Mrsni recepti 15.11.2025 | 12:55

SAVRŠENI SLAVSKI ROLAT KOJI SPAJA TRADICIJU I NEOČEKIVANE UKUSE: Recept, korak po korak, za najlepše predjelo na prazničnoj trpezi

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SAVRŠENI SLAVSKI ROLAT KOJI SPAJA TRADICIJU I NEOČEKIVANE UKUSE: Recept, korak po korak, za najlepše predjelo na prazničnoj trpezi
MSPhotographic/Shutterstock

Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.

Krsna slava je vreme kada porodica okuplja oko stola, a mirisi domaće kuhinje pričaju priče starije od nas samih. Među obavezama koje čine praznik potpunim, priprema slavskog kolača zauzima posebno mesto, jer nije samo jelo – već simbol blagoslova i zajedništva.

Za one koji žele da svoj sto obogate neobičnim, a ipak tradicionalnim delicijama, donosimo recept za najlepši slavski rolat. U njemu se spajaju bogati ukusi sira, šunke, spanaća i malidžana, savršeno upakovani u hrskave, zlatne kore - pravi izbor za slavu koja se pamti.

Sastojci

500 g kora za pitu i gibanicu

3 jajeta
80 ml ulja
100 g pavlake 20 % mm
150 g sira
1 kašika brašna
½ kašičice praška za pecivo

Fil

200 g ajvara (ili domaćeg malidžana)
150 g kisele pavlake 20 % mm
100 g kačkavalja
130–150 g očišćenog spanaća
150 g šunke

Dekoracija

200 g pavlake 20 % mm
ajvar
kačkavalj/parmezan
mirođija

Priprema:

Najpre očistite spanać, operite i sitno iseckajte. U većoj posudi umutite jaja sa uljem, kiselom pavlakom i sirom, a zatim umešajte prethodno pomešano brašno i prašak za pecivo, tek toliko da se sve sjedini. Kore podelite na dve grupe - po 9 komada za svaki rolat (ukupno 18). Na pleh ređajte kore, svaku premazujući pripremljenim prelivom, a između dodajte sitno seckani spanać, osim na poslednju koru. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10–13 minuta, a potom tople kore pokrijte mokrom krpom i ostavite 10–15 minuta da omekšaju.

Fil i završna dekoracija:

U manjoj posudi sjedinite kiselu pavlaku sa ajvarom (ili domaćim malidžanom) i rendanim kačkavaljem. Polovinu fila pažljivo premažite preko pečenih kora, a zatim rasporedite iseckanu šunku po površini. Urolajte rolat, a istu proceduru ponovite za drugi rolat. Kada su oba rolata spremna, premažite ih preostalom kiselom pavlakom, pospite rendanim kačkavaljem ili parmezanom i ukrasite ajvarom i mirođijom, stvarajući privlačan i svečan izgled koji će odmah pleni pažnju na slavskom stolu.

Poslužite ove rolatiće kao glavno predjelo na slavskom stolu – idealan recept za slavu koji će osvojiti svakog gosta.