Posni recepti 21.06.2025 | 09:47

NAJUKUSNIJI MANASTIRSKI OBROK SA SVETE GORE: Boranija sa pastrmkom po receptu monaha Epifaniosa oduševiće i one koji ne poste

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NAJUKUSNIJI MANASTIRSKI OBROK SA SVETE GORE: Boranija sa pastrmkom po receptu monaha Epifaniosa oduševiće i one koji ne poste
shutterstock.com/Bartosz Luczak

Pripremljeno po uputstvima svetogorca iz skita Milopotamos, ovo jelo nije samo obrok – to je put ka tišini, blagosti i blagodati trpeze.

U senci maslinjaka Svete gore, gde dani protiču u tišini molitve i mirisu tamjana, i kuhinja ima svoj podvižnički ritam. Tamo gde je i najjednostavniji obrok plod poslušanja i molitve, monah Epifanios iz Milopotamosa, skita manastira Velika Lavra na Svetoj gori, priprema pastrmku sa boranijom – jelo koje svedoči da istinska duhovnost ne počiva u raskoši ukusa, već u skromnosti pripreme i zahvalnosti na daru prirode.

Ovaj recept, zabeležen i u njegovoj čuvenoj knjizi "Kuhinja Svete gore Atosa", ne nudi samo telesnu okrepu, već i tiho podsećanje da post i trpeza, kada su u skladu s verom, postaju produžena molitva.

Sastojci:

1,5 kg pastrmke (ili škarpine)
700 g zelenih boranija
4 glavice crnog luka (sitno seckane) ili sok od luka
5 čenova belog luka
2 kašike koncentrata paradajza
1 šolja maslinovog ulja
1 veza peršuna
Malo origana
So
Sveže mleveni biber

 
shutterstock.com/Bartosz Luczak
 

 

Priprema:

Najpre očistite pastrmku – ostružite krljušti, pažljivo uklonite iznutrice i škrge, a zatim je isecite na veće komade, vodeći računa da koža ostane netaknuta.
Operite riblje komade pod mlazom hladne vode, posolite ih krupnom morskom solju i ostavite u cediljki da se dobro ocede – neka tako odstoje najmanje tri sata. To će doprineti ukusu i čvrstoći ribe.

Zatim složite ribu u široku šerpu, najbolje nelepljivu, sličnu onoj koju monasi koriste – tipa „plakero“. Prelijte hladnom vodom tako da riba bude potpuno potopljena i stavite na veoma jaku vatru.

U drugoj šerpi, u isto vreme, stavite boraniju da se kuva.

Kada voda sa ribom počne da ključa, pažljivo skinite penu koja se stvori na površini pomoću kašike sa rupicama – to je znak da se jelo čisti i sazreva. Procedite boraniju i još vrelu dodajte u šerpu s ribom.

Dodajte sitno seckani crni luk (ili sok od luka), kao i cele čenove belog luka. Zatim ulijte maslinovo ulje i umešajte koncentrat paradajza. Nastavite kuvanje na jakoj vatri.

Začinite solju i biberom, dodajte sitno seckani peršun i ostavite da sve zajedno tiho krčka. Riba treba da se kuva najmanje sat vremena – neka se ukusi sjedine u tišini, bez mešanja.

Posle 45 minuta dodajte origano, smanjite vatru na minimum i s vremena na vreme blago protresite šerpu – nikada ne mešajte varjačom, kako biste sačuvali nežnu strukturu ribe i gustinu sosa.

Kada sos postane dovoljno gust i sjajan, sklonite sa vatre i poslužite u molitvenom miru, kako dolikuje trpezi koja je blagoslovena.

Shutterstock/Alexander_Fed
Sveta gora

 

Saveti monaha Epifaniosa:

Umesto pastrmke možete koristiti i škarpinu, oslić, zubatac ili drugu ribu – neka sve bude po meri onoga što vam je Gospod darovao.

Ako dodate i glavu ribe, jelo će biti još bogatijeg ukusa – jer ništa u Božijoj tvorevini nije bez svrhe.

Vatra mora biti jaka tokom početne faze kuvanja – tada se ulje, luk i riblja srž stapaju u gust i prirodan sos.

Ukoliko nemate boraniju, možete koristiti tikvice ili bamiju – priroda je raznovrsna i mudra.

Ako želite blažu varijantu, umesto paradajza upotrebite limunov sok – dodajte ga na kraju kuvanja i dobićete postno jelo sa osvežavajućim belim sosom.