Schutterstock/AfanasievaSvetogorska obrok-salata hrani i telo i dušu
Na mestu gde je hrana tiha molitva i dar Božiji, nastao je recept za obrok-salatu od pasulja crnog oka, komorača i avokada - laganu, posnu i prožetu smirenjem koje oplemenjuje svakodnevnu trpezu.
Na tlu Svete gore, gde se uz molitvu vekovima neguje uzvišena jednostavnost života, i trpeza nosi pečat tihog podvižništva - čista, umirena i u potpunosti u službi duše i tela. U toj smirenoj atmosferi, gde se hrana doživljava kao blagoslov, a ne kao užitak sam po sebi, nastaju recepti poput ove svetogorske obrok-salate od pasulja crnog oka - skromni, a opet bogati suštinom.
Pasulj crnog oka, poznat i kao mauromatika ili afrički pasulj, u ovoj salati susreće blago karamelizovan komorač, svežinu mladog luka i mekoću zrelog avokada, dok maslinovo ulje, balsamiko i mirođija ujedinjuju sve ukuse u mirnoj harmoniji ukrojenoj za dane posta, sabranosti i duhovnog tihovanja. Umesto ovog pasulja blagog ukusa, možete koristiti leblebiju, kao zamenu. Ova salata, iako lagana, nosi snagu hrane koja ne opterećuje, već uzdiže - pogodna i za trpezariju manastira, ali i za one koji žele da svoj dom oplemene svetogorskim duhom.
Sastojci:
500 g pasulja crnog oka (kao zamenu možete koristiti leblebije)
2 lovorova lista
1 srednje veliki komorač (fino isečen na tanke listiće)
2–3 mlada luka (sitno seckana)
veliki avokado (oljšten i isečen na kockice ili tanke kriške; poprskan limunom da ne potamni)
Za preliv:
90 ml maslinovog ulja + 2 kašike dodatno (za komorač)
Schutterstock/Afanasieva
Svetogorska obrok-salata hrani i telo i dušu
Priprema:
Pasulj crnog oka kuvajte u velikoj šerpi sa dosta posoljene vode i dodajte lovorov list. Kuvajte oko 25–30 minuta, dok ne omekša, ali da se ne raspadne, jer treba da ostane čvrst za salatu. Procedite ga i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, dok se pasulj kuva, očistite i pripremite ostale sastojke. Zagrejte rernu na opciju gril. Stavite tanke kriške komorača u činiju, posolite, pobiberite i prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja. Dobro promešajte i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u najgornjem delu rerne 5–6 minuta, dok blago ne porumene i omekšaju.
U blenderu ili secku umutite sastojke za preliv (maslinovo ulje, balsamiko sirće, slatku papriku, mirođiju, so i biber). Sipajte preliv u činiju i stavite avokado da se kratko marinira.
Za serviranje: u velikoj činiji za salatu pomešajte pasulj crnog oka, mladi luk i pečeni komorač. Na vrh rasporedite avokado, prelijte sve marinadom i poslužite uz hleb ili lepinje.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
U senkama manastirskih zidova, gde su vreme i tišina drugačiji, nastao je recept za pitu koji prenosi više od ukusa – u svakom koraku pripreme oseća se blagoslov, poslušanje i duhovna dubina koja ga čini neponovljivim.
U jednoj od tihih monaških kuhinja, među pucketanjem vatre i mirisom maslinovog ulja, nastaje obrok koji pruža više od ukusa – nosi blagoslov, smirenje i tihu poruku pažnje. U nastavku saznajte kako da ga pripremite i u svom domu.
Iz senki manastirskih vrtova dolazi recept prožet blagodaću: spoj jogurta, fete i lekovitog bilja koji se služi tiho, ali pamti zauvek – kao molitva u kašici.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Susret sa Bogom u pravoslavlju ne dešava se samo jednom, već se stalno događa – u srcu čoveka, u molitvi, kroz liturgiju, kroz Sveto pismo i svete tajne.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Ono što većina baca, monasi su pretvarali u slatko koje je vekovima dočekivalo hodočasnike na Svetoj Gori – evo recepta sačuvanog kroz monašku tradiciju.
Autentični recept objavljen u kuvaru 1855. godine za drevno jelo koje jača telo i um, a u sebi nosi više od obične hrane – deo neugasivog svetogorskog blagoslova.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.