Posni recepti 26.09.2025 | 09:30

NEOBIČAN, KREMAST I UKUSAN DESERT SA SVETE GORE: Recept oca Nikodimosa za omiljenu poslasticu monaha

Slika Autora
Izvor: Religija.rs
Autor: Olga Ilić
NEOBIČAN, KREMAST I UKUSAN DESERT SA SVETE GORE: Recept oca Nikodimosa za omiljenu poslasticu monaha
Shutterstock/vsl

Iz Svete gore stiže osvežavajući desert monaha Nikodima, jednostavan i zdrav, savršen za tople letnje dane i post. Pripremljen s verom i tradicijom.

Iz dubine duhovnog srca Svete gore, dolazi nam jedinstveni recept koji je nastao u tišini manastirskih ćelija, pripremljen sa mnogo vere i poštovanja prema postu i tradiciji. Otac Nikodimos, monah i kuvar, podelio je sa nama svoj omiljeni letnji desert iz frižidera, koji je istovremeno jednostavan za pripremu i bogat ukusom. Ovaj desert nije samo hrana za telo, već i mala oaza duhovnog blaženstva, savršen za vrele dane kada je potrebna i hladnoća i snaga vere.

Recept koristi prirodne i čiste sastojke, prilagođene postoj ishrani, bez komplikovanih tehnika i nepotrebnih dodataka. Kolačići, krem, bademovo mleko, med i začini spajaju se u harmoničnu celinu koja nas podseća na vrednosti skromnosti i blagoslova Svetog Atosa. Ovaj desert je omiljen među monasima, ali će sigurno pronaći mesto i na vašoj trpezi, donoseći osveženje i mir.

Sastojci:

  • 2 pakovanja posnih keksića
  • 1 kutija biljnog ili kokosovog krema
  • 1 šolja bademovog mleka 
  • 2 kašike meda
  • Kora od jedne pomorandže (narendana)
  • 1/2 šolje seckanih oraha
  • Malo cimeta za posipanje

Priprema:

Keksiće ravnomerno rasporedite po dnu pleha ili odgovarajuće posude za serviranje.

U posebnoj činiji umutite biljni ili kokosov krem sa medom i narendanom korom pomorandže dok ne dobijete glatku i mirisnu smesu. Polako dodajte bademovo ili kozje mleko malo po malo, neprestano mešajući, dok krem ne postane gušći i homogeni.

Prelijte pripremljenu kremastu smesu preko sloja kolačića. Posipajte seckane orahe i malo cimeta preko cele površine deserta. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 6 do 8 sati, idealno preko noći, da se desert dobro ohladi i stegne.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan desert nosi u sebi filozofiju Svetog Atosa: skromnost, kvalitet i duhovnu dubinu. Savršen je izbor za tople letnje dane, posebno u periodu posta, kada telo traži osveženje, a duh mir i blagoslov. Pripremite ga sa verom i uživajte u svakom zalogaju!