Mrsni recepti 03.11.2025 | 13:59

ROLAT OD ŠARGAREPE I SIRA KOJI VRAĆA UKUS STARIH SLAVSKIH GOZBI: Jednostavno, zdravo, dekorativno i autentično predjelo

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ROLAT OD ŠARGAREPE I SIRA KOJI VRAĆA UKUS STARIH SLAVSKIH GOZBI: Jednostavno, zdravo, dekorativno i autentično predjelo
Beata Krolikiewicz/Shutterstock

Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.

U vreme kada nisu postojale veštačke boje, a svaka domaćica ponosno je pravila đakonije isključivo od prirodnih sastojaka, slavske trpeze bile su prava gozba za nepca, ali i za oči i dušu. Među starinskim receptima koji se prenose s kolena na koleno, posebno mesto zauzima rolat od šargarepe i sira – jednostavno, dekorativno i izuzetno ukusno predjelo koje može da obraduje porodicu i goste. Ovaj rolat spaja nežnost šargarepe, kremastu teksturu sira i miris mirođije, i savršeno se uklapa u slavsku tradiciju, istovremeno nudeći priliku za kreativnost – nadev možete menjati spanaćem, ribom ili drugim prirodnim sastojcima, čuvajući duh domaće, prave, pravoslavne trpeze.

Sastojci:

500 g šargarepe

3 jajeta

120 g tvrdog sira

130 g krem sira

3–4 kašike majoneza

50 g mladog luka

Mirođija po ukusu

50 g putera

Priprema:

U tiganju rastopite malo putera, pa dodajte izrendanu šargarepu. Propržite šargarepu i stavite je u posudu da se ohladi. Ako ima viška ulja, procedite ga, pa dodajte sitno seckanu mirođiju. Zatim umešajte žumanca, posolite i pobiberite. Na kraju dodajte belanca umućena u čvrst šne i lagano ih sjedinite sa smesom.

Sipajte testo na pleh obložen pek-papirom i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

U posudi pomešajte rendani sir, seckani luk, majonez i krem sir, pa začinite po želji i lepo sjedinite. Prebacite koru na providnu foliju i skinite pek-papir. Premažite nadevom, urolajte i umotajte rolat u providnu foliju. Ostavite ga da se ohladi preko noći u frižideru.