Posni recepti 08.07.2025 | 09:36

BLAGO IZ KUHINJE HILANDARA – RECEPT KOJI SE VEKOVIMA SPREMA NA SVETOJ GORI: Posni rezanci sa tajnim sastojkom, spremni za nekoliko minuta

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
BLAGO IZ KUHINJE HILANDARA – RECEPT KOJI SE VEKOVIMA SPREMA NA SVETOJ GORI: Posni rezanci sa tajnim sastojkom, spremni za nekoliko minuta
Shutterstock/Olga Larionova

Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.

Na Svetoj gori, gde se svakodnevno uznosi molitva za čitav svet, i najskromnija trpeza odiše posebnim blagoslovom. U tišini hilandarskih konaka, među mirisima tamjana i zvucima večernjeg zvona, monasi spremaju jela koja nisu samo hrana za telo, već i podsetnik na skromnost, zahvalnost i mudrost predanja. Jedno od takvih jela su i posni hilandarski rezanci – jednostavni, a opet bogati ukusom, jer su začinjeni ljubavlju, molitvom i vrlinom da se ni najmanji Božiji dar, poput hleba, nikada ne baca. Donosimo vam ovaj autentični recept, da u vaš dom unese miris Hilandara i blagoslov monaške kuhinje.

Sastojci:

– pakovanje posne testenine (široki čipkasti rezanci, ili po želji)

– maslinovo ulje
– suncokretovo ulje
– stari hleb
– so
– tahini (ili taan)
Shutterstock/Olga Larionova
Hilandarski rezanci

 

Priprema: 

Obarite testeninu u ključaloj vodi, sa malo soli i maslinovog ulja.

Skuvane i oceđene rezance, još dok su vrući, prelijte maslinovim uljem i blago proprženim mrvicama od starog hleba. U Hilandaru se, a tako bi trebalo da bude i u svakoj kući, hleb nikada ne baca.

Pred serviranje, rezanci se preliju tahinijem. Tako dobijaju bogat ukus, ali i prepoznatljivu zlatkastu boju.

Savet: 

Ako želite nešto pikantniju varijantu ovih rezanaca, možete im dodati crne tartufe ili suve vrganje, koji će njihov jednostavni monaški ukus obogatiti mirisom i aromom šume.