Jednostavan recept koji spaja tradiciju i brzu pripremu, idealan za sve ukućane, uz tajnu dodatne arome koja čini jelo neodoljivim na svakoj pravoslavnoj slavnoj trpezi.
U pravoslavnom domu, slavska trpeza je mesto gde se okuplja porodica i gde tradicija dobija poseban značaj kroz pažnju i ljubav prema svakom jelu. Ovaj recept za slavsku sarmu bez uvijanja donosi spoj domaćih ukusa i moderne, brze pripreme, koji oduševljava i mlađe i starije ukućane.
Umesto klasičnog kiselog kupusa, koristi se mladi, svež kupus koji jelu daje blaži i nežniji ukus – idealan za one kojima tradicionalna sarma zna biti "preteška". Sve dobro poznate sastojke sarme – kupus, mleveno meso, pirinač i paradajz sos – ne motamo u klasične rolnice, već ih jednostavno promešamo i zapečemo u rerni. Rezultat je sočno, mirisno i bogato jelo koje se topi u ustima, štedeći pri tome vreme i živce, a savršeno je za slavsku trpezu i sve praznike.
Sastojci:
1 glavica mladog kupusa (oko 800 g), isečena na komade
1 glavica crnog luka, sitno seckana
1 kašika ulja
450 g mlevenog mesa
1 kašičica sušenog peršuna
500 ml vode
200 g pirinča
1 litar pasiranog paradajza
so i biber po ukusu
Shutterstock/Angelika Heine
Slavska sarma bez uvijanja
Priprema:
Počnite tako što ćete kupus staviti u veliki lonac i kuvati ga dok ne omekša i blago postane prozračan, a zatim ga procedite i ostavite sa strane da sačuva svežinu i prirodnu aromu. U tiganju zagrejte ulje i propržite mleveno meso dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a zatim dodajte sitno seckani crni luk i dinstajte nekoliko minuta. Posolite, dodajte peršun i biber, pa sve dobro promešajte. Umešajte oprani pirinač i dinstajte još nekoliko minuta, dozvoljavajući mu da upije sve sokove i arome.
U velikoj posudi pomešajte pripremljeni kupus sa smesom od mesa i pirinča, prelijte vodom i pasiranim paradajzom, pa sve dobro sjedinite. Ako želite intenzivniju aromu, ubacite nekoliko komada dimljene slanine ili suvog mesa. Prebacite smesu u vatrostalnu posudu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni dok jelo ne postane zlatno-smeđe i sočno, sa bogatom aromom koja će ispuniti kuću i pozvati sve za trpezu.
Savet:
Kiseli kupus ne morate menjati mladim. Dovoljno je da smanjite količinu paradajza kako jelo ne bi ispalo prekiselo – umesto 500 ml vode i litra pasiranog paradajza, sipajte 1 litar vode i 500 ml paradajza.
Ako želite da na slavsku trpezu donesete novo jelo koje spaja jednostavnost i bogat ukus, ova brza salata biće vaš najbolji saveznik – oduševiće i najzahtevnije goste.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.
Reči svetogorskog podvižnika, starca Dionisija Ignjata, razotkrivaju tišinu koja je postala opasnija od progona - rat protiv pravoslavlja, obmana i pitanje koje odzvanja jače od svake najave kraja.
Dok se srednjovekovni junaci svojataju, život ćerke i unuka Đurađa Kastriotića svedoči o pravoslavnoj veri, srpskoj despotskoj lozi i svetosti koja ne pristaje na savremene interpretacije.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Recept sa Svetе Gore pokazuje da prava slatka radost ne zahteva raskoš - spoj džema, oraha, suvog grožđa, agruma i posne čokolade stvara kolač koji tihu blagost pretvara u nezaboravan užitak.
Jednostavan manastirski način pripreme, bez viška sastojaka i bez kulinarskih trikova, pokazuje kako skromna postna trpeza može biti zasitna i iznenađujuće bogata ukusom, čak i dan posle spremanja.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Pravoslavci proslavljaju svete mučenike Minu, Ermogena i Evgrafa po starom kalendaru, svetih deset mučenika kritskih po novom. Katolici su u Četvrtoj nedelji Adventa, dok Jevreji i muslimani dan posvećuju redovnim molitvama.
Pouka jednog od najvećih duhovnika 20. veka pokazuje kako kratka molitva, čitanje Svetog pisma i samoposmatranje mogu ojačati moralnu snagu i održati veru čak i kada svet preti da nas slomi.