Krsna slava je vreme kada porodica okuplja oko stola, a mirisi domaće kuhinje pričaju priče starije od nas samih. Među obavezama koje čine praznik potpunim, priprema slavskog kolača zauzima posebno mesto, jer nije samo jelo – već simbol blagoslova i zajedništva.
Za one koji žele da svoj sto obogate neobičnim, a ipak tradicionalnim delicijama, donosimo recept za najlepši slavski rolat. U njemu se spajaju bogati ukusi sira, šunke, spanaća i malidžana, savršeno upakovani u hrskave, zlatne kore - pravi izbor za slavu koja se pamti.
Sastojci
500 g kora za pitu i gibanicu
3 jajeta
80 ml ulja
100 g pavlake 20 % mm
150 g sira
1 kašika brašna
½ kašičice praška za pecivo
Fil
200 g ajvara (ili domaćeg malidžana)
150 g kisele pavlake 20 % mm
100 g kačkavalja
130–150 g očišćenog spanaća
150 g šunke
Dekoracija
200 g pavlake 20 % mm
ajvar
kačkavalj/parmezan
mirođija
Priprema:
Najpre očistite spanać, operite i sitno iseckajte. U većoj posudi umutite jaja sa uljem, kiselom pavlakom i sirom, a zatim umešajte prethodno pomešano brašno i prašak za pecivo, tek toliko da se sve sjedini. Kore podelite na dve grupe - po 9 komada za svaki rolat (ukupno 18). Na pleh ređajte kore, svaku premazujući pripremljenim prelivom, a između dodajte sitno seckani spanać, osim na poslednju koru. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10–13 minuta, a potom tople kore pokrijte mokrom krpom i ostavite 10–15 minuta da omekšaju.
Fil i završna dekoracija:
U manjoj posudi sjedinite kiselu pavlaku sa ajvarom (ili domaćim malidžanom) i rendanim kačkavaljem. Polovinu fila pažljivo premažite preko pečenih kora, a zatim rasporedite iseckanu šunku po površini. Urolajte rolat, a istu proceduru ponovite za drugi rolat. Kada su oba rolata spremna, premažite ih preostalom kiselom pavlakom, pospite rendanim kačkavaljem ili parmezanom i ukrasite ajvarom i mirođijom, stvarajući privlačan i svečan izgled koji će odmah pleni pažnju na slavskom stolu.
Poslužite ove rolatiće kao glavno predjelo na slavskom stolu – idealan recept za slavu koji će osvojiti svakog gosta.
Starinski recept, korak-po-korak, za elegantno dekorisane rolate koji spajaju tradiciju i savremeni ukus, idealni za svaku krsnu slavu.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Spoj jednostavnosti i luksuza u jelu koje izgleda kao iz restorana, a pravi se lako kod kuće.
Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu.