NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
Tradicionalna pileća slavska supa uz dodatak telećih kostiju i mekanih knedli oduševiće sve goste i obogatiti prazničnu trpezu pravim domaćim ukusom.
Sastojci:
1 manje pile
300 g telećih kostiju
2-3 šargarepe
1 veći koren peršuna
1 parče celera (koren)
1 paštrnak
1 glavica crnog luka (s ljuskom, za boju supe)
1-2 čena belog luka
1 svežanj peršunovog lista
1 svežanj celera
So po ukusu
Biber u zrnu (oko 5-6 zrna)
Za knedle:
1 jaje
4 kašike griza
So po ukusu
Kašičica ulja ili rastopljenog putera
Priprema:
Operite pile i teleće kosti. Stavite ih u veliki lonac i nalijte hladnu vodu tako da prekrije sve sastojke (oko 4-5 litara vode). Stavite lonac na jaku vatru dok voda ne provri. Kada počne da ključa, smanjite vatru i pažljivo uklonite penu koja se formira na površini. Ovaj korak je važan za bistru supu.
Dodajte cele šargarepe, peršunov koren, paštrnak, celer, crni luk (s ljuskom, za lepu zlatnu boju supe) i beli luk. Dodajte nekoliko zrna bibera i svežanj peršunovog lista i celera. Pokrijte lonac delimično poklopcem i kuvajte na tihoj vatri oko 3-4 sata, dok meso i kosti ne puste sve arome. Povremeno proveravajte nivo vode i dodajte po potrebi. Pred kraj kuvanja dodajte so po ukusu i probajte supu. Dodajte još soli po potrebi.
Kada je supa gotova, izvadite meso, kosti i povrće, a zatim supu procedite kroz sitno cedilo ili gazu.
U manjoj posudi umutite jaje s malo soli. Dodajte griz i kašičicu rastopljenog putera ili ulja. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Smesa bi trebalo da bude gustine koja omogućava oblikovanje knedli, ali ne previše tvrda. Ostavite je da odstoji 10-15 minuta kako bi griz nabubreo.
Stavite supu da ponovo provri. Kašičicom uzimajte smesu za knedle i pažljivo ih spuštajte u supu koja lagano ključa. Kuvajte knedle oko 5-7 minuta, dok ne postanu lagane i mekane. Knedle će se same podići na površinu kada su kuvane.
Servirajte slavsku supu s knedlama u dubokim tanjirima. Možete dodati i komadiće kuvanog mesa i šargarepu iz supe po želji, kao i malo svežeg peršunovog lista za dekoraciju.
Savet:
Knedle su najlepše kada su mekane i prozračne. Ako želite da budu laganije, dodajte kašičicu mineralne vode u smesu pre kuvanja.
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba! Ovo predjelo ne samo da osvaja savršenom kombinacijom ukusa, već je i prava vizuelna poslastica idealna za krsnu slavu, ali i svaku proslavu. Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja!
NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
NAJBOLJA SLANA TORTA ZA SLAVU: Ukusno predjelo koje oduševljava sve goste
NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa
Isprobajte recept za mekano i mirisno pecivo koje je idealno za svaki dan posta na ulju, ali i za svečane prilike. Priprema je jednostavna, a ukus nezaboravan – biće to ljubav na prvi zalogaj!
Ova pita, bogatog mesnog fila i s prelivom od jogurta i paradajza, predstavlja odličan izbor, kombinujući klasične ukuse sa osvežavajućim aromama.
U nekim krajevima ih zovu kolačići sa krstom, u drugim priganice sa krstom, a ponegde jednostavno – slavski kolačići. Bez obzira na naziv, ukus im je uvek isti ako se prave po ovom receptu, koji će sigurno tražiti svako ko se posluži ovom poslasticom.
Ukoliko je slava u vreme posta, umesto tradicionalne čorbe, poslužite ovo jelo koje se ne zaboravlja i iznenadite porodicu i prijatelje receptom koji se savršeno uklapa u svaki praznični meni.
Nekada simbol topline bakine kuhinje, danas duhovna gozba i u dane posta – sa suvim voćem, orasima i medom, sutlijaš ostaje poslastica koja spaja prošlost i sadašnjost, podsećajući nas na lepotu jednostavnih darova.
Post ne znači odricanje od dobrog ukusa - uz ove jednostavne obroke pripremićete blagosloven obrok za dušu i telo.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Zaboravite na klasične nadeve i probajte nešto novo! Ova hrskava, mirisna i jednostavna pica idealna je za dane posta, a toliko je ukusna da će postati vaš omiljeni recept – čak i kada nije post.
Uzbudljive vesti za filmske fanove i poštovaoce kontroverznog hita „Stradanje Hristovo“!
Na svakom od elemenata igre stoji opis koliko poena nosi, kao i koje su sposobnosti karte u samoj igri.
Primećujući teške okolnosti u kojima ljudi odrastaju, kao i ekonomsku krizu, mati Serafima dodaje da je svaki novi dan i mala uspešna borba dokaz postojanja heroja današnjice.
Svetinja podignuta na mestu stradanja, postaje simbol molitve i sabornosti – mitropolit kruševački osveštao poslednji krst, a prve liturgije uskoro će odjeknuti sa Bagdale.
Nekada simbol topline bakine kuhinje, danas duhovna gozba i u dane posta – sa suvim voćem, orasima i medom, sutlijaš ostaje poslastica koja spaja prošlost i sadašnjost, podsećajući nas na lepotu jednostavnih darova.
Verski kalendar Srpske pravoslavne crkve za četvrti mesec 2025. leta Gospodnjeg, s detaljima o postu, slavama i danima posvećenim svetiteljima.
Nakon cenzurisanja božićnih čestitki i dekoracija, još jedan veliki hrišćanski praznik postaje meta političke korektnosti – britanska škola otkazala proslavu praznika Vaskrsenja Hristovog, dok se širom Evrope beleže slični slučajevi potiskivanja hrišćanskih tradicija pod plaštom neutralnosti.