printskrin youtube/ Bokina kuhinjaU slavski kolač se obavezno dodaje osveštana voda
Kolač se pravi dan uoči slave i obavezno bi trebalo da ga umesi domaćica i doda mu osveštanu vodu.
Za proslavljanje sveca zašiitnika, odnosnu krsnu slavu, sa crkvenog stanovišta potrebne su samo četiri stvari - slavska sveća, žito, vino i naravno - savski kolač.
On se pravi dan uoči slave i obavezno bi trebalo da ga umesi domaćica. Ono što bi trebalo da se zna jeste da se slavski kolač pravi od čistog pšeničnog brašna, da se zakuvava sa vodom i obavezno mu se dodaje malo bogojavljenske i osvećene vodice, koju je sveštenik svetio pred slavu. Međutim, današnje domaćice u mrsni slavski kolač, kako bi bio ukusniji, dodaju i mleko i jaja.
Posle sečenja slavskog kolača, on se seče na kriške kao hleb. Najpre domaćin i ukućani uzimaju i jedu po deo kolača, a ostatak se postavlja na trpezu.
Mi vam donosimo recept za slavski kolač, koji može biti mrsni ili posni u zavisnosti kada pada krsna slva.
Glavna razlika između posnog i mrsnog slavskog kolača je ta što u sastav posnog ne ulaze jaja i mleko. Međutim, i bez sastojaka životinjskog porekla, posni slavski kolač može biti podjednako ukusan.
Najmekši posni slavski kolač sadrži sledeće sastojke:
- 500g brašna T-400
- Jedna šolja osveštane vode
- ½ kocke kvasca – suvog ili svežeg
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 4 kašike ulja
Način pripreme:
printskrin youtube/ Bokina kuhinja
Slavski kolač
U pola šolje mlake osveštane vode rastopite kvasac i dodajte šećer, 2 kašike ulja i kašiku brašna. Sjedinjenu smesu ostavite na toplom da naraste. Kada smesa naraste, dodajte preostalo brašno, kašičicu soli, pola šolje vode i 2 kašike ulja. Umesite testo, kako bi se sve sjedinilo, pokrijte tkaninom i ostavite da još malo odstoji.
Premesite testo, stavite ga u posudu ili kalup premazan uljem, dodajte ukrase po želji i ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite kolač 15 minuta. Nakon toga je potrebno da smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pečete još tridesetak minuta, u zavisnosti od njegove veličine. Kada izvadite kolač iz rerne, premažite ga osveštanom vodom i ostavite da se ohladi.
Kako napravite testo za ukrase
Priprema testa za dekoraciju nije nimalo teška.Trebalo bi dobro izmešati gustin, brašno i so i u smesu dodati 100 mililitara hladne vode. Ptom bi smesu trebalo dobro izmutiti viljuškom dok se masa potpuno ne ujednači. Ako se pojave grudvice, u smesu bi trebalo dodati malo vode kako bi se razredile.
Sastojci koji su vam potrebni za testo za ukrase:
200 g brašna T-400
100 g gustina
1 kašika soli
100-200 ml hladne vode
Recept za mrsni slavski kolač
Ukoliko vam slava nije za vreme posta, možete praviti mrsni kolač za slavu, koji sadrži namirnice životinjskog porekla.
printskrin youtube/ Bokina kuhinja
U slavski kolač se obavezno dodaje osveštana voda
Potrebni sastojci:
- 0,5 l mleka
- 700 g brašna T-400
- osveštana voda
- 100 g putera
- 2 jaja
- ½ kocke kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike suncokretovog ulja
Način pripreme slavskog kolača:
Zagrejte mleko tako da bude mlako, u njega dodajte pola kocke kvasca, kašičicu soli, kašičicu šećera i 2 kašike suncokretovog ulja i ostavite na toplom mestu da naraste. Kada kvasac dovoljno naraste u njega postepeno dodajte 500g brašna, istopljeni puter i jedno jaje i mešajte dok ne dobijete sjedinjenu smesu.
Smesu ostavite da naraste, a zatim je premesite i dodajte ostatak brašna kako se testo ne bi zalepilo za posudu. Zatim premažite uljem dno šerpe ili kalupa u kojem planirate da pečete slavski kolač i stavite testo u kalup. Premažite testo osveštanom vodicom, nalepite ukrase koje ste prethodno napravili, premažite kolač preostalim jajetom i izbockajte ga iglom.
Kolač je potrebno peći u rerni zagrejanoj na 180 steleni oko 45 minuta, a čim ga ispečete potrebno je da ga premažete osveštanom vodom u koju ste prethodno stavili prsohvat šećera. Na taj način kolač će dobiti površinski sjaj.
Slavski kolač zapravo simboliše Hrista, koji je hleb života, a vino kojim se kolač preliva prilikom osveštavanja označava Hristovu krv, koja je tekla iz njegovih rana. Odmah nakon osveštavanja, ukućani uzimaju po komadić kolača, a zatim ga seku i služe drugim gostima uz ručak.
U nekim delovima Srbije, domaćin ili mlađi član porodice odlazi lično do prijatelja i poziva ga na slavu, uz prijateljski razgovor. Uoči slave, u nekim krajevima se kao pozvnica onome koga domaćin želi da ugosti, šalje manji hleb ili lepinja...
Po Jevenađeljima četiri Hristova apostola, može se izbrojati da je on počinio tačno 38 čuda, koja se mogu svrstati u četiri grupe. isceljenje bolesnika, pokazivanje Isusove vlasti nad prirodom, isterivanje Satane i njegovih demona i vaskrsavanje mrtvih.
Sveti Teofan naglašava da se bez Božje pomoći teško postiže stvarni uspeh, i to ne samo u duhovnom smislu, već i u svakodnevnom životu. Kada se oslanjamo samo na sopstvene snage, često se suočavamo sa neuspehom. Međutim, kada se povežemo s Gospodom i tražimo Njegovu pomoć, naš trud može doneti plodove. On takođe upozorava na opasnost od spoljašnjeg izgleda dobrih dela koja, bez Božje blagoslova, ne nose pravu vrednost. U suštini, on poziva ljude da prepoznaju značaj duhovne povezanosti s Bogom kako bi njihov trud imao stvarnu težinu i smisao.
Susret patrijarha Porfirija i princa Gazija na obali Jordana i sećanje na kosovsko-metohijsku svetinju otvorili su put daru bez presedana - odluci jordanskog kralja da SPC ustupi zemljište na prostoru od izuzetnog značaja za hrišćane.
U besedi za 28. ponedeljak po Duhovima Sveti Nikolaj Ohridski bavi se neočekivanim pitanjem: ako svet ima početak, gde je kraj čovekove čežnje i zašto ona ne pripada prolaznosti.
Pravoslavci danas proslavljaju Svetog proroka Avakuma po starom kalendaru, dok po novom slave Svetog sveštenomučenika Elevterija. Katolici slave Svete drinske mučenice, Jevreji obeležavaju drugi dan Hanuke, a u islamu, je dan posvećen redovnoj molitvi i svakodnevnim verskim obavezama.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Jeromonah Jerotej Draganović spojio je vekovnu kulinarsku tradiciju i mirise domaćeg povrća u receptu savršenom za dane posta i posne slave, nudeći bogatstvo ukusa i mirisa koji greju dušu.
Recept iz "Srbski kuvara" koji kombinuje mirise povrća i začina, idealan za posne dane kada je riba dozvoljena, a svaki zalogaj spaja ukus posta i bogatstvo tradicije.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Skoro tri decenije ovaj zanatlija iz Ježevice izrađuje voštanice po manastirskom predanju, učeći nas da se prava sveća ne stvara mašinom, već strpljenjem, iskustvom i verom koja se ne gasi ni kada plamen dogori.
Kako su reči zapisane vekovima pre Hrista dobile svoje mesto u Njegovom životu, stradanju i smrti - i zašto ta veza i danas izaziva nelagodu kod onih koji je uporno zaobilaze.