Čak i kada postimo na vodi, ne moramo se odreći bogatstva ukusa i raznovrsnih obroka. Uz jednostavan, ali hranljiv namaz od povrća, lako možete pripremiti lagan, kremast i osvežavajući obrok koji će nahraniti i telo i dušu!
U danima kada je post na vodi, mnogi se pitaju kako da obogate svoju trpezu, a da ostanu verni postu i duhovnom smirenju koje on donosi. Međutim, uz malo mašte i volje, post ne mora biti iskušenje, već prilika da se vratimo jednostavnosti i otkrijemo neiscrpna blaga prirode.
Hrišćanski post nije samo uzdržavanje od određene hrane, već i poziv na unutrašnju obnovu. Baš kao što duša pronalazi mir u molitvi, i telo može pronaći radost u skromnim, ali hranljivim obrocima. Čak i kada postimo na vodi, trpeza može biti bogata i raznovrsna, a posebnu čar daju lagani i hranljivi namazi koji ne zahtevaju dugotrajnu pripremu, a donose sitost i okrepljenje.
Jedan od takvih blagoslovenih darova je posna pašteta od povrća – jednostavna, hranljiva i puna ukusa.
Sastojci:
250 g indijskog oraha
1/2 limuna
1 čen belog luka
125 ml vode
1 kašičica soli
3–4 masline
2 kisela krastavca
shutterstock.com/margouillat photo
Uz hleb ili posne krekere, ovaj namaz može da bude savršen i ukusan doručak ili užina
Priprema:
U blender stavite indijski orah, beli luk, masline i kiseli krastavac. Dodajte vodu i sok od limuna, zatim sve sjedinite dok ne postane kremasto. Po ukusu dodajte so, a za intenzivniji ukus možete dodati seckani mladi luk ili papriku. Gotovu paštetu čuvajte u staklenoj posudi. Koristite je kao namaz na hleb, krekere ili kao umak uz sveže povrće.
Za kremastiju strukturu ovog namaza, indijske orahe možete potopiti u vodi i ostaviti da odstoje sat, dva, ili preko noći.
Ova pašteta, poput posta samog, podseća nas da i u jednostavnosti možemo pronaći bogatstvo. U svakoj kašičici krije se blagodat darova prirode, a u svakom zalogaju osećamo blagoslov uzdržanja koje vodi ka duhovnoj i telesnoj obnovi.
Neka vaša posna trpeza bude ispunjena ne samo ukusima već i ljubavlju, zahvalnošću i mirom. Kako Sveti Jovan Zlatousti kaže: „Post je proleće duše.“
Uz pravi recept, post na vodi postaje prava gozba! Isprobajte ukusne i hranljive punjene paprike koje će obogatiti vašu trpezu i uneti novu dimenziju u posnu ishranu.
Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!
Pite su širom naših krajeva mnogo više od običnog jela – one su deo porodične tradicije, toplina doma i sećanje na detinjstvo. Otkrivamo recept za najukusniju posnu krompirušu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Dok vatrena stihija preti ljudima, domovima i prirodi, a dim guši horizonte, u svim sabornim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske služen je moleban za kišu – drevni vapaj koji se pokreće samo u najtežim vremenima.
Taj 3. maj 2023. promenio je sve - u životima porodica nastradalih, u obrazovnom sistemu, ali i u društvenoj svesti o bezbednosti, roditeljstvu i mentalnom zdravlju mladih.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
Čorba od sočiva sa neobičnim dodatkom koji menja sve – bez ijedne kapi ulja, a bogata ukusom i duhovnim smirenjem, ovo jelo se prenosi s kolena na koleno među podvižnicima.
Nekada spas u siromašnim vremenima, danas neodoljivi zalogaj koji osvaja mirisom i ukusom – pogledajte korak po korak kako da ga spremite da svi traže još.
Nekada skromno jelo sa prazničnog stola, danas se poslužuje kao egzotičan specijalitet – donosimo originalni recept iz Hercegovine koji možete pripremiti kod kuće.
U besedi za 9. sredu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički podseća da nas očekuje trenutak koji će zauvek razdvojiti pravedne od nepravednih, radost od žalosti, svetlost od tame — i da nas taj čas može zateći nespremne.
Uoči početka Velikogospojinskog posta, Srpska pravoslavna crkva nas poziva da izgovorimo reči koje otvaraju vrata oproštaju i miru, kako bismo spremni zakoračili u susret prazniku Uspenja Presvete Bogorodice.