Posni recepti 30.03.2025 | 09:11

SVETOGORSKI RECEPT ZA NAJBRŽE, NAJLAKŠE I NAJUKUSNIJE KROFNE: I komšije će uživati u neodoljivom mirisu koji se širi iz vaše kuhinje

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SVETOGORSKI RECEPT ZA NAJBRŽE, NAJLAKŠE I NAJUKUSNIJE KROFNE: I komšije će uživati u neodoljivom mirisu koji se širi iz vaše kuhinje
shutterstock.com/Pixel-Shot recept za starinske krofne uvek uspeva

Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.

Na Svetoj gori, gde se vekovima neguje isposnički način života, čak i najjednostavnija jela nose pečat duhovnosti i ljubavi prema Bogu. Monasi, sledeći drevnu tradiciju, pripremaju hranu s pažnjom i blagoslovom, verujući da i kroz nju čovek može iskazati zahvalnost Stvoritelju.

Među takvim receptima, koji spajaju skromnost i bogatstvo ukusa, nalaze se i svetogorske krofne – brze, jednostavne i neodoljivo mekane. Pripremljene od nekoliko osnovnih sastojaka, bez mleka i jaja, savršeno su posluženje u dane posta, ali i svakodnevna poslastica koja podseća na lepotu monaške trpeze

Sastojci:

3 šolje univerzalnog brašna
1 šolja mlake vode
1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
1 kesica vanile
Ulje za prženje
Med i cimet za posluživanje

shutterstock.com/Ricky_herawan
Pripremeljene po svetogorskom receptu, ove krofne uvek uspeju

 

Priprema:

U činiju sipajte brašno, kvasac, šećer i vanilu, a zatim postepeno dodajte vodu, lagano meseći rukom, dok ne dobijete mekano testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte testo kuhinjskom krpom i ostavite ga da odstoji sat vremena, dok ne udvostruči volumen.

Kada je testo naraslo, pobrašnjenim rukama uzimajte male loptice veličine oraha i oblikujte debele štapiće dužine vašeg malog prsta. Krajeve blago spojite i pritisnite da se slepe. Poređajte krofne na pobrašnjenu krpu i ostavite ih da narastu još 30 minuta. 

Ugrejte ulje i pržite krofne u malim količinama, okrećući ih sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vadite ih na papirni ubrus kako bi upile višak masnoće. Poslužite ih sa medom i cimetom. Uživajte u ukusu svetogorskih krofni koje su vekovima deo monaške trpeze!