Spoj duhovnosti i kulinarstva dolazi iz srca pravoslavne tradicije, sa Svete gore, gde se pravi hleb koji donosi prirodnu slatkoću, bogatstvo ukusa i nežnu teksturu, a savršen je za post i sve koji uživaju u zdravim, domaćim specijalitetima.
Na Svetoj gori, gde monasi žive u skladu sa prirodom i duhovnim principima, nastaju i jedinstveni recepti, nadahnuti ljubavlju, smirenjem i verom. Jedan od njih je i ovaj posebni hleb od bundeve – bez rafinisanog šećera, jaja i mleka, ali s bogatom aromom i nežnom teksturom koja oduševljava svakog ko ga proba. Bilo da postite ili jednostavno želite zdraviji izbor, ovaj recept doneće vam delić svetogorske trpeze u vaš dom.
Sastojci:
500 g integralnog brašna
300 g očišćene i skuvane bundeve
1 kesica suvog kvasca
1/2 šolje meda
1/2 šolje maslinovog ulja
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice karanfilića
1/2 kašičice soli
Mlačna voda (po potrebi za testo)
Shutterstock/smspsy
Svetogorski hleb sa medom i bundevom
Priprema:
Skuvati bundevu dok ne omekša, zatim je izgnječiti viljuškom. Rastvoriti kvasac u malo mlačne vode i ostaviti 5 minuta da se aktivira. U činiji pomešati brašno, so, cimet i karanfilić. Dodati med, maslinovo ulje, bundevu i kvasac, pa mesiti dok se ne dobije elastično testo. Po potrebi dodati još malo mlačne vode.
Ostaviti testo da naraste na toplom mestu 1-2 sata. Oblikovati hleb, staviti ga na pleh obložen pek-papirom i ostaviti još 30 minuta da naraste. Peći na 180 stepeni oko 40-45 minuta, dok ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi pre sečenja. Ovaj hleb osvaja prirodnom slatkoćom, predivnim mirisom i svetogorskom jednostavnošću!
Savet:
Ovaj hleb možete ukrasiti motivima izrađenim od osnovnog testa, čime postaje vizuelno interesantniji, ali i bez ukrašavanja, njegov očaravajući ukus osvaja na prvi zalogaj.
Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.
Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.
Od tihog monaškog postriga u manastiru Krupi do vođenja eparhije u kojoj su nikli deseci novih hramova – mitropolit banatski Nikanor obeležio jubilej koji otkriva priču života posvećenog Bogu i narodu.
I među verujućima se događa prekid trudnoće, a tada ostaje teško pitanje koje ne prestaje da progoni roditelje – gde odlaze nevine duše? Protojerej Aleksandar Ermulin govori o složenosti ovog pitanja i Božjem promislu.
Mnogi turisti iz pravoslavnih zemalja žele da prime Svete tajne u Sabornoj crkvi Svetog Jovana Vladimira, ali pravila su jasna – a za neke i iznenađujuća.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
Nekada spas u siromašnim vremenima, danas neodoljivi zalogaj koji osvaja mirisom i ukusom – pogledajte korak po korak kako da ga spremite da svi traže još.
Nekada skromno jelo sa prazničnog stola, danas se poslužuje kao egzotičan specijalitet – donosimo originalni recept iz Hercegovine koji možete pripremiti kod kuće.
Spoj krompira, sardine i paradajza, zapečen do savršene hrskavosti, krije ukus koji budi nostalgiju i mami na još – a priprema je toliko jednostavna da ćete je praviti tokom cele godine.
Pravoslavna misija u Ugandi rođena je iz duboke potrebe naroda koji je, razočaran plodovima delovanja nekadašnjih kolonijalnih misionara, počeo da traga za izvornim i nepromenjenim hrišćanskim predanjem.
Nekada spas u siromašnim vremenima, danas neodoljivi zalogaj koji osvaja mirisom i ukusom – pogledajte korak po korak kako da ga spremite da svi traže još.
U svojoj besedi za 10. ponedeljak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički objašnjava kako strpljenje Boga krije duboku želju za spasenjem svake duše, pozivajući na iskreno pokajanje pre nepovratnog trenutka koji dolazi.