Mrsni recepti 21.10.2025 | 11:46

SAVRŠENA SLAVSKA SALATA SPREMNA ZA 10 MINUTA: Kremasti delikates koji je zasenio čak i čuvenu rusku

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SAVRŠENA SLAVSKA SALATA SPREMNA ZA 10 MINUTA: Kremasti delikates koji je zasenio čak i čuvenu rusku
shutterstock_Hihitetlin

Ako želite da na slavsku trpezu donesete novo jelo koje spaja jednostavnost i bogat ukus, ova brza salata biće vaš najbolji saveznik – oduševiće i najzahtevnije goste.

U svetloj svetlosti slave, dok se domaćica priseća molitve ispred ikona, na trpezi se mora naći ukusni znak gostoprimstva — salata koja oplemenjuje slavsku gozbu. Iako je ruska salata vekovima bila nezaobilazan klasik na našim slavama, danas vam predstavljamo bržu i kremastiju alternativu — slavsku salatu koja u svega 15 minuta može osvojiti srce i nepca. Spoj kisele pavlake i majoneza, uz šunku, kačkavalj i kisele krastavčiće, stvara bogatu i sočnu teksturu, dok sitno iseckani sastojci daju eleganciju i sklad ukusa. Ako tražite nešto što će ugrabiti pažnju, ali i poštovati ozbiljnost slave, ovo jelo stoji rame uz rame s najlepšim slavskim jelima — i često ih nadmašuje.

Sastojci:

300 g šunke
200 g kačkavalja
200 g kiselih krastavčića
200 g kisele pavlake
100 g majoneza
so i biber po ukusu

Priprema:

Šunku iseckajte na sitne kockice – što sitnije, to se ukusi bolje sjedine. Kačkavalj narendajte ili iseckajte na sitne kockice, a kisele krastavčiće takođe sitno naseckajte, jer je to ključno za osvežavajuću notu salate. Sve sastojke stavite u veliku činiju i dodajte kiselu pavlaku i majonez. Dobro promešajte dok ne dobijete homogenu, kremastu smesu. Po želji, posolite i pobiberite, probajte i prilagodite začine. Ostavite salatu da se ohladi u frižideru pre serviranja.

Savet:

Da slavska salata izgleda još svečanije, možete je ukrasiti kuvanim graškom, sitno seckanim svežim začinskim biljem poput peršuna ili mirođije, dodati tanke trakice crvene paprike ili listiće zelene salate oko ivica činije. Za dodatnu eleganciju, možete posuti malo narendanog kuvanog jajeta po vrhu.