Mrsni recepti 25.04.2025 | 09:26

MANASTIRSKA TESTENINA SA JOGURTOM, KAKVU JOŠ NISTE PROBALI: Lagano ukusno, jeftino jelo koje greje dušu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MANASTIRSKA TESTENINA SA JOGURTOM, KAKVU JOŠ NISTE PROBALI: Lagano ukusno, jeftino jelo koje greje dušu
Shutterstock/FotoFeast

U jednoj od tihih monaških kuhinja, među pucketanjem vatre i mirisom maslinovog ulja, nastaje obrok koji pruža više od ukusa – nosi blagoslov, smirenje i tihu poruku pažnje. U nastavku saznajte kako da ga pripremite i u svom domu.

U tišini manastirske kuhinje, gde se miris tamjana prepliće s mirisom maslinovog ulja, dok plamen tiho pucketa, nastaju jednostavna, a duhovno bogata jela. Nije reč samo o hrani, već o načinu da se kroz svakodnevno pripremanje obroka dotakne ono nevidljivo – pažnja, smirenje i ljubav utkani su u svako mešanje varjače. Upravo iz tog tihog sveta, bez težnje da se dopadne, već da nahrani i telo i dušu, dolazi sledeći recept – jednostavan, topao i, pre svega, poslužen s blagoslovom.

Sastojci:

500 g testenine (penne)

2 crna luka, sitno seckana
1/2 šolje maslinovog ulja
1 i po šolja rendanog kefalotirija (ili sličnog tvrdog sira)
2 čašice jogurta
1 kašičica sitno seckanog peršuna
1 kašičica kajenskog bibera
1 kašičica slatke paprike
Shutterstock/Piyato

 

Priprema:

U dubljem tiganju propržite sitno seckani crni luk na maslinovom ulju. Dodajte kajenski biber i slatku papriku, pa promešajte da se začini sjedine s lukom.

Zatim dodajte jogurt i izrendani sir, pa sve dobro promešajte dok se smesa ne ujednači. Ubacite sitno seckani peršun, dodajte prethodno skuvane penne i lagano promešajte da se sve lepo poveže.

Neka i ovaj jednostavni obrok, pripremljen u tišini i sa ljubavlju, postane prilika da se i za trpezom oseti mir koji dolazi odozgo – mir koji ne zasiti samo telo, već nahrani i dušu.