Mrsni recepti 03.11.2024 | 13:02

PRIPREMITE SLAVSKU SUPU KOJU ĆE SVI PAMTITI: Jedinstven recept raskošnog ukusa s neodoljivim knedlama

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
PRIPREMITE SLAVSKU SUPU KOJU ĆE SVI PAMTITI: Jedinstven recept raskošnog ukusa s neodoljivim knedlama
shutterstock.com

Tradicionalna pileća slavska supa uz dodatak telećih kostiju i mekanih knedli oduševiće sve goste i obogatiti prazničnu trpezu pravim domaćim ukusom.

Sastojci: 

1 manje pile

300 g telećih kostiju

2-3 šargarepe

1 veći koren peršuna

1 parče celera (koren)

1 paštrnak

1 glavica crnog luka (s ljuskom, za boju supe)

1-2 čena belog luka

1 svežanj peršunovog lista

1 svežanj celera

So po ukusu

Biber u zrnu (oko 5-6 zrna)

Za knedle:

1 jaje

4 kašike griza

So po ukusu

Kašičica ulja ili rastopljenog putera

shutterstock.com
Slavska supa koja će okrepiti i telo i dušu svakog gosta

Priprema: 

Operite pile i teleće kosti. Stavite ih u veliki lonac i nalijte hladnu vodu tako da prekrije sve sastojke (oko 4-5 litara vode). Stavite lonac na jaku vatru dok voda ne provri. Kada počne da ključa, smanjite vatru i pažljivo uklonite penu koja se formira na površini. Ovaj korak je važan za bistru supu.

Dodajte cele šargarepe, peršunov koren, paštrnak, celer, crni luk (s ljuskom, za lepu zlatnu boju supe) i beli luk. Dodajte nekoliko zrna bibera i svežanj peršunovog lista i celera. Pokrijte lonac delimično poklopcem i kuvajte na tihoj vatri oko 3-4 sata, dok meso i kosti ne puste sve arome. Povremeno proveravajte nivo vode i dodajte po potrebi. Pred kraj kuvanja dodajte so po ukusu i probajte supu. Dodajte još soli po potrebi.

Kada je supa gotova, izvadite meso, kosti i povrće, a zatim supu procedite kroz sitno cedilo ili gazu.

U manjoj posudi umutite jaje s malo soli. Dodajte griz i kašičicu rastopljenog putera ili ulja. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Smesa bi trebalo da bude gustine koja omogućava oblikovanje knedli, ali ne previše tvrda. Ostavite je da odstoji 10-15 minuta kako bi griz nabubreo.

Stavite supu da ponovo provri. Kašičicom uzimajte smesu za knedle i pažljivo ih spuštajte u supu koja lagano ključa. Kuvajte knedle oko 5-7 minuta, dok ne postanu lagane i mekane. Knedle će se same podići na površinu kada su kuvane.

Servirajte slavsku supu s knedlama u dubokim tanjirima. Možete dodati i komadiće kuvanog mesa i šargarepu iz supe po želji, kao i malo svežeg peršunovog lista za dekoraciju.

Savet:

Knedle su najlepše kada su mekane i prozračne. Ako želite da budu laganije, dodajte kašičicu mineralne vode u smesu pre kuvanja.