Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
Kuhinja Svete gore odlikuje se minimalizmom u izboru sastojaka, ali ne i oskudnošću u ukusu i hranljivim vrednostima. U skladu sa vekovnim običajima, monasi pripremaju jela koja nisu samo obrok, već izraz ljubavi, gostoprimstva i posvećenosti duhovnosti.
Među brojnim receptima sa Svete gore, svetogorski rižoto sa pečurkama ističe se svojim bogatim aromama i kremastom teksturom. Spoj tradicije i bogatstva ukusa, ovo jelo donosi autentičan duh monaške kuhinje.
Svetogorski rižoto sa pečurkama
Sastojci:
1 šolja pirinča za rižoto (npr. Arborio)
500 g pečuraka (šampinjoni ili portobelo), isečenih na tanke kriške
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šolja belog vina
3 šolje povrtnog bujona (ili vode)
1/4 šolje maslinovog ulja
So i sveže mleveni biber
Shutterstock/Jacek Chabraszewski
Svetogorski rižoto sa pečurkama osvaja svojim bogatim aromama i kremastom teksturom
Priprema:
U širokom, dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri. Dodajte crni i beli luk i dinstajte ih dok ne omekšaju i postanu prozirni. Ubacite pečurke i dinstajte ih 5–6 minuta, dok ne puste sok i ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Dodajte pirinač i mešajte ga neprekidno oko 2 minuta, dok ne postane blago providan. Sipajte belo vino i kuvajte dok alkohol ne ispari, omogućavajući pirinču da upije bogatstvo ukusa. Počnite sa dodavanjem povrtnog bujona – kutlaču po kutlaču, uz stalno mešanje, kako bi pirinač upio svu tečnost i postao kremast. Ovaj proces traje oko 20–25 minuta.
Kada rižoto dostigne željenu teksturu, začinite solju i sveže mlevenim biberom prema ukusu.
Poslužite toplo, uz dodatni prstohvat sveže mlevenog bibera kao završni dodir. Uživajte u ovom jednostavnom, a bogatom jelom koje odiše duhom Svete gore!
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Susret sa Bogom u pravoslavlju ne dešava se samo jednom, već se stalno događa – u srcu čoveka, u molitvi, kroz liturgiju, kroz Sveto pismo i svete tajne.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Ovaj čuveni posni prilog nezaobilazan je deo praznične trpeze za Blagovesti. Otkrivamo kako da vam skordalija uvek uspe – da bude vazdušasta, lagana i bogata ukusom, kao sa Svete Gore.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Jeromonah manastira Krušedol još u 19. veku zapisao je recept koji pokazuje kako jednostavni sastojci – krompir, luk i pivo – mogu stvoriti neodoljiv spoj tradicije, duhovnosti i ukusa.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.