OVO JE JEDINA STVAR U ŽIVOTU KOJU TREBA MRZETI! Velika životna lekcija Svetog Gavrila Gruzijskog!
Prava ljubav ne bira kome će biti upućena - ona ljubi i neprijatelja, jer vidi u svakom čoveku ikonu Božiju.
Otkrijte autentični recept iz 1393, rolovane šljive punjene kozjim sirom i obavijene dimljenom slaninom, spoj tradicije i neodoljivog ukusa.
Srednji vek, dvor srpskih vlastelina, mirisi gozbe koja spaja jednostavnost i raskoš. Upravo tu nastaje recept koji obične sastojke pretvara u kulinarsku umetnost. Rolovane suve šljive punjene kozjim sirom i orasima, obmotane tankom dimljenom slaninom, činile su jedan od omiljenih zalogaja na dvorovima Srbije.
Prema nekim izvorima ovaj recept datira iz 1393.
Reč je o receptu koji nije bio samo obrok, već simbol prestiža, pažnje prema detaljima i vrhunskog umeća koje se prenosilo s kolena na koleno kroz vekove. Porcija za jednu osobu sastojala se od tri pažljivo pripremljene rolovane šljive, u kojima se savršeno spajala slatkoća zrelih šljiva, bogata kremasta tekstura kozjeg sira, blagi ukus oraha i karakteristična slanost dimljene slanine. Ova neobična, ali harmonična kombinacija ukusa predstavljala je istinski gastronomski doživljaj koji je krasio trpeze srpskih dvorova.
(za jednu osobu)
Suve šljive potopite u vodu da omekšaju.a zatim ih ocedite i lagano posušite. Pažljivo uklonite koštice, čuvajući oblik šljive. U svaku šljivu stavite jedno jezgro oraha i malu količinu kozjeg sira.
Nakon toga, obmotajte svaku filovanu šljivu tankom šnitom slanine. Za stabilnost spojite čačkalicom ili nabodite na štapić. Pecite na žaru, roštilju ili tiganju, dok slanina ne postane hrskava i zlatno-smeđa.Servirajte vruće, na parče hrskavog hleba, da lepo upije sve sokove i mirise.
Dok mnogi jure za novim ukusima i trendovima, ovaj recept nas podseća da je prava magija u jednostavnosti, u tradiciji koja je opstala vekovima i svakim zalogajem budi duh davnih dvorskih svečanosti.
Od domaćeg sira do pažljivo zatvorenog testa – recept koji se prenosi s kolena na koleno i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Od zapečenog kukuruznog brašna do slojeva suhog mesa i kajmaka – naučite kako pripremiti ovo hranljivo jelo balkanske tradicije koje vekovima spaja ukuse i običaje naših predaka.
Autentični recept iz Ohrida u kojem sporo kuvanje i pažljivo birani sastojci pretvaraju jednostavne namirnice u raskoš ukusa i mirisa koji vraćaju toplinu doma na trpezu.
Posni i hranljiv obrok bogatog ukusa koji spaja tradiciju manastirske kuhinje i mirisne začine, donoseći toplinu i mir svakom zalogaju.
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
Arhijerejska liturgija, beseda mitropolita Irineja i jubilej hrama od 250 godina okupili vernike, hor i predstavnike vlasti u Ratkovu.
Uz idejnog tvorca vladiku Ilariona, vladiku Teodosija i akademika Matiju Bećkovića, prva projekcija filma bila je ispunjena molitvom, uzvišenom atmosferom i svedočanstvom o neumornoj ljubavi srpskog naroda prema Kosovu i Metohiji.
U trenucima životnih izazova često se pitamo kome da se obratimo – svešteniku ili psihoterapeutu? Razumevanje njihove uloge može nam pomoći da pronađemo pravi put duhovnog i psihičkog izlečenja.
Nije toliko važno koliki je krst, već kako ga nosimo.
Hiljade vernika ispunile su hram Svetog Spasa kako bi odale počast novoproslavljenom svetitelju, dok su mitropoliti i episkopi SPC istakli značaj njegovih teoloških dela i neumoran rad na očuvanju pravoslavnog identiteta.
Na samo 130 kilometara od Skoplja, sestre manastira Svetog Georgija čuvaju zanat koji se prenosi šapatom – njihove rukotvorine nose najviši poglavari pravoslavnih crkava.