Posni recepti 16.06.2025 | 09:24

JEDNOSTAVAN SVETOGORSKI RECEPT ZA UKUSAN JEFTIN DORUČAK ILI VEČERU: Uštipci sa začinskim biljem i jednim tajnim sastojkom okrepljuju dušu i telo

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
JEDNOSTAVAN SVETOGORSKI RECEPT ZA UKUSAN JEFTIN DORUČAK ILI VEČERU: Uštipci sa začinskim biljem i jednim tajnim sastojkom okrepljuju dušu i telo
Shutterstock/Sergii Koval

Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.

Na Svetoj gori, gde se dani smenjuju molitvom, tihovanjem i trudoljubljem, i trpeza je izraz duhovnog poretka i smirenja. Posna jela, pripremljena od malo sastojaka, ali uz mnogo pažnje i ljubavi, svedoče o istinskoj radosti uzdržanja i blagodarnosti. Ovaj svetogorski recept, jednostavan i smiren kao i monaški život, ne traži mnogo – tek pet osnovnih darova zemlje – ali pruža ukus koji okrepljuje telo i dušu, naročito u dane posta, kada se verni približavaju Bogu kroz uzdržanje, molitvu i rad.

Sastojci:

Kuvane leblebije

Crni luk
Svež peršun
Integralno ili obično brašno (za povezivanje smese)
Čisto maslinovo ulje

Po želji: malo soli, bibera ili kima

Shutetrstock/Sergii Koval
 

 

Priprema:

Izgnječite kuvane leblebije u jednoj posudi viljuškom ili ih provucite kroz ručnu mašinu za pasiranje. Cilj je da dobijete grublju, ne previše kremastu teksturu.

Narendajte crni luk ili ga sitno iseckajte. Blago ga propržite na maslinovom ulju dok ne postane staklast.
Pomešajte leblebije, luk i sitno seckani peršun. Dodajte 2–3 kašike brašna da se smesa sjedini i može oblikovati.

Oblikujte manje pogačice u obliku palačinke, nalik tradicionalnim uštipcima. Pecite u tiganju s malo maslinovog ulja, na umerenoj temperaturi, dok ne porumene s obe strane.

Tajna iz manastira:

U smesu možete dodati malo rendane korice limuna, za osvežavajuću notu i prijatan miris – to je česta praksa u svetogorskim manastirima.