Mrsni recepti 19.07.2025 | 09:57

NE BACAJTE BAJAT HLEB: Pretvorite ga u savršen doručak za 5 minuta po starom receptu naših baka

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NE BACAJTE BAJAT HLEB: Pretvorite ga u savršen doručak za 5 minuta po starom receptu naših baka
Stepanek Photography/Shutterstock

Otkrivamo jednostavan recept iz stare kuhinje naših predaka koji spaja jaja, kačkavalj i hleb u ukusan obrok pun poštovanja prema svakom Božijem daru.

U pravoslavnoj tradiciji hleb zauzima posebno, gotovo sveto mesto. On je dar Božiji, znak života, blagoslova i zajedništva, pa ne čudi što su naši stari govorili da je greh bacati hleb. Srpski narod, kao i drugi pravoslavni narodi, vekovima je negovao poštovanje prema hlebu, znajući da je svaka mrvica Božija blagodat. Zato su naše bake uvek nalazile načine da i bajat hleb pretvore u ukusno jelo, verujući da se ni dar ni trud ne smeju odbaciti. Upravo iz te mudrosti nastao je i ovaj jednostavan, a hranljiv doručak sa jajima i kačkavaljem, koji ne samo da hrani telo, već podseća i na skromnost, zahvalnost i poštovanje prema svakom zalogaju koji nam je dat.

Sastojci:

2 jaja

2 kriške bajatog hleba
50 g rendanog kačkavalja
maslac ili ulje za prženje
so i biber po ukusu
Stepanek Photography/Shutterstock
 

 

Priprema:

U tiganju zagrejte malo maslaca ili ulja na srednjoj vatri. Stavite kriške bajatog hleba da se lagano tostiraju. U drugom tiganju zagrejte malo maslaca ili ulja na srednjoj vatri. Kada se tiganj zagreje, razbijte jaja i stavite ih da se prže. Pržite jaja na oko dok se belanca ne stegnu, a žumanca ostanu mekana. Začinite solju i biberom po ukusu. Kada su jaja gotova, stavite rendani kačkavalj preko njih, poklopite tiganj i ostavite da se kačkavalj istopi.

Servirajte jaja na oko sa kačkavaljem preko kriški tostiranog bajatog hleba.