Mrsni recepti 04.08.2025 | 10:34

RECEPT SA DUŠOM IZ VREMENA KADA SE HLEB NIJE BACAO: Bake su znale tajnu – evo kako da od bajatog hleba napravite doručak koji se pamti

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
RECEPT SA DUŠOM IZ VREMENA KADA SE HLEB NIJE BACAO: Bake su znale tajnu – evo kako da od bajatog hleba napravite doručak koji se pamti
Shutterstock/Stepanek Photography

U svakoj pravoslavnoj kući hleb ima posebno mesto, a ovaj stari recept sa jajima i kačkavaljem podseća nas zašto se nekada verovalo da je greh baciti i koricu.

U pravoslavnom domu hleb nije samo osnovna namirnica – on je dar Božji, blagoslov koji se ne odbacuje. Naše bake su to znale najbolje. Nijedna mrvica hleba nije završavala u kanti, jer je svaki komadić nosio u sebi trud ruku koje su ga mesile i svetost molitve kojom je bio prelomljen. Umesto da se baci, bajat hleb dobijao je novu vrednost – pretvarao se u ukusne obroke koji su grejali i telo i dušu. Jedan od takvih recepata, jednostavan a bogat, jeste doručak sa jajima na oko, kačkavaljem i kriškama prepečenog bajatog hleba – jelo koje nas vraća u vreme kada se hrana poštovala, a ukus nalazio u skromnosti.

Sastojci:

2 jaja
2 kriške bajatog hleba
50 g rendanog kačkavalja
Maslac ili ulje za prženje
So i biber po ukusu

Shutterstock/Stepanek Photography
Savršen doručak od starog hleba, jaja i kačkavalja

 

Priprema:

Na umerenoj vatri zagrejte malo maslaca ili ulja u tiganju, pa pažljivo tostirajte kriške bajatog hleba dok ne postanu zlatno hrskave. U drugom tiganju, takođe na srednjoj temperaturi, razbijte jaja i pažljivo ih stavite da se prže na oko. Kada se belanca stegnu, a žumanca ostanu mekana, posolite i pobiberite po ukusu. Zatim pospite jaja rendanim kačkavaljem, poklopite tiganj i ostavite kratko da se sir istopi. Na kraju, servirajte jaja preko tostiranog bajatog hleba – jednostavno, mirisno i s domaćinskom toplinom.