, dok mirisi i toplina doma obavijaju slavsku trpezu.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i brzu pripremu, idealan za sve ukućane, uz tajnu dodatne arome koja čini jelo neodoljivim na svakoj pravoslavnoj slavnoj trpezi.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Sa kapacitetom od oko 1.300 mesta, prostranom kupolom visokom gotovo 50 metara i zadivljujućim unutrašnjošću, ostavlja snažan utisak već pri prvom koraku u njenu unutrašnjost.
U nadahnutoj besedi na Đurđic, prota Slobodan Zeković upozorio je vernike na posledice greha, zamke modernog sujeverja i prikrivene duhovne stranputice, podsećajući da pad nije kraj.
U besedi za 24. ponedeljak po Duhovima, Sveti vladika Nikolaj Ohridski i Žički objašnjava kako kroz Hrista dobijamo nasleđe carstva Božijeg i zašto ga ne smemo prokockati poput Isava.
Ajeti 51:20-23 pokazuju kako tragovi Božije prisutnosti postoje u zemlji, u čoveku i u nebesima, pozivajući na introspektivno otkrivanje sopstvene duhovne snage.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Dok region obeležava 180 godina od objavljivanja njegovog kapitalnog dela, pitanje Njegoševe kanonizacije ponovo se vraća u fokus — zašto je inicijativa iz 2013. godine zaustavljena?
Urednik National Herald-a tvrdi da je Carigradska patrijaršija odgovorna za duboku krizu Arhiepiskopije Amerike, ukazujući na proteste vernika, finansijske tenzije i ozbiljne pukotine u načinu upravljanja.