Posni recepti 06.11.2024 | 09:39

NAJUKUSNIJE POSNO SLAVSKO PREDJELO: Gulaš od svežih i suvih vrganja oduševiće sve goste

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NAJUKUSNIJE POSNO SLAVSKO PREDJELO: Gulaš od svežih i suvih vrganja oduševiće sve goste
Shutterstock

Ukoliko je slava u vreme posta, umesto tradicionalne čorbe, poslužite ovo jelo koje se ne zaboravlja i iznenadite porodicu i prijatelje receptom koji se savršeno uklapa u svaki praznični meni.

Sastojci:

500 g svežih vrganja (ili drugih pečuraka po izboru)

15 g suvih vrganja

1 glavica crnog luka

1 glavica ljubičastog luka, zbog punijeg ukusa

2 čena belog luka

2 šargarepe

1 koren peršuna (ili celer, po želji)

1 crvena paprika

1 zelena paprika (možete dodati i ljutu papričicu ako volite pikantnije)

200 g krompira (za dodatnu gustinu)

2 lovorova lista

1 kašičica mlevene slatke paprike

1/2 kašičice dimljene paprike (po želji, za dodatnu aromu)

1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje)

So i biber po ukusu

2 kašike paradajz pirea

1 kašičica sušenog timijana ili majčine dušice

1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog

1 l vode ili povrtnog bujona

Malo ulja za prženje

Nerijus Liobe / imageBROKER / Profimedia
Kombinovanjem crvenog i ljubičastog luka, postiže se puniji ukus

Priprema:

Stavite suve vrganje u činiju i prelijte sa oko 200 ml tople vode. Ostavite ih da se natapaju 20-30 minuta dok ne omekšaju i ne puste aromu. Procedite ih, ali sačuvajte vodu od natapanja jer će dodati bogatstvo ukusu gulaša.

Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk, šargarepu i koren peršuna. Paprike iseckajte na kockice, a krompir oljuštite i takođe iseckajte na sitne kockice. Sveže vrganje očistite i iseckajte na krupnije komade.

Na malo ulja propržite crni i ljubičasti luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i koren peršuna, i pržite na srednjoj vatri dok povrće ne omekša.

Ubacite omekšale i iseckane suve vrganje zajedno sa svežim vrganjima i paprikama, i sve zajedno dinstajte dok pečurke ne puste vodu. Povremeno promešajte da se sve lepo sjedini. Kada pečurke omekšaju, dodajte mlevenu slatku papriku, dimljenu papriku, timijan, so, biber, i paradajz pire. Dobro promešajte, pa dodajte lovorov list i kockice krompira. Dinstajte još nekoliko minuta dok začini ne puste aromu.

Sipajte vodu od natapanja suvih vrganja, kao i dodatnu vodu ili povrtni bujon do ukupno 1 litar tečnosti. Promešajte i pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 30-40 minuta dok krompir ne omekša i dok se gulaš lepo ne zgusne.

Ako želite gušći gulaš, rastvorite kašiku brašna sa malo vode da dobijete pastu, pa je postepeno umešajte u gulaš. Kuvajte još 5-10 minuta dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja, dodajte svež seckani peršun i probajte da biste po potrebi dodali još soli i bibera. Poslužite toplo, uz svež hleb ili domaće lepinje.