Spoj graška ili edamamea, leblebija, limuna, tahinija i maslinovog ulja donosi ne samo kremasti užitak za nepce, već i blagu i zdravu podršku telu u danima posta – savršen i za svakodnevne, ali i za svečanije trpeze.
U danima posta, kada duša traga za onim što je čisto, jednostavno i blagotvorno, i hrana dobija dublje značenje. Svaki zalogaj tada postaje čin zahvalnosti i brige o telu koje nam je darovano. U tom duhu, donosimo vam recept za izuzetno ukusan i zdrav posni namaz – spoj prirodnih darova koji ne samo da hrane, već i okrepljuju. Bilo da se odlučite za osvežavajući grašak ili blago orašasti edamame, ovaj kremasti namaz, oplemenjen limunovim sokom, tahinijem i maslinovim uljem, lako će postati omiljeni deo vaših trpeza.
Sastojci:
400 g (jedno pakovanje) graška ili 400 g edamamea (mlade, zelene soje u mahuni)
100 g leblebija
80 g tahinija
sok od jednog limuna
2 kašike maslinovog ulja
so po ukusu
3 čena belog luka
shutterstock.com/Svetlana Monyakova
Posni namaz od graška i leblebija možete poslužiti kao lagani obrok, zdravu užinu ili kao deo svečanije posne trpeze
Priprema:
Leblebije je najbolje ostaviti u vodi preko noći. Ujutru ih isperite i skuvajte dok ne omekšaju.
Skuvajte grašak, pa ga isperite i ohladite hladnom vodom. Ako koristite edamame, nakon kuvanja ih isperite hladnom vodom i oljuštite.
Ubacite u blender grašak (ili edamame) i leblebije, zajedno sa ostalim sastojcima. Blendirajte dok ne dobijete kremastu strukturu.
Ovaj posni namaz savršeno se slaže sa integralnim hlebom, prepečenim kriškama ili svežim povrćem poput šargarepe, krastavca i celera. Možete ga poslužiti kao lagani obrok, zdravu užinu ili kao deo svečanije posne trpeze. Ukoliko ga pospete malo mlevenim kimom ili crnim susamom, dobićete dodatnu aromu i vizuelni pečat. Neka svaki zalogaj bude podsetnik na blagodat jednostavnosti.
Ovi provereni recepti donose spoj prirodnih sastojaka koji će vas oduševiti, pružajući savršen balans ukusa i hranljivih vrednosti, idealan za dane posta.
Čak i kada postimo na vodi, ne moramo se odreći bogatstva ukusa i raznovrsnih obroka. Uz jednostavan, ali hranljiv namaz od povrća, lako možete pripremiti lagan, kremast i osvežavajući obrok koji će nahraniti i telo i dušu!
U tišini manastirskih zidina, gde se svaka trpeza sprema s ljubavlju i molitvom, nastaje hortokalitsunija – skromno, ali bogato jelo koje spaja darove prirode i monaški trud, podsećajući na smirenje, post i blagodarnost.
Bez mesa, ali s obiljem ukusa, ove nežne rolnice sa crvenim kupusom, tikvicom i šargarepom donose miris doma, toplinu posta i potvrđuju da duhovnost može prebivati i na vašoj trpezi.
Bezlične figure Svete porodice na Velikom trgu izazvale su snažne reakcije vernika, političara i teologa, pokrenuvši žustru raspravu o tome gde prestaje savremeni izraz, a počinje povreda svetog.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
Recept za bozu iz kuvara „Ko posti dušu gosti“ nudi jednostavan način da prirodno poboljšate otpornost organizma i uživate u autentičnom ukusu manastirskih tradicija.
Otac Jerotej Draganović iz manastira Krušedol još sredinom XIX veka otkrio je kako običan pečeni krompir pretvoriti u jelo koje oplemenjuje svaki obrok, idealno za dane posta, laganu užinu ili prilog uz ribu i druga jela.
Jedinstveno jelo koje spaja nežni sloj povrća i aromatičnu ribu, idealno za posne dane kada tipik dopušta ribu - mekan, sočan patlidžan i začini pretvaraju svaki zalogaj u radost.
Na manastirskom imanju, nakon požara i decenija bez uzgoja, bratstvo uz pomoć svetogorskih monaha i molitvu igumana Metodija obnavlja poljoprivrednu tradiciju, dajući novi život ekonomiji i duhovnom životu manastira.
U manastiru Mrkonjići, samo nekoliko metara od ulaza u hram, stoji košćela stara više od četiri veka - mesto gde se susreću vera, predanje i čudo prirode.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Čuveni onah manastira Optinska pustinja objašnjava zašto sitna razdražljivost, potreba da povredimo druge i beg od molitve nisu bezazlene slabosti karaktera, već alarm duše koji pravoslavna duhovnost shvata krajnje ozbiljno.
Pravoslavci danas obeležavaju Svetog Grigorija Dekapolita po starom kalendaru, Svetog proroka Sofoniju po novom, katolici su u periodu Adventa, dok je u judaizmu i islamu današnji dan posvećen redovnoj molitvi i svakodnevnim verskim obavezama.