HLADNI ROLAT OD MESA: Raskošan svečani specijalitet
Slojevi slanine, mesa i kuvanih jaja u kombinaciji sa orasima i brusnicama, za bogat i ukusan slavski obrok.
Ovo predjelo ne samo da osvaja savršenom kombinacijom ukusa, već je i prava vizuelna poslastica idealna za krsnu slavu, ali i svaku proslavu.
Sastojci:
1 pakovanje tost hleba (bez korice)
300 g krem sira
200 g pavlake
200 g majoneza
200 g šunke, seckane na kockice
200 g kačkavalja, narendanog
100 g kiseli krastavčići, sitno seckani
So, biber po ukusu
Sastojci za dekoraciju:
Bademi u listićima (za oblaganje ivica)
Tanke kriške salame (pečenica, kulen, pršuta)
Tanko sečeni kačkavalj
Sveži krastavci, isečeni u tanke krugove
Mladi luk za dodatnu dekoraciju
Paprika, origano, ili mlevena paprika za boju
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte krem sir, pavlaku, majonez, seckanu šunku, kačkavalj i kisele krastavčiće. Dodajte so i biber po ukusu. Na poslužavnik stavite prvi sloj tost hleba, premažite filom i pokrijte sledećim slojem hleba. Ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal. Na vrhu treba da bude sloj fila.
Cela torta, uključujući i ivice, treba da se premaže tankim slojem fila (možete pomešati još malo pavlake i majoneza za ovo). Oko ivica zalepite bademe u listićima, dok na vrhu slažete kriške kačkavalja, salame i sveže povrće po želji.
Kriške krastavca možete složiti u obliku cveta, dok od salame možete napraviti ružice. Tanko sečeni sir urolajte i složite uz salamu. Na kraju, pospite po ukusu mlevenu papriku ili origano da dodate boju. Torta bi trebalo da odstoji u frižideru nekoliko sati kako bi se svi ukusi sjedinili pre serviranja.
Ovaj recept je fleksibilan i možete dodati ili promeniti sastojke prema vašem ukusu, a dekoracija je ključni deo vizuelnog efekta ove slavske torte.
Slojevi slanine, mesa i kuvanih jaja u kombinaciji sa orasima i brusnicama, za bogat i ukusan slavski obrok. Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba! Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja! Tradicionalna pileća slavska supa uz dodatak telećih kostiju i mekanih knedli oduševiće sve goste i obogatiti prazničnu trpezu pravim domaćim ukusom.
HLADNI ROLAT OD MESA: Raskošan svečani specijalitet
TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa
PRIPREMITE SLAVSKU SUPU KOJU ĆE SVI PAMTITI: Jedinstven recept raskošnog ukusa s neodoljivim knedlama
Na svakoj trpezi koja se postavlja uz molitvu i zahvalnost, ova bogata salata u obliku torte donosi ne samo raskoš ukusa, već i poruku zajedništva – jer kada se jede u ime Gospoda, i najjednostavniji sastojci postaju blagoslov.
Otkrivamo recept za beogradsku kapamu, kakvu su naše bake spremale za slave i praznike, kada su kuće mirisale na ljubav, a svaki zalogaj bio blagoslov.
U moru recepata koje domaćice pažljivo biraju za krsnu slavu, slane kuglice od sira, oraha i nara donose osvežavajuću novinu – lako se prave, divno izgledaju i ostavljaju snažan utisak na goste.
Isprobajte recept za mekano i mirisno pecivo koje je idealno za svaki dan posta na ulju, ali i za svečane prilike. Priprema je jednostavna, a ukus nezaboravan – biće to ljubav na prvi zalogaj!
Otkrijte kako jednostavni sastojci — sitno seckani pipci lignji, inćuni, kozice, prezle i limun — u savršenoj harmoniji stvaraju mirisno i ukusno jelo koje osvaja svaki sto
Jelo koje se tradicionalno priprema s mesom i mladim zelenilom, ima i svoju posnu varijantu koja očarava svakog ko želi da oseti autentičan duh Kosova i Metohije i toplinu domaće kuhinje.
Otkrijte kako obične namirnice u manastirskoj kuhinji po starom receptu postaju čudesno jelo koje greje i telo i dušu u dane posta.
Hrskave pohovane paprike vraćaju mir, ljubav i radost okupljanja – dokaz da pravi ukus nije u raskoši, već u pažnji i toplini s kojom se priprema.
Od himni Hristovim praznicima do pesama o čudotvornim ikonama – novi album mitropolita zvorničko-tuzlanskog stiže svakog petka na YouTube i streaming platforme, donoseći duhovnu pobedu u srca slušalaca.
Koliko katolika zna značenje dominikanskog psa?
Sigurno ste mnogo puta čuli kako neko od vaših poznanika za nekog kaže „ma to je metuzalem“, misleći na stariju osobu, ali sigurno niste imali podatak zašto se baš taj termin koristi i – ko ili šta je bio „metuzalem“?
Narod se sabrao u molitvi i sećanju, dok vikarni episkop patrijarha Porfirija podseća na Hristov zagrljaj i snagu vere koja nadjačava bol i nepravdu.
Bivši arhimandrit, vlasnik građevinskog preduzeća i arhitekt osuđeni za milionske zloupotrebe sredstava namenjenih obnovi manastira i crkava na Kosovu i Metohiji – pravda konačno zadovoljena, a istina iza kulisa crkvene moći otkrivena.
Svi su bili sinovi najuglednijih starešina Efeskih, i njihova imena su bila: Maksimilijan Jamvlih, Martinijan, Jovan, Dionisije, Ekzakustodijan i Antonin.
U Muzeju Hercegovine u Trebinju biće otvorena izložba slika srpskog arhijereja koja spaja pejzaže sa portretima istorijskih velikana i savremenika.