Čak i kada postimo na vodi, ne moramo se odreći bogatstva ukusa i raznovrsnih obroka. Uz jednostavan, ali hranljiv namaz od povrća, lako možete pripremiti lagan, kremast i osvežavajući obrok koji će nahraniti i telo i dušu!
U danima kada je post na vodi, mnogi se pitaju kako da obogate svoju trpezu, a da ostanu verni postu i duhovnom smirenju koje on donosi. Međutim, uz malo mašte i volje, post ne mora biti iskušenje, već prilika da se vratimo jednostavnosti i otkrijemo neiscrpna blaga prirode.
Hrišćanski post nije samo uzdržavanje od određene hrane, već i poziv na unutrašnju obnovu. Baš kao što duša pronalazi mir u molitvi, i telo može pronaći radost u skromnim, ali hranljivim obrocima. Čak i kada postimo na vodi, trpeza može biti bogata i raznovrsna, a posebnu čar daju lagani i hranljivi namazi koji ne zahtevaju dugotrajnu pripremu, a donose sitost i okrepljenje.
Jedan od takvih blagoslovenih darova je posna pašteta od povrća – jednostavna, hranljiva i puna ukusa.
Sastojci:
250 g indijskog oraha
1/2 limuna
1 čen belog luka
125 ml vode
1 kašičica soli
3–4 masline
2 kisela krastavca
shutterstock.com/margouillat photo
Uz hleb ili posne krekere, ovaj namaz može da bude savršen i ukusan doručak ili užina
Priprema:
U blender stavite indijski orah, beli luk, masline i kiseli krastavac. Dodajte vodu i sok od limuna, zatim sve sjedinite dok ne postane kremasto. Po ukusu dodajte so, a za intenzivniji ukus možete dodati seckani mladi luk ili papriku. Gotovu paštetu čuvajte u staklenoj posudi. Koristite je kao namaz na hleb, krekere ili kao umak uz sveže povrće.
Za kremastiju strukturu ovog namaza, indijske orahe možete potopiti u vodi i ostaviti da odstoje sat, dva, ili preko noći.
Ova pašteta, poput posta samog, podseća nas da i u jednostavnosti možemo pronaći bogatstvo. U svakoj kašičici krije se blagodat darova prirode, a u svakom zalogaju osećamo blagoslov uzdržanja koje vodi ka duhovnoj i telesnoj obnovi.
Neka vaša posna trpeza bude ispunjena ne samo ukusima već i ljubavlju, zahvalnošću i mirom. Kako Sveti Jovan Zlatousti kaže: „Post je proleće duše.“
Uz pravi recept, post na vodi postaje prava gozba! Isprobajte ukusne i hranljive punjene paprike koje će obogatiti vašu trpezu i uneti novu dimenziju u posnu ishranu.
Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!
Pite su širom naših krajeva mnogo više od običnog jela – one su deo porodične tradicije, toplina doma i sećanje na detinjstvo. Otkrivamo recept za najukusniju posnu krompirušu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Od modelinga i Jutjuba do neočekivane hirotonije, brzog raščinjenja i hapšenja koje je otvorilo „Pandorinu kutiju“ - šta krije telefon oca Partenija i kako bi njegovi podaci mogli da razotkriju čitavu kriminalnu strukturu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Recept iz kuvara „Ko posti, dušu gosti“ otkriva kako obični sastojci postaju neodoljiv posni ajvar, savršen za zimnicu, sendviče i tradicionalni domaći namaz pun mirisa i topline manastirskog doma.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Vernici im se obraćaju u trenucima bolesti, straha i nevolja — njihovo besplatno služenje i zagovor kod Hrista donose zdravlje, utehu i snagu za životne borbe.
Tribina o AI tehnologiji u Crkvi izazvala je oštre reakcije monaha svetinje kraj Golupca, koji tvrde da su kritike zlonamerne i da dodatno remete crkveno jedinstvo.