Posni recepti 25.03.2025 | 08:40

TAJNA SVETOGORSKIH MONAHA NA VAŠOJ TRPEZI: Slatki hleb sa bundevom i medom osvaja mirisom i mekoćom - recept koji morate probati

Autor: Saša Tošić
TAJNA SVETOGORSKIH MONAHA NA VAŠOJ TRPEZI: Slatki hleb sa bundevom i medom osvaja mirisom i mekoćom - recept koji morate probati
Shutterstock/smspsy

Spoj duhovnosti i kulinarstva dolazi iz srca pravoslavne tradicije, sa Svete gore, gde se pravi hleb koji donosi prirodnu slatkoću, bogatstvo ukusa i nežnu teksturu, a savršen je za post i sve koji uživaju u zdravim, domaćim specijalitetima.

Na Svetoj gori, gde monasi žive u skladu sa prirodom i duhovnim principima, nastaju i jedinstveni recepti, nadahnuti ljubavlju, smirenjem i verom. Jedan od njih je i ovaj posebni hleb od bundeve – bez rafinisanog šećera, jaja i mleka, ali s bogatom aromom i nežnom teksturom koja oduševljava svakog ko ga proba. Bilo da postite ili jednostavno želite zdraviji izbor, ovaj recept doneće vam delić svetogorske trpeze u vaš dom.

Sastojci:

500 g integralnog brašna

300 g očišćene i skuvane bundeve
1 kesica suvog kvasca
1/2 šolje meda
1/2 šolje maslinovog ulja
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice karanfilića
1/2 kašičice soli
Mlačna voda (po potrebi za testo)
Shutterstock/smspsy
Svetogorski hleb sa medom i bundevom

 

Priprema:

Skuvati bundevu dok ne omekša, zatim je izgnječiti viljuškom. Rastvoriti kvasac u malo mlačne vode i ostaviti 5 minuta da se aktivira. U činiji pomešati brašno, so, cimet i karanfilić. Dodati med, maslinovo ulje, bundevu i kvasac, pa mesiti dok se ne dobije elastično testo. Po potrebi dodati još malo mlačne vode.

Ostaviti testo da naraste na toplom mestu 1-2 sata. Oblikovati hleb, staviti ga na pleh obložen pek-papirom i ostaviti još 30 minuta da naraste. Peći na 180 stepeni oko 40-45 minuta, dok ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi pre sečenja. Ovaj hleb osvaja prirodnom slatkoćom, predivnim mirisom i svetogorskom jednostavnošću!

Savet:

Ovaj hleb možete ukrasiti motivima izrađenim od osnovnog testa, čime postaje vizuelno interesantniji, ali i bez ukrašavanja, njegov očaravajući ukus osvaja na prvi zalogaj.