Mrsni recepti 06.11.2025 | 11:20

SLANA TORTA OD BATAKA I KROMPIRA ZA SLAVSKU TRPEZU KOJA SE PAMTI: Neodoljivo predjelo -spoj tradicije i modernu dekoraciju

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SLANA TORTA OD BATAKA I KROMPIRA ZA SLAVSKU TRPEZU KOJA SE PAMTI: Neodoljivo predjelo -spoj tradicije i modernu dekoraciju
Shutetrstock/vkuslandia

Jednostavna za pripremu, a izgledom očarava — pravo iznenađenje za vaše goste i ponos svake domaćice koja s ljubavlju sprema slavsku trpezu.

U pravoslavnim domovima, slava je mnogo više od običnog praznika — to je duhovni i porodični dan, kada se molitva i zahvalnost Bogu spajaju sa toplinom domaćinske trpeze. Domaćice tada posebno vode računa da svako jelo bude ne samo ukusno, već i lepo posluženo, jer se i kroz hranu izražava ljubav i poštovanje prema svetitelju zaštitniku doma.

Među brojnim jelima koja krase slavsku trpezu, slana torta od krompira i bataka izdvaja se svojom jednostavnom, a neobičnom dekoracijom — spojem domaćih ukusa i estetske urednosti koji unosi svečan ton i ukrašava svaki slavski sto.

Sastojci

2–3 barena krompira

3–4 dimljena bataka
5 kuvanih jaja
1 veza mladog crnog luka
160 g topljenog sira
250 g majoneza
so po ukusu
biber po ukusu
Shutetrstock/vkuslandia
Slavska slana torta od bataka i krompira

 

Priprema

Izrendajte ohlađen krompir i rasporedite ga kao prvi sloj slane torte. Oko sloja postavite pokretnu ivicu kalupa. Pospite krompir solju i biberom po ukusu.

U činiji pomešajte majonez i biber, pa dobijenu smesu stavite u špric za kolače i ravnomerno nanesite preko krompira.

Skinite kožicu sa bataka, sitno ih iseckajte i rasporedite preko sloja majoneza. Zatim nanesite još jedan tanak sloj majoneza.

Odvojite žumanca od belanaca, pa najpre izrendajte belanca preko majoneza i blago ih poravnajte. Potom dodajte još malo majoneza.

Iseckajte perca mladog luka (ostavite malo za završnu dekoraciju) i pospite ih po torti.

Topljeni sir stavite u zamrzivač na pola sata, pa i njega izrendajte preko luka. Premažite tankim slojem majoneza, a zatim izrendajte žumanca kao završni sloj.

Torta treba da odstoji u frižideru nekoliko sati da se slojevi stegnu.

Kada je spremna za serviranje, skinite ivicu kalupa i ukrasite tortu sitno seckanim percem luka ili ga rasporedite u obliku buketa. Po želji, dodajte cvetove od belanaca i šargarepe — jednostavan detalj koji daje svečan i topao izgled jelu.