Mrsni recepti 28.10.2025 | 11:20

SAVRŠENA SLANA TORTA KOJA OSVAJA OČI I NEPCA: Lagano slavsko predjelo očaravajućeg ukusa

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SAVRŠENA SLANA TORTA KOJA OSVAJA OČI I NEPCA: Lagano slavsko predjelo očaravajućeg ukusa
Shutterstock/kazoka

Slojevi piletine, jaja i šargarepe premazani majonezom čine ovu tortu savršenim predjelom za krsnu slavu, uz kreativni dekor po želji domaćice.

Slava je vreme kada se porodica i prijatelji okupljaju oko ikone, slavske sveće i kolača, proslavljajući veru i zajedništvo. U tom svetlom i svečanom trenutku svaki detalj – od ikone do trpeze – nosi posebno značenje. Ako želite da vaša trpeza zablista i da gosti budu oduševljeni, predlažemo recept za slavsku slanu tortu koja spaja bogatstvo ukusa i eleganciju dekoracije. Ova svečana salata sa piletinom i šargarepom savršeno se uklapa u slavsku trpezu: slojevita, kremasta i vizuelno privlačna, postaje prava zvezda obroka i znak pažnje domaćice prema svojim gostima.

Sastojci:

300 g pilećeg filea, skuvanog i sitno iseckanog
3 jajeta, skuvana i izrendana
200 g šargarepe, skuvane i izrendane
100 g kačkavalja, narendanog
100 g majoneza
so i beli luk u prahu, po ukusu

Priprema:

Da biste pripremili salatu, potrebno je da unapred skuvate pileći file i jaja. Pileće meso stavite u ključalu vodu i kuvajte 25–30 minuta, uz malo soli. Jaja kuvajte u ključaloj vodi 7–8 minuta. Skuvajte i šargarepu, a zatim je narendajte, dok kačkavalj samo narendajte.

Kuvano pileće meso, jaja i šargarepu ohladite. Salatu rasporedite u slojevima u kalupu za torte sa odvojivim bočnim delom. Stavite prsten na odgovarajući tanjir i u njega stavite iseckano pileće meso kao prvi sloj. Pritisnite ga malo dole, a zatim premažite majonezom. Sledeći sloj čini sir, koji takođe premažite malom količinom majoneza.

Šargarepu rasporedite kao sledeći sloj i premažite je majonezom. Na samom vrhu salate rasporedite rendana jaja. Pažljivo uklonite prsten sa kalupa. Pre serviranja salatu malo ohladite u frižideru. Ukrasite je “ružama” koje možete napraviti od šunke, šargarepe ili po želji, u skladu sa ukusom i kreativnošću domaćice.