Starinski recept, korak-po-korak, za elegantno dekorisane rolate koji spajaju tradiciju i savremeni ukus, idealni za svaku krsnu slavu.
U srpskoj tradiciji, slavske trpeze nisu samo obični stolovi puni ukusne i lepo dekorisane hrane — one su prostor u kome se tradicija i vera pretočuju u mirise i ukuse koji podsećaju na naše korene. Među omiljenim predjelima koje domaćice s posebnom pažnjom pripremaju za slavu svakako je slani rolat — šareni, bogato filovani i simbolično obojeni u tri nijanse koje oslikavaju radost, mir i zajedništvo. U nastavku, poštovani čitaoci, donosimo vam recept za tri rolata različitih boja, koji će ulepšati vašu slavsku trpezu i očuvati duh pravoslavne tradicije.
Zeleni rolat: ~150–200 g blanširanog i dobro oceđenog spanaća (sitno iseckan ili pasirano) ili kašika smrznutog spanaća odceđenog od viška tečnosti.
Crveni rolat: 2–3 kašike ajvara ili 1–2 kašike aleve paprike (po ukusu) — daje narandžasto-crvenu nijansu.
Žuti rolat: 3–4 kašike rendanog tvrdog sira (kačkavalj) ili 1 kašičica kurkume za intenzivniju žutu boju.
Fil (za sva tri rolata — količina dovoljna za 3 rolata):
400 g krem sira (ili sitnog sira/ricotte + malo pavlake)
250–300 g kisele pavlake (ili 150 g pavlake + 100 g majoneza, ako želite bogatije)
4 tvrdo kuvana jaja, sitno iseckana
150–200 g šunke ili suvog vrata, isečene na tanke trake (po želji)
3–4 kisela krastavčića, sitno iseckana (opciono)
so i biber po ukusu
seckani peršun ili mladi luk za svežinu
Shutterstock
Slani rolat
Priprema
Pripremite rernu i pleh: uključite rernu na 200 °C i obložite veliki pleh papirom za pečenje. Napravite osnovnu smesu: umutite jaja sa soli, dodajte ulje i pavlaku (ili jogurt). Zatim umešajte brašno i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku, srednje gustu smesu.
Podelite i obojite: podelite smesu na tri jednaka dela. U jedan dodajte spanać (zeleni), u drugi ajvar ili alevu papriku (crveni), a u treći rendani sir ili kurkumu (žuti). Promešajte blago da masa ostane vazdušasta.
Pečenje: u tankom sloju razmažite svaku boju na papir (možete peći jednu po jednu boju ili sve tri u zasebnim plehovima). Pecite 15 minuta na 200 °C — pazite da ne prepečete kore, jer treba da ostanu mekane i savitljive. Odmah nakon vađenja, urolajte koru zajedno s papirom da se “setuje” i ne puca. Hlađenje: ohladite urolane kore dok su još uvijene — to čuva oblik. Nakon što se prohlade, pažljivo ih odmotajte.
Filovanje: umutite krem sir sa pavlakom dok ne postane maziv; dodajte so, biber i iseckani peršun. Podelite fil u tri dela. U jedan deo umešajte iseckana kuvana jaja i krastavčiće (za klasičan “žuti/crveni” miks), u drugi ostavite fil čist pa stavite šunku pre rolovanja (za žuti ili crveni), a u treći dodajte seckanu šunku i po želji malo senfa ili susama.
Završetak: namažite fil po svakoj kori, rasporedite šunku/krutine po želji, pa urolajte čvrsto. Umotajte svaki rolat u providnu foliju i stavite u frižider najmanje 2 sata (poželjno preko noći) da se dobro stegne.
Sečenje i serviranje: seckajte hladne rolade oštrim nožem na fete širine 1–1,5 cm. Komade rolata složite na oval, pa obilno pospite rendanim kačkavaljem. Dekorišite peršunom, listićima zelene salate ili crvenom paprikom, po želji.
Savet:
Ne treba prepeći kore — suva kora lako puca pri rolanju. Optimalno je peći ih 12–15 minuta. Dobro oceđen spanać i dobro ocedjen ajvar (ako je vodnjikav) — višak tečnosti razblažuje smesu.
Slava je više od običaja – ona je duhovni rođendan porodice i znak pripadnosti Crkvi. Donosimo pregled svih značajnih slava po mesecima, kako biste na vreme znali kada se okupljaju domaćini i njihove porodice.
Ako želite da na slavsku trpezu donesete novo jelo koje spaja jednostavnost i bogat ukus, ova brza salata biće vaš najbolji saveznik – oduševiće i najzahtevnije goste.
U različitim krajevima srpskih zemalja recept dobija posebne oblike i ukrase, ali srž ostaje ista – svaka pletenica i krst od testa simbolizuju zajedništvo i blagoslov doma.
U besedi za 20. nedelju po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički pokazuje kako čovek svojim padom sabira protiv sebe sile tame, ali kroz iskreno pokajanje otkriva put ka slobodi, radosti i neizrecivoj svetlosti Božjeg oproštaja.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
U različitim krajevima srpskih zemalja recept dobija posebne oblike i ukrase, ali srž ostaje ista – svaka pletenica i krst od testa simbolizuju zajedništvo i blagoslov doma.
Recept iz kuvara „Ko posti, dušu gosti“ otkriva kako obični sastojci postaju neodoljiv posni ajvar, savršen za zimnicu, sendviče i tradicionalni domaći namaz pun mirisa i topline manastirskog doma.
Od Svetog Jovana Zlatoustog do starca Tadeja, sveti oci nas uče da jezik može biti izvor blagoslova ili prokletstva, a psovka otvara vrata duhovnim iskušenjima.
Usamljeni hram kod sela Edelevo u Rusiji, za koji se kaže da do njega stižu samo oni kojima vera pokaže put, zbunjuje naučnike, inspiriše vernike i privlači avanturiste iz celog sveta.
Na ostrvcetu od svega 100 kvadratnih metara, svetinja Svetog Andreja Prvozvanog očarava posetioce bajkovitim prizorom i duhovnim mirom, postajući nezaobilazna destinacija za vernike i turiste.
Dok je njegova supruga bila u blagoslovenom stanju, sveštenik Predrag Popović doživeo je susret sa svetiteljkom koji je promenio život njegove porodice i potvrdu vere u Božiju promisao.
Bol je utoliko veća ako je roditelj svestan da mu se trenutak smrti približava, a da iza sebe ostavlja malu decu koja su još nespremna za samostalni život.
Hiljade vernika sabrale su se u kolevci srpske duhovnosti, gde je osveštan hram posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, a poglavar SPC poslao poruku koja je dotakla duše svih prisutnih.