Mrsni recepti 06.06.2025 | 09:37

BRZI DORUČAK IZ RERNE KOJI MIRIŠE NA DETINJSTVO: Iskoristite stari hleb na najlepši način – uz tajnu iz bakine kuhinje

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
BRZI DORUČAK IZ RERNE KOJI MIRIŠE NA DETINJSTVO: Iskoristite stari hleb na najlepši način – uz tajnu iz bakine kuhinje
shutterstock.com/Esin Deniz

U vreme kada se hrana nije bacala, domaćice su znale da i od suvog hleba naprave čudo – evo jednostavnog i ukusnog doručka koji će vas vratiti u toplinu porodične trpeze.

Nekada se prema hrani pristupalo s mnogo više poštovanja nego danas. Domaćice su znale svaku mrvicu da iskoriste, a posebno mesto na trpezi i u srcima zauzimao je – hleb. Bilo je nezamislivo baciti ga. Bake su nas učile da je hleb dar Božji, da se ne baca niti kad je suv, niti kad je tvrd, već da se s malo mašte i ljubavi može pretvoriti u ukusan obrok. U duhu tih toplih sećanja i domaće mudrosti, donosimo vam jednostavan recept za brzi doručak od starog hleba – onako kako su to nekada spremale naše bake, da nijedan zalogaj ne ostane zaboravljen.

Sastojci:

 200 g sira

2 jaja
1 jogurt
2 kašike ulja
100–150 g kačkavalja
stari hleb
shutterstock.com/Esin Deniz
Po želji, u smesu možete dodati i malo seckanog peršuna, omiljenih začina ili tanko sečenih šampinjona 

 

Priprema:

Najpre umutite jaja, pa im lagano dodajte sir, jogurt i malo ulja – sve sjedinite u jednu kremastu, mirisnu smesu koja već na prvi pogled budi apetit. Ako vam je sir slan, nema potrebe za dodatnim soljenjem, ali ako je blažeg ukusa, slobodno dodajte malo soli – po sopstvenom osećaju. Stari hleb isecite na kriške, kao što su to nekad radile naše bake, pa svaku pažljivo umačite u pripremljenu smesu. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a zatim ih odozgo još jednom nežno premažite ostatkom smese. Na kraju, pospite rendanim kačkavaljem i pecite u unapred zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko 20 minuta – taman dok se kuća ispuni onim poznatim, toplim mirisom detinjstva.

Bakin savet:

Ako želite, u ovu smesu možete dodati i malo seckanog peršuna, omiljenih začina ili tanko sečenih šampinjona – baš kako su to nekada bake radile, po osećaju i iz srca.