TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba!
Na svakoj trpezi koja se postavlja uz molitvu i zahvalnost, ova bogata salata u obliku torte donosi ne samo raskoš ukusa, već i poruku zajedništva – jer kada se jede u ime Gospoda, i najjednostavniji sastojci postaju blagoslov.
Na slavskoj trpezi, ova svečana slana torta nije tu samo radi ukrasa – ona postaje simbol zajedništva, zahvalnosti i radosti koju Gospod šalje kroz blagodat okupljanja. U slojevima bogatih ukusa – od krompira do raskošne šunke, od zemaljskog ploda pečurke do svežine mirođije – prepoznaje se molitvena nit ljubavi koja povezuje svakog člana domaćinstva i gosta. Nalik duhovnoj građevini, ova slavska salata u obliku torte pažljivo je građena sloj po sloj, kao što se gradi hram Božiji u srcu čoveka. U njoj se ne sabira samo trud ruku, već i svedočanstva tradicije, sećanja i nade u svakom mirisu i zalogaju – jer kad se slavi u ime Gospoda, i hrana postaje molitva.
Sastojci:
350 g kuvanog krompira u ljusci

Priprema:
Sitno iseckajte luk na poluprstenove, a šampinjone operite, obrišite i isecite na listiće. Na malo ulja propržite luk 2–3 minuta, zatim dodajte šampinjone i pržite sve zajedno na tihoj vatri oko 15–20 minuta, dok ne ispari višak tečnosti. Posolite i pobiberite po ukusu. Gotovu smesu stavite u sito da se ocedi i potpuno ohladi.
Potom, oljuštite kuvani krompir i narendajte ga krupno. Šunku isecite na sitne kockice. Krastavce najpre prepolovite po dužini, pa isecite na tanke kriške. Kačkavalj i tvrdo kuvana jaja narendajte krupno. Šargarepu skuvajte, oljuštite i takođe narendajte. Papriku isecite na sitne kockice. Mladi luk operite, osušite i sitno iseckajte.
Sastavljanje salate:
Na tanjir za serviranje stavite okrugli kalup prečnika oko 20 cm. Sastojke ređajte ovim redosledom, svaki sloj lagano pritisnite i premažite tankim slojem majoneza:
1. sloj: rendani krompir (začiniti po ukusu)
2. sloj: sitno seckani mladi luk
3. sloj: šunka u trakicama
4. sloj: kiseli krastavci
5. sloj: rendani kačkavalj
6. sloj: rendana šargarepa
7. sloj: rendana kuvana jaja
8. sloj: prženi šampinjoni sa lukom
9. sloj: seckana crvena paprika kao završni, dekorativni sloj
Završna dekoracija:
Duž ivice salate stavite tanak prsten majoneza, a po njemu rasporedite grančice mirođije – za svež i svečan izgled. Prekrijte salatu prozirnom folijom i ostavite je u frižideru da se lepo ohladi i sjedini, barem 2–3 sata.
Serviranje. Pažljivo uklonite foliju i kalup, a zatim poslužite tortu hladnu, uz osmeh i lepo društvo.
Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba!
Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja!
Ukoliko je slava u vreme posta, umesto tradicionalne čorbe, poslužite ovo jelo koje se ne zaboravlja i iznenadite porodicu i prijatelje receptom koji se savršeno uklapa u svaki praznični meni.
U nekim krajevima ih zovu kolačići sa krstom, u drugim priganice sa krstom, a ponegde jednostavno – slavski kolačići. Bez obzira na naziv, ukus im je uvek isti ako se prave po ovom receptu, koji će sigurno tražiti svako ko se posluži ovom poslasticom.
Ova pita, bogatog mesnog fila i s prelivom od jogurta i paradajza, predstavlja odličan izbor, kombinujući klasične ukuse sa osvežavajućim aromama.
U pojedinim krajevima Srbije još se priprema ovaj neobični prebranac, čija slatka nota i prepečena slanina stvaraju spoj koji budi sećanja i menja sve što ste mislili da znate o ovom jelu.
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu.
Kombinacija oraha, čokolade i glazure stvara savršen slavski kolač koji svi žele da probaju.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Saznajte kako naklíjano seme, šargarepa i med postaju prirodna bomba vitamina i minerala, bez belog šećera.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i zajedništvo, idealan za duge zimske večeri i dane posta, donoseći u kuću miris topline i skromne radosti.
Kombinacija oraha, čokolade i glazure stvara savršen slavski kolač koji svi žele da probaju.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Ajeti 50:15-16, izdvojeni za 15. novembar, podsećaju na neprekidnu Božiju pažnju i moć stvaranja, izazivajući razmišljanje o odgovornosti, sudbini i unutrašnjem životu svakog čoveka.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
Od modelinga i Jutjuba do neočekivane hirotonije, brzog raščinjenja i hapšenja koje je otvorilo „Pandorinu kutiju“ - šta krije telefon oca Partenija i kako bi njegovi podaci mogli da razotkriju čitavu kriminalnu strukturu.