TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba!
Ukoliko je slava u vreme posta, umesto tradicionalne čorbe, poslužite ovo jelo koje se ne zaboravlja i iznenadite porodicu i prijatelje receptom koji se savršeno uklapa u svaki praznični meni.
Sastojci:
500 g svežih vrganja (ili drugih pečuraka po izboru)
15 g suvih vrganja
1 glavica crnog luka
1 glavica ljubičastog luka, zbog punijeg ukusa
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna (ili celer, po želji)
1 crvena paprika
1 zelena paprika (možete dodati i ljutu papričicu ako volite pikantnije)
200 g krompira (za dodatnu gustinu)
2 lovorova lista
1 kašičica mlevene slatke paprike
1/2 kašičice dimljene paprike (po želji, za dodatnu aromu)
1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje)
So i biber po ukusu
2 kašike paradajz pirea
1 kašičica sušenog timijana ili majčine dušice
1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog
1 l vode ili povrtnog bujona
Malo ulja za prženje
Priprema:
Stavite suve vrganje u činiju i prelijte sa oko 200 ml tople vode. Ostavite ih da se natapaju 20-30 minuta dok ne omekšaju i ne puste aromu. Procedite ih, ali sačuvajte vodu od natapanja jer će dodati bogatstvo ukusu gulaša.
Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk, šargarepu i koren peršuna. Paprike iseckajte na kockice, a krompir oljuštite i takođe iseckajte na sitne kockice. Sveže vrganje očistite i iseckajte na krupnije komade.
Na malo ulja propržite crni i ljubičasti luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i koren peršuna, i pržite na srednjoj vatri dok povrće ne omekša.
Ubacite omekšale i iseckane suve vrganje zajedno sa svežim vrganjima i paprikama, i sve zajedno dinstajte dok pečurke ne puste vodu. Povremeno promešajte da se sve lepo sjedini. Kada pečurke omekšaju, dodajte mlevenu slatku papriku, dimljenu papriku, timijan, so, biber, i paradajz pire. Dobro promešajte, pa dodajte lovorov list i kockice krompira. Dinstajte još nekoliko minuta dok začini ne puste aromu.
Sipajte vodu od natapanja suvih vrganja, kao i dodatnu vodu ili povrtni bujon do ukupno 1 litar tečnosti. Promešajte i pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 30-40 minuta dok krompir ne omekša i dok se gulaš lepo ne zgusne.
Ako želite gušći gulaš, rastvorite kašiku brašna sa malo vode da dobijete pastu, pa je postepeno umešajte u gulaš. Kuvajte još 5-10 minuta dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja, dodajte svež seckani peršun i probajte da biste po potrebi dodali još soli i bibera. Poslužite toplo, uz svež hleb ili domaće lepinje.
Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba! Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja! Kolač se pravi dan uoči slave i obavezno bi trebalo da ga umesi domaćica i doda mu osveštanu vodu. Tradicionalna pileća slavska supa uz dodatak telećih kostiju i mekanih knedli oduševiće sve goste i obogatiti prazničnu trpezu pravim domaćim ukusom.
TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa
OBAVEZAN JE DEO SLAVSKE TRPEZE I MORA SADRŽATI OSVEŠTANU VODU: Najbolji recepti za posni i mrsni slavski kolač, ako se ovako naprave obavezno uspeju
PRIPREMITE SLAVSKU SUPU KOJU ĆE SVI PAMTITI: Jedinstven recept raskošnog ukusa s neodoljivim knedlama
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu.
Kombinacija oraha, čokolade i glazure stvara savršen slavski kolač koji svi žele da probaju.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Saznajte kako naklíjano seme, šargarepa i med postaju prirodna bomba vitamina i minerala, bez belog šećera.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i zajedništvo, idealan za duge zimske večeri i dane posta, donoseći u kuću miris topline i skromne radosti.
Kombinacija oraha, čokolade i glazure stvara savršen slavski kolač koji svi žele da probaju.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
U 23. subotu po Duhovima, vladika Nikolaj vodi čitaoce kroz večni Božji plan, pokazujući kako kroz Hrista i ličnu slobodnu volju svaki čovek može živeti u pravdi, ljubavi i svetosti – još pre nego što je svet stvoren.
Svetitelj iz 4. veka pokazuje jednostavan, ali dubok način da očistimo dušu, prevaziđemo greh i pronađemo unutrašnji mir.
Ajeti 50:15-16, izdvojeni za 15. novembar, podsećaju na neprekidnu Božiju pažnju i moć stvaranja, izazivajući razmišljanje o odgovornosti, sudbini i unutrašnjem životu svakog čoveka.