Mrsni recepti 21.10.2024 | 13:47

TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
Schutterstock

Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba!

Sastojci:

1 kg mlevenog mesa (700 g junetine + 300 g svinjetine),

150 g pirinča,

2 veće glavice crnog luka,

1 veća glavica kiselog kupusa ili 30 listova,

1,5 kašika aleve paprike,

1,5 kafena kašika bibera (ili po ukusu),

3-4 čena belog luka,

150-200 g slanine ili suvog mesa za aromu,

2 lista lovora,

nekoliko zrna bibera.

Schutterstock
 

Priprema:

Na malo masti, prodinstajte sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i kratko ga dinstajte dok ne promeni boju. Potom dodajte začine (alevu papriku, biber, so) i opran pirinač. Nakon što se sve lepo sjedini, fil je spreman.

Na opran list kiselog kupusa stavite kašiku fila, uvijte list tako da krajevi budu sigurni, i ređajte sarme u lonac. Na dno lonca stavite nekoliko listova kupusa, komadiće slanine i suvog mesa, pa na to ređajte sarme.

Sarme nalijte vodom da ogreznu i kuvajte na laganoj vatri oko dva sata. Tokom kuvanja dolivajte mlaku vodu po potrebi. Dužina kuvanja i podgrevanje sarmi dodatno pojačavaju ukus, pa se često kaže da su sarme najbolje tek sutradan, nakon što odstoje i dobro se podgreju.