Posni recepti 10.09.2025 | 10:17

STARINSKI RECEPT ZA TESTENINU SA SPANAĆEM: Tri tajna sastojka ovom zdravom posnom jelu daju raskošan ukus za pamćenje

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKI RECEPT ZA TESTENINU SA SPANAĆEM: Tri tajna sastojka ovom zdravom posnom jelu daju raskošan ukus za pamćenje
Freepik

Spoj skromnih sastojaka i posebnih začina pretvara ovo jelo u pravo bogatstvo ukusa – lagano, hranljivo i savršeno za dane posta.

U pravoslavnoj tradiciji post nije samo vreme uzdržanja, već i prilika da se kroz jednostavna, ali bogata jela, čovek podseti na darove Božije prirode. Posna trpeza često krije male tajne koje obična jela pretvaraju u praznik ukusa i duhovne radosti.

Takva je i starinska posna testenina sa spanaćem, obogaćena suncokretovim semenkama, svežim povrćem i pažljivo odabranim začinima. Ova kombinacija svojom hranljivošću i aromom podseća da i u vreme posta čovek može jesti ukusnu hranu, ali na način koji telo okrepljuje, a dušu smiruje.

Sastojci:

2 kašike suncokretovog semena

2 kašike ulja
so i biber po ukusu
1 glavica crnog luka
100 g paradajza
400 g posne testenine (špagete ili po izboru)
1 kašika vode
500 g opranog i sečenog paradajza
50 ml suvog belog vina
1–2 kašike senfa
500 g spanaća
Freepik
Testenina sa spanaćem, idealan obrok za dane posta

 

Priprema:

Suncokretovo seme kratko ga propržite u suvom tiganju, zatim ga sklonite sa strane.

Očistite crni i beli luk i isecite ih na kocke. Paradajz podelite na četiri dela. Obarite testeninu u posoljenoj vodi, procedite je i isperite hladnom vodom da se zaustavi kuvanje.

Sečeni paradajz stavite u šerpu, dodajte kašiku vode i belo vino, pa kuvajte nekoliko minuta. Dodajte senf, posolite, pobiberite i pustite da se sos sjedini.

Na ulju propržite crni i beli luk, dodajte očišćene listove spanaća i dinstajte dok spanać ne omekša i dok ne ispari tečnost koju pusti. Dodajte paradajz u spanać, kratko prodinstajte i začinite po ukusu. U sos umešajte obarenu testeninu i dobro sjedinite. Poslužite jelo na velikom tanjiru, prelijte sosom i pospite proprženim semenkama suncokreta.