Mrsni recepti 20.07.2025 | 10:24

ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA: Doručak koji su spremale samo za posebne dane - jaja na oko u belom sosu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA: Doručak koji su spremale samo za posebne dane - jaja na oko u belom sosu
2017 iiinuthiii/Shutterstoc

Starinski specijalitet bez mesa osvojiće vas na prvi zalogaj, a možete ga jesti i u danima belog mrsа.

Postoje jutra koja mirišu na detinjstvo, kada su bake u posebnim prilikama spremale doručak koji nije bio običan hleb i sir, već prava trpeza ljubavi i topline. Takav je i ovaj zaboravljeni bakin recept – jaja na oko u belom sosu, nalik mirisnom sufleu, ali na naš, srpski način. Ovaj mrsni doručak, u kojem nema mesa niti mesnih prerađevina, bio je rado viđen i u danima posta kada je po tipiku dozvoljen beli mrs, jer je donosio radost za trpezom i osećaj prazničnosti, čak i u običan dan. Miris pečenog sira i maslaca širio se kućom, podsećajući da je prava hrana ona u kojoj je utkana ljubav i molitva.

Sastojci: 

10 jaja

200 g maslaca
200 g brašna
1/2 l mleka
250 g rendanog kačkavalja
so
biber
2017 iiinuthiii/Shutterstoc
Jaja na oko u belom sosu

 

Priprema: 

Zagrejte maslac na šporetu, dodajte brašno, pa kada se malo proprži, sipajte mleko neprekidno mešajući da se sos ne bi zgrudvao. U gotov sos dodajte rendani sir, posolite i pobiberite po ukusu. 

Šest belanaca odvojte od žumanaca, pa od belanaca umutite čvrst sneg. U ohlađeni sos dodajte jedno po jedno žumance, neprekidno mešajući, a zatim lagano umešajte i sneg od belanaca. Pleh podmažite i sipajte pripremljenu masu u njega. U smesu pažljivo stavite preostala četiri jaja, cela, kao kada pripremate jaja na oko.

Pecite na umerenoj temperaturi oko pola sata, dok ne dobije lepu boju, a sos postane vazdušast i rumen.