Pripremljeno po uputstvima svetogorca iz skita Milopotamos, ovo jelo nije samo obrok – to je put ka tišini, blagosti i blagodati trpeze.
U senci maslinjaka Svete gore, gde dani protiču u tišini molitve i mirisu tamjana, i kuhinja ima svoj podvižnički ritam. Tamo gde je i najjednostavniji obrok plod poslušanja i molitve, monah Epifanios iz Milopotamosa, skita manastira Velika Lavra na Svetoj gori, priprema pastrmku sa boranijom – jelo koje svedoči da istinska duhovnost ne počiva u raskoši ukusa, već u skromnosti pripreme i zahvalnosti na daru prirode.
Ovaj recept, zabeležen i u njegovoj čuvenoj knjizi "Kuhinja Svete gore Atosa", ne nudi samo telesnu okrepu, već i tiho podsećanje da post i trpeza, kada su u skladu s verom, postaju produžena molitva.
Sastojci:
1,5 kg pastrmke (ili škarpine)
700 g zelenih boranija
4 glavice crnog luka (sitno seckane) ili sok od luka
5 čenova belog luka
2 kašike koncentrata paradajza
1 šolja maslinovog ulja
1 veza peršuna
Malo origana
So
Sveže mleveni biber
shutterstock.com/Bartosz Luczak
Priprema:
Najpre očistite pastrmku – ostružite krljušti, pažljivo uklonite iznutrice i škrge, a zatim je isecite na veće komade, vodeći računa da koža ostane netaknuta.
Operite riblje komade pod mlazom hladne vode, posolite ih krupnom morskom solju i ostavite u cediljki da se dobro ocede – neka tako odstoje najmanje tri sata. To će doprineti ukusu i čvrstoći ribe.
Zatim složite ribu u široku šerpu, najbolje nelepljivu, sličnu onoj koju monasi koriste – tipa „plakero“. Prelijte hladnom vodom tako da riba bude potpuno potopljena i stavite na veoma jaku vatru.
U drugoj šerpi, u isto vreme, stavite boraniju da se kuva.
Kada voda sa ribom počne da ključa, pažljivo skinite penu koja se stvori na površini pomoću kašike sa rupicama – to je znak da se jelo čisti i sazreva. Procedite boraniju i još vrelu dodajte u šerpu s ribom.
Dodajte sitno seckani crni luk (ili sok od luka), kao i cele čenove belog luka. Zatim ulijte maslinovo ulje i umešajte koncentrat paradajza. Nastavite kuvanje na jakoj vatri.
Začinite solju i biberom, dodajte sitno seckani peršun i ostavite da sve zajedno tiho krčka. Riba treba da se kuva najmanje sat vremena – neka se ukusi sjedine u tišini, bez mešanja.
Posle 45 minuta dodajte origano, smanjite vatru na minimum i s vremena na vreme blago protresite šerpu – nikada ne mešajte varjačom, kako biste sačuvali nežnu strukturu ribe i gustinu sosa.
Kada sos postane dovoljno gust i sjajan, sklonite sa vatre i poslužite u molitvenom miru, kako dolikuje trpezi koja je blagoslovena.
Shutterstock/Alexander_Fed
Sveta gora
Saveti monaha Epifaniosa:
Umesto pastrmke možete koristiti i škarpinu, oslić, zubatac ili drugu ribu – neka sve bude po meri onoga što vam je Gospod darovao.
Ako dodate i glavu ribe, jelo će biti još bogatijeg ukusa – jer ništa u Božijoj tvorevini nije bez svrhe.
Vatra mora biti jaka tokom početne faze kuvanja – tada se ulje, luk i riblja srž stapaju u gust i prirodan sos.
Ukoliko nemate boraniju, možete koristiti tikvice ili bamiju – priroda je raznovrsna i mudra.
Ako želite blažu varijantu, umesto paradajza upotrebite limunov sok – dodajte ga na kraju kuvanja i dobićete postno jelo sa osvežavajućim belim sosom.
U senkama manastirskih zidova, gde su vreme i tišina drugačiji, nastao je recept za pitu koji prenosi više od ukusa – u svakom koraku pripreme oseća se blagoslov, poslušanje i duhovna dubina koja ga čini neponovljivim.
Na mestu gde je hrana tiha molitva i dar Božiji, nastao je recept za obrok-salatu od pasulja crnog oka, komorača i avokada - laganu, posnu i prožetu smirenjem koje oplemenjuje svakodnevnu trpezu.
Bez trunke suvišne masnoće, a punog ukusa i mira – zapečeni plavi patlidžani sa jajima i fetom, po blagoslovenom receptu igumana manastira Svetog Pavla, donose tišinu trpeze i toplinu doma u svakom zalogaju.
U danima posta kada je dozvoljena riba, ovaj jednostavan, a raskošan manastirski recept donosi savršenu ravnotežu ukusa i duhovnog mira — lagano, osvežavajuće i blagotvorno za telo i srce.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
U svojoj besedi za 16. sredu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički osvetljava tajnu večnog hleba – Hrista, koji jedini može da utoli glad ljudskog srca.
Ovog septembra obeleženo je 20 godina od osnivanja Istraživačkog instituta za duhovnost i zdravlje, čija istraživanja pokazuju da ljudi koji neguju veru i duhovnost imaju niži krvni pritisak i manju učestalost depresije.
Veoma nas raduje što je došao trenutak da možemo javnosti predstaviti ovo prelepo filmsko ostvarenje, na kome smo vredno radili skoro tri godine, istakao je Zoran Ćirić.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Ono što većina baca, monasi su pretvarali u slatko koje je vekovima dočekivalo hodočasnike na Svetoj Gori – evo recepta sačuvanog kroz monašku tradiciju.
Autentični recept objavljen u kuvaru 1855. godine za drevno jelo koje jača telo i um, a u sebi nosi više od obične hrane – deo neugasivog svetogorskog blagoslova.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
U manastirima i narodnim domovima, česnica nije bila samo za Božić. Ova mrsna, svečarska verzija krasila je mnoge praznične trpeze kao hleb blagoslova i zajedništva.
Obrok od svežih babura i domaćeg belog sira i danas unosi toplinu u domove, a uz bakine savete postaje savršen izbor i za dane kada je po tipiku dozvoljen beli mrs.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, manastir u Bua Saleru postao je duhovno utočište pravoslavnih vernika iz čitave Evrope, ujedinjenih u molitvi, radosti i ljubavi.
Patrijarh srpski Porfirije uputio je čestitku povodom Roš Ašane, izražavajući poštovanje i pozivajući na mir, dijalog i zajedništvo u ovim izazovnim vremenima.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Od Svetog Jovana Kronštatskog do Starca Emilijana – saznajte zašto ni najveći svetitelji nisu mogli uvek prosuditi ljudska srca i kako čistota duše otvara pogled na istinsku prirodu ljudi.
U svojoj besedi za 16. utorak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski I Žički razotkriva zamku lakih užitaka i kako grešni biraju put koji miluje slabosti, dok težina Hristove istine odbija mnoge.