Posni recepti 04.12.2025 | 11:52

UKUS OVOG SVETOGORSKOG HLEBA S MASLINAMA SE NE ZABORAVLJA: Recept oca Onufrija Hilandarca donosi miris manastirske trpeze i u vaš dom

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
UKUS OVOG SVETOGORSKOG HLEBA S MASLINAMA SE NE ZABORAVLJA: Recept oca Onufrija Hilandarca donosi miris manastirske trpeze i u vaš dom
freepik

Monah otkriva recept iz svog „Svetogorskog kuvara“ – jednostavan, aromatičan hleb s maslinama i paprikom, koji od običnog obroka pravi malu meditaciju u vašoj kuhinji i unosi duh Hilandara u dom.

Na Svetoj gori, gde svaki obrok nosi trag molitve i duhovnog iskustva, monah Onufrije Hilandarac posvetio je godine proučavanju i pripremi monačke hrane. Njegova strast za jednostavnim, a istovremeno bogatim ukusima svetogorskih jela pretočila se u "Svetogorski kuvar", jedinstvenu zbirku od više od 140 recepata, obogaćenih stotinama fotografija.

Među njima, Eliopsomo, svetogorski hleb s maslinama, otkriva tajnu manastirske trpeze: spajajući osnovne sastojke, pažljivo odabrane začine i monačko strpljenje, ovaj hleb nije samo hrana, već i mala meditacija u obliku vekne, koja nosi duh Hilandara i duhovni mir Atosa.

Sastojci

0,5 kg oštrog pšeničnog brašna

0,5 kg mekog pšeničnog brašna
kvasac
15 g soli
25 g soka od paradajza
0,5 dl maslinovog ulja
5 dl vode
malo bibera
20–30 zelenih maslina (uklonite kožicu i košticu, presecite svaku na pola)
4 zelene paprike, sitno isečene
freepik
Svetogorski hleb sa maslinama

 

Priprema

Zamesite testo kao i obično i podelite ga na četiri dela. Lagano pritisnite svaki deo da dobijete oblik lepinje, a zatim pospite po testu masline, biber i sitno isečene paprike. Urolajte vekne i stavite ih u podmazan pleh da narastu, bilo u rerni na niskoj temperaturi ili van rerne, na toplom, kao i obična testa. Pecite ih 30–40 minuta na 200°C. Pre pečenja, razmutite sok od paradajza u vodi i premažite vekne pomoću kuhinjske četke ili komada platna, što će hlepčićima dati lepu zlatnu boju i dodatno naglasiti miris i aromu sa Svete gore.