Mrsni recepti 04.06.2025 | 09:46

MEKANE KO DUŠA, BAKINE JOGURT KIFLICE ISPUNIĆE DOM TOPLINOM I BLAŽENIM OSMEHOM: Recept koji briše granicu između sada i nekada

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MEKANE KO DUŠA, BAKINE JOGURT KIFLICE ISPUNIĆE DOM TOPLINOM I BLAŽENIM OSMEHOM: Recept koji briše granicu između sada i nekada
shutterstock.com/Viktor1

Napravite najmekše pecivo bez kvasca, gotovo za manje od pola sata — testo koje se ne čeka, a mami mirisom, ukusom i uspomenama na bake, jutra pod ćebetom i dom koji diše ljubavlju.

U detinjstvu, miris domaćih kiflica znao je da probudi celu kuću, da nas ušuška u toplinu jutra i najavi dan ispunjen radošću. Bile su to kiflice koje su spremale bake s ljubavlju, uz smeh i razgovor, dok su se mali prstići nestrpljivo motali oko stola. Danas vam donosimo recept koji vraća te uspomene — meke i sočne jogurt kiflice, koje se pripremaju bez kvasca i bez čekanja, a mame osmehe baš kao nekada. U trenu se zamese, još brže nestaju i ostavljaju za sobom ono najlepše — ukus doma i detinjstva.

Sastojci:

100 ml mlake vode

180 g jogurta
650 g glatkog brašna tip 400
100 ml mlakog mleka
1 jaje
1 i po kašika šećera
60 ml ulja
1 kašičica soli
1 kesica (12 g) praška za pecivo
1 puna kašika putera sobne temperature

Za premazivanje:
1 žumance + 1 kašika mleka

shutterstock.com/Viktor1
Bakine jogurt kiflice spremne su za manje od pola sata

 

Priprema:

U veću činiju sipajte mlaku vodu (100 ml), mlako mleko (100 ml), jogurt (180 g), ulje (60 ml), jedno celo jaje, šećer (1,5 kašika) i so (1 kašičica). Sve tečne sastojke dobro promešajte žicom ili varjačom.

Zatim dodajte jednu kesicu praška za pecivo i postepeno dodajte brašno. Najbolje je da brašno dodajete u nekoliko navrata, kako biste lakše zamesili glatko i meko testo. Kada se testo formira, dodajte punu kašiku omekšalog putera i umesite testo dok ne postane glatko, elastično i mekano, ali da se ne lepi za ruke.

Pokrijte testo krpom i ostavite da odstoji 10–15 minuta. Kada testo odmori, podelite ga na nekoliko delova (obično četiri). Svaki deo razvijte oklagijom u krug, pa isecite na trougliće (kao picu). Premažite ih malo puterom, potom zavijajte od šireg ka užem delu da formirate kiflice.

Umutite jedno žumance sa kašikom mleka i premažite kiflice odozgo. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C, 20 do 25 minuta, dok ne porumene.

Dobićete neverovatno meke, sočne i ukusne kiflice koje se prave brzo i jednostavno, bez kvasca i čekanja da testo naraste.