NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
Tradicionalna pileća slavska supa uz dodatak telećih kostiju i mekanih knedli oduševiće sve goste i obogatiti prazničnu trpezu pravim domaćim ukusom.
Sastojci:
1 manje pile
300 g telećih kostiju
2-3 šargarepe
1 veći koren peršuna
1 parče celera (koren)
1 paštrnak
1 glavica crnog luka (s ljuskom, za boju supe)
1-2 čena belog luka
1 svežanj peršunovog lista
1 svežanj celera
So po ukusu
Biber u zrnu (oko 5-6 zrna)
Za knedle:
1 jaje
4 kašike griza
So po ukusu
Kašičica ulja ili rastopljenog putera
Priprema:
Operite pile i teleće kosti. Stavite ih u veliki lonac i nalijte hladnu vodu tako da prekrije sve sastojke (oko 4-5 litara vode). Stavite lonac na jaku vatru dok voda ne provri. Kada počne da ključa, smanjite vatru i pažljivo uklonite penu koja se formira na površini. Ovaj korak je važan za bistru supu.
Dodajte cele šargarepe, peršunov koren, paštrnak, celer, crni luk (s ljuskom, za lepu zlatnu boju supe) i beli luk. Dodajte nekoliko zrna bibera i svežanj peršunovog lista i celera. Pokrijte lonac delimično poklopcem i kuvajte na tihoj vatri oko 3-4 sata, dok meso i kosti ne puste sve arome. Povremeno proveravajte nivo vode i dodajte po potrebi. Pred kraj kuvanja dodajte so po ukusu i probajte supu. Dodajte još soli po potrebi.
Kada je supa gotova, izvadite meso, kosti i povrće, a zatim supu procedite kroz sitno cedilo ili gazu.
U manjoj posudi umutite jaje s malo soli. Dodajte griz i kašičicu rastopljenog putera ili ulja. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Smesa bi trebalo da bude gustine koja omogućava oblikovanje knedli, ali ne previše tvrda. Ostavite je da odstoji 10-15 minuta kako bi griz nabubreo.
Stavite supu da ponovo provri. Kašičicom uzimajte smesu za knedle i pažljivo ih spuštajte u supu koja lagano ključa. Kuvajte knedle oko 5-7 minuta, dok ne postanu lagane i mekane. Knedle će se same podići na površinu kada su kuvane.
Servirajte slavsku supu s knedlama u dubokim tanjirima. Možete dodati i komadiće kuvanog mesa i šargarepu iz supe po želji, kao i malo svežeg peršunovog lista za dekoraciju.
Savet:
Knedle su najlepše kada su mekane i prozračne. Ako želite da budu laganije, dodajte kašičicu mineralne vode u smesu pre kuvanja.
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba! Ovo predjelo ne samo da osvaja savršenom kombinacijom ukusa, već je i prava vizuelna poslastica idealna za krsnu slavu, ali i svaku proslavu. Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja!
NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
NAJBOLJA SLANA TORTA ZA SLAVU: Ukusno predjelo koje oduševljava sve goste
NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa
U moru recepata koje domaćice pažljivo biraju za krsnu slavu, slane kuglice od sira, oraha i nara donose osvežavajuću novinu – lako se prave, divno izgledaju i ostavljaju snažan utisak na goste.
Na svakoj trpezi koja se postavlja uz molitvu i zahvalnost, ova bogata salata u obliku torte donosi ne samo raskoš ukusa, već i poruku zajedništva – jer kada se jede u ime Gospoda, i najjednostavniji sastojci postaju blagoslov.
Isprobajte recept za mekano i mirisno pecivo koje je idealno za svaki dan posta na ulju, ali i za svečane prilike. Priprema je jednostavna, a ukus nezaboravan – biće to ljubav na prvi zalogaj!
Ova pita, bogatog mesnog fila i s prelivom od jogurta i paradajza, predstavlja odličan izbor, kombinujući klasične ukuse sa osvežavajućim aromama.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Bez jaja i putera, a pun bogatog ukusa – isprobajte jednostavan kolač koji donosi mir, radost i nežnu slast u dane posta na ulju.
Hranjiva čorba jednostavno i brzo se priprema, idealna je u danima posta na vodi, kao toplo predjelo ili lagan, samostalan obrok.
Jedini stanar manastira je otac Serapion. Pre tri godine je došao iz Dečana sa namerom da obnovi manastir i oživi duhovni život ovog mesta.
Najveća odgovornost, kako se navodi, leži na grčkom Ministarstvu prosvete i veroispovesti, ali i na Generalnom sekretarijatu za verska pitanja.Manastir Svete Katarine.
Nakon što ga je stari sveštenik saslušao poručio mu je šta treba da radi.
U Ukrajini od 2018. godine postoji i delimično priznata Pravoslavna crkva Ukrajine, čiju autokefalnost priznaju Vaseljenska patrijaršija Carigrada, Aleksandrijska patrijaršija, Kiparska crkva i Grčka crkva.
Militanti nekanonske crkve upali u Saborni hram u Černivcima u Ukrajini, ostavljajući za sobom bestidne tragove i teško povređene vernike.
Ova saznanja bacaju novo svetlo na to kako svest može da postoji u trenucima kada je srce prestalo da kuca.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.