NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
Tradicionalna pileća slavska supa uz dodatak telećih kostiju i mekanih knedli oduševiće sve goste i obogatiti prazničnu trpezu pravim domaćim ukusom.
Sastojci:
1 manje pile
300 g telećih kostiju
2-3 šargarepe
1 veći koren peršuna
1 parče celera (koren)
1 paštrnak
1 glavica crnog luka (s ljuskom, za boju supe)
1-2 čena belog luka
1 svežanj peršunovog lista
1 svežanj celera
So po ukusu
Biber u zrnu (oko 5-6 zrna)
Za knedle:
1 jaje
4 kašike griza
So po ukusu
Kašičica ulja ili rastopljenog putera
Priprema:
Operite pile i teleće kosti. Stavite ih u veliki lonac i nalijte hladnu vodu tako da prekrije sve sastojke (oko 4-5 litara vode). Stavite lonac na jaku vatru dok voda ne provri. Kada počne da ključa, smanjite vatru i pažljivo uklonite penu koja se formira na površini. Ovaj korak je važan za bistru supu.
Dodajte cele šargarepe, peršunov koren, paštrnak, celer, crni luk (s ljuskom, za lepu zlatnu boju supe) i beli luk. Dodajte nekoliko zrna bibera i svežanj peršunovog lista i celera. Pokrijte lonac delimično poklopcem i kuvajte na tihoj vatri oko 3-4 sata, dok meso i kosti ne puste sve arome. Povremeno proveravajte nivo vode i dodajte po potrebi. Pred kraj kuvanja dodajte so po ukusu i probajte supu. Dodajte još soli po potrebi.
Kada je supa gotova, izvadite meso, kosti i povrće, a zatim supu procedite kroz sitno cedilo ili gazu.
U manjoj posudi umutite jaje s malo soli. Dodajte griz i kašičicu rastopljenog putera ili ulja. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Smesa bi trebalo da bude gustine koja omogućava oblikovanje knedli, ali ne previše tvrda. Ostavite je da odstoji 10-15 minuta kako bi griz nabubreo.
Stavite supu da ponovo provri. Kašičicom uzimajte smesu za knedle i pažljivo ih spuštajte u supu koja lagano ključa. Kuvajte knedle oko 5-7 minuta, dok ne postanu lagane i mekane. Knedle će se same podići na površinu kada su kuvane.
Servirajte slavsku supu s knedlama u dubokim tanjirima. Možete dodati i komadiće kuvanog mesa i šargarepu iz supe po želji, kao i malo svežeg peršunovog lista za dekoraciju.
Savet:
Knedle su najlepše kada su mekane i prozračne. Ako želite da budu laganije, dodajte kašičicu mineralne vode u smesu pre kuvanja.
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba! Ovo predjelo ne samo da osvaja savršenom kombinacijom ukusa, već je i prava vizuelna poslastica idealna za krsnu slavu, ali i svaku proslavu. Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja!
NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
NAJBOLJA SLANA TORTA ZA SLAVU: Ukusno predjelo koje oduševljava sve goste
NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa
Jednostavan, dekorativan i hranljiv recept koji spaja prirodne ukuse i kreativnost u danima posta.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Otkrijte kako kombinacija začina, crnog luka, belog luka i crvenog vina pretvara običan karfiol u hranljiv i bogat obrok koji je vekovima služio monasima.
Ova aromatična manastirska čorba od rečne ribe vodi vas kroz vekovne običaje i otkriva kako pripremiti jelo koje čuva duh posta i posne slavske trpeze.
Jednostavna, očaravajuća poslastica iz knjige Ko posto dušu gosti koja osvežava dušu i donosi mir manastirske kuhinje.
Monah otkriva recept iz svog „Svetogorskog kuvara“ – jednostavan, aromatičan hleb s maslinama i paprikom, koji od običnog obroka pravi malu meditaciju u vašoj kuhinji i unosi duh Hilandara u dom.
Skoro tri decenije ovaj zanatlija iz Ježevice izrađuje voštanice po manastirskom predanju, učeći nas da se prava sveća ne stvara mašinom, već strpljenjem, iskustvom i verom koja se ne gasi ni kada plamen dogori.
Na manastirskom imanju, nakon požara i decenija bez uzgoja, bratstvo uz pomoć svetogorskih monaha i molitvu igumana Metodija obnavlja poljoprivrednu tradiciju, dajući novi život ekonomiji i duhovnom životu manastira.
U manastiru Mrkonjići, samo nekoliko metara od ulaza u hram, stoji košćela stara više od četiri veka - mesto gde se susreću vera, predanje i čudo prirode.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
Čini se da vernici u Srbiji, pa i šire, duhovnu stranu često zanemaruju, pa se post za mnoge svodi, pre svega, na opterećenje time šta će da jedu.
Otkrijte kako kombinacija začina, crnog luka, belog luka i crvenog vina pretvara običan karfiol u hranljiv i bogat obrok koji je vekovima služio monasima.
U besedi za 26. nedelju po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički pokazuje kako unutrašnje poniženje i dobrodetelj otkrivaju pravi put ka duhovnom vrhu.