Jednostavna za pripremu, a izgledom očarava — pravo iznenađenje za vaše goste i ponos svake domaćice koja s ljubavlju sprema slavsku trpezu.
U pravoslavnim domovima, slava je mnogo više od običnog praznika — to je duhovni i porodični dan, kada se molitva i zahvalnost Bogu spajaju sa toplinom domaćinske trpeze. Domaćice tada posebno vode računa da svako jelo bude ne samo ukusno, već i lepo posluženo, jer se i kroz hranu izražava ljubav i poštovanje prema svetitelju zaštitniku doma.
Među brojnim jelima koja krase slavsku trpezu, slana torta od krompira i bataka izdvaja se svojom jednostavnom, a neobičnom dekoracijom — spojem domaćih ukusa i estetske urednosti koji unosi svečan ton i ukrašava svaki slavski sto.
Sastojci
2–3 barena krompira
3–4 dimljena bataka
5 kuvanih jaja
1 veza mladog crnog luka
160 g topljenog sira
250 g majoneza
so po ukusu
biber po ukusu
Shutetrstock/vkuslandia
Slavska slana torta od bataka i krompira
Priprema
Izrendajte ohlađen krompir i rasporedite ga kao prvi sloj slane torte. Oko sloja postavite pokretnu ivicu kalupa. Pospite krompir solju i biberom po ukusu.
U činiji pomešajte majonez i biber, pa dobijenu smesu stavite u špric za kolače i ravnomerno nanesite preko krompira.
Skinite kožicu sa bataka, sitno ih iseckajte i rasporedite preko sloja majoneza. Zatim nanesite još jedan tanak sloj majoneza.
Odvojite žumanca od belanaca, pa najpre izrendajte belanca preko majoneza i blago ih poravnajte. Potom dodajte još malo majoneza.
Iseckajte perca mladog luka (ostavite malo za završnu dekoraciju) i pospite ih po torti.
Topljeni sir stavite u zamrzivač na pola sata, pa i njega izrendajte preko luka. Premažite tankim slojem majoneza, a zatim izrendajte žumanca kao završni sloj.
Torta treba da odstoji u frižideru nekoliko sati da se slojevi stegnu.
Kada je spremna za serviranje, skinite ivicu kalupa i ukrasite tortu sitno seckanim percem luka ili ga rasporedite u obliku buketa. Po želji, dodajte cvetove od belanaca i šargarepe — jednostavan detalj koji daje svečan i topao izgled jelu.
Ako želite da na slavsku trpezu donesete novo jelo koje spaja jednostavnost i bogat ukus, ova brza salata biće vaš najbolji saveznik – oduševiće i najzahtevnije goste.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.
U autorskom tekstu, koji prenosimo u celosti, profesor Pravoslavnog univerziteta Svetog Tihona ukazuje na duboki jaz između izvornog cilja joge i njene savremene, komercijalne upotrebe.
Sveti Nikolaj Ohridski i Žički u besedi za 28. nedelju po Duhovima razotkriva posledice grešnih postupaka na prirodu i čovekov život, pokazujući da i u kazni postoji prostor za pokajanje i obnovu.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Jednostavan manastirski način pripreme, bez viška sastojaka i bez kulinarskih trikova, pokazuje kako skromna postna trpeza može biti zasitna i iznenađujuće bogata ukusom, čak i dan posle spremanja.
Oslić sa belim lukom, peršunom i začinima ostaje sočan i narednog dana – jelo koje postaje još punijeg ukusa, otkrivajući tihe mudrosti monaškog života.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Pravoslavci proslavljaju Prepodobnog Patapija po starom kalendaru, Svetog mučenika Teomistoklea po novom. Katolici započinju Četvrtu nedelju Adventa. Jevreji obeležavaju sedmi dan Hanuke i Roš hodeš, dok muslimani dan posvećuju redovnim molitvama i svakodnevnim verskim obavezama.
Pouka jednog od najomiljenijih svetitelja novijeg vremena otkriva zašto trenutak tišine pred Bogom nosi snagu da savlada nervozu, umor i haos koji čekaju svakog od nas.
Nakon što je bivši fudbaler fizički napadnut u beogradskom tržnom centru, duhovnik Manastira Pokajnica progovara o savremenoj navici da se sudi i presuđuje drugima, podsećajući da pravda pripada Bogu, a ne javnom mnjenju.